تاثیر فاکتور ایران بر روابط ترکیه و عربستان
روزنامه ینی شفق ترکیه به تاثیر فاکتور ایران بر روابط ترکیه و عربستان سعودی پرداخته و نوشته است: رسانههای عربستان و امارات به تازگی حملات تند و تیزی علیه ترکیه راهاندازی کردهاند و این کشور را آماج انتقادات خود قرار دادهاند. این روزنامه مینویسد: حملاتی که بیارتباط با روابط ایران و ترکیه نیست و آنها هرگونه روابط و تعامل نزدیک ایران و ترکیه را تهدیدی برای خود میدانند. در رسانههای عربستانی، اروپا، آمریکا و هر نقطه دیگر از جهان، امنتر از ترکیه نشان داده و بهصورت اغراقآمیزی به سرمایهگذاران خارجی توصیه میشود با توجه به مسائل مختلف و از جمله کاهش ارزش لیر، در ترکیه سرمایهگذاری نکنند. حال باید پرسید، چه چیزی باعث میشود رسانههای عربی بهویژه رسانههای عربستانی و اماراتی این گونه در برابر ترکیه جبههگیری کنند؟
در همین راستا، یکی از مهمترین موضوعاتی که روابط ترکیه و عربستان سعودی را تحتتاثیر قرار داده، ایران است. روابط ترکیه با ایران تا حدودی بر روابط با عربستان تاثیر میگذارد. به این دلیل که ایران تهدیدی برای عربستان سعودی قلمداد میشود و در بسیاری از جبههها با ایران روبهرو است. عربستان سعودی در یمن به همراه ائتلاف خود، در برابر حوثیهایی که از جانب ایران پشتیبانی میشوند، مبارزه میکند. این احساس تهدید از جانب ایران در لبنان، سوریه، عراق و مهمتر از همه در مرزهای خود نیز وجود دارد. همه این تهدیدات باعث میشود غرب و آمریکا بتوانند سلاحهای بیشتری روانه منطقه کنند. بخش عمدهای از حملات رسانههای عربی علیه ترکیه به خاطر حمایت آنکارا از توافق هستهای ایران بوده است. با این حال، حمایت ترکیه از برنامه هستهای ایران به این معنی نیست که آنکارا با فعالیتهای ایران در زمینههای دیگر موافق است، بلکه پشتیبانی ترکیه کاملا مبتنی بر اصول معینی است. همه، حتی ایران، حق انرژی هستهای صلحآمیز دارند. با این حال، هیچکس، حتی اسرائیل، حق برنامه سلاح هستهای ندارد.
بنابراین میتوان گفت، حمایت ترکیه از برنامه هستهای ایران به معنای خصومت با عربستان سعودی نیست؛ به همین دلیل میبینیم ترکیه در قبال محکومیت عربستان توسط آمریکا در رابطه با دست داشتن شهروندان سعودی در حوادث ۱۱ سپتامبر، از ریاض در برابر واشنگتن حمایت میکند. در پایان، این روزنامه ترکیهای نوشته است: ما میتوانیم مسائلمان را در سطح منطقه با یکدیگر حل کنیم و سیاست مستقلی را بدون توجه به خواستهها و منافع آمریکا پیش ببریم؛ بدون اینکه اختلافاتمان به دشمنی منتهی شوند. در نهایت اینکه، این مدل شکلگیری دوستی و دشمنی و رقابت در خاورمیانه را باید مدل خام و نامعقول سیاست و قدرت نامید که هنوز نیز در لایههای مختلف سیاست و اجتماع این منطقه حاکم است.
ارسال نظر