تاکید پزشکیان بر استقلال اطلاعاتی ایران بازدید پزشکیان از سرسرای ایرانی دوران فتحعلی‌شاه قاجار در کاخ ریاست‌جمهوری هند

مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور که ۲ روز گذشته را در هندوستان سپری کرده است، در حاشیه نشست سران بریکس، با تبیین نقشه راه جدید ایران برای عبور از یک‌جانبه‌گرایی، ادعاهای غرب مبنی بر وابستگی اطلاعاتی به چین و روسیه را ناشی از ناتوانی دشمنان در پذیرش ایستادگی بومی ایران دانست و ضمن ابراز تردید جدی نسبت به امکان بازسازی اعتماد به آمریکایی که «تعهداتش را مثل آب خوردن پاره می‌کند»، بر صلح‌طلبی منطقه‌ای و نبود درگیری با عربستان تاکید کرد؛ اظهارات اخیر رئیس‌جمهور بیانگر رویکردی است که تلاش دارد با اقدامات دیپلماتیک درخصوص تنگه هرمز در نشست روز دوشنبه (امروز)عمان و تقویت پیوندهای ژئوپلیتیک، فصل جدیدی از ثبات و تجارت مستقل را در منطقه رقم بزند.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، پزشکیان، در نشست سران بریکس پلاس با تاکید بر اینکه امروزه، تحریم‌های یک‌جانبه مساله اقتصادی صرف نیستند، بلکه مستقیما بر امنیت غذایی و رفاه مردم اثر می‌گذارند، عنوان کرد: «بریکس باید با توسعه تجارت به پول‌های ملی و تقویت بانک توسعه جدید، ظرفیت مشترکی برای تاب‌آوری اقتصادی اعضا بسازد.»  وی در بخش دیگری از این نشست با اشاره به تجاوز نظامی آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: «مردم ایران هزینه سنگینی برای این تجاوزات پرداخته‌اند. زیرساخت‌هایی که طی دهه‌ها برای توسعه کشور ساخته شده بود، آسیب دیده است. هیچ کشوری به تنهایی قادر به حل چالش‌های امروز جهان نیست. بریکس باید ظرفیت‌های پراکنده کشورهای جنوب جهانی را به ظرفیت مشترک تبدیل کند.»

آماده احیای راه ابریشم هستیم

پزشکیان علاوه بر سخنرانی در هجدهمین نشست سران بریکس پلاس، در حاشیه حضور در اجلاس سران کشورهای عضو بریکس با شبکه خبری ایندیا تودی هند نیز مصاحبه کرد. رئیس‌جمهور در رابطه با چابهار و ارتباطی که می‌توانیم با هندوستان داشته باشیم، توضیح داد: از دیرباز ایران مسیری در راه ابریشم بوده است و ارتباط فرهنگ‌ها از همین مسیرها شکل می‌گرفته است. این می‌تواند دوباره زنده شود. آمادگی کامل داریم که این مسیر را دوباره زنده کنیم و دست‌به‌دست هم دهیم. طبیعتا این امر باعث خواهد شد تجربه‌ها، مهارت‌ها و فرهنگ‌ها روابطی بسیار بهتر با یکدیگر داشته باشند.

به گزارش «ایسنا»، وی افزود: با مذاکراتی که با یکدیگر داشته‌ایم، در مجموعه همه این روش‌ها و جهت‌گیری‌های مختلف، گفت‌وگو کرده‌ایم. دوستان می‌توانند در آنجا سرمایه‌گذاری کنند؛ فعلا سرمایه‌گذاری‌هایی دارند و انجام می‌دهند. می‌توانند بیایند و مشارکتی کار کنند یا می‌توانیم مشارکتی دوجانبه با یکدیگر داشته باشیم تا بتوانیم در رابطه با مسائل مختلف به‌صورت شراکتی تعامل کنیم. این چیزی است که آماده‌ایم در تمام موضوعات موجود با یکدیگر عمل کنیم.

با امارات مشکلی نداریم

پزشکیان در ادامه این گفت‌وگو درباره اختلافات میان امارات متحده عربی و ایران توضیح داد: «ما با امارات مشکلی نداریم. با پایگاه‌هایی که آمریکا در این کشورها دارد، مشکل داریم. ما اکنون با کشور امارات ارتباط خوبی داریم و با بقیه کشورها نیز چنین است. دلمان می‌خواهد با همه آنان ارتباطات صمیمی داشته باشیم، ولی آمریکاست که نمی‌خواهد این اتفاق بیفتد.»  رئیس‌جمهور با اشاره به نیت آمریکایی در حمله به ایران و زدن زیرساخت‌ها گفت: آمریکا اکنون راه ورود کالا، دارو، غذا و حتی تجارت را بسته و راه دریا را بسته است. می‌خواهد راه‌های زمینی را نیز ببندد. ادعای حقوق بشری می‌کند، درحالی‌که می‌خواهند ما را از گرسنگی بکشند، یا از بیم بیماری بمیراند یا مشکلاتی ایجاد کند تا ما را به تسلیم وادار کند.»

دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم

 وی درباره ادعا‌های آمریکا مبنی بر اینکه ایران به دنبال سلاح هسته‌ای است، گفت: «اقدامات آمریکا علیه ایران فقط تبلیغات است. بیشترین نظارت را در رابطه با سلاح‌های هسته‌ای در ایران داشتند. ما در چارچوب قوانین بین‌المللی کار می‌کردیم و کار می‌کنیم. ما اگر دنبال سلاح هسته‌ای بودیم، عضو «ان‌پی‌تی» نمی‌شدیم. اینها همه بهانه‌هایی است که توجیه کنند می‌توانند به خاک ما حمله کنند. رهبر شهید ما هم از نظر رهبری و جایگاه، جایگاه بالایی دارد و هم بارها اعلام کرده بودند ما به هیچ وجه به دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم. با چه زبانی باید بگوییم ما دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم؟»

رد گفت‌وگوی مستقیم با آمریکا

به گزارش «ایرنا»، رئیس‌جمهور درخصوص پیش‌شرط ترامپ برای گفت‌وگوی مستقیم با آمریکا نیز گفت: فعلا چنین تصمیمی نمی‌توانیم بگیریم. شما فکر کنید رهبر ما را شهید کردند، به چه دلیلی؟ و اکنون کسی که رهبر ما را شهید کرده می‌خواهد با ما مستقیم هم صحبت کند؟ مردم بسیار ناراحتند از اتفاقی که رخ داده و به سادگی این فاجعه که بر کشور ما ایجاد کردند، از ذهنشان خارج نخواهد شد. رهبر تنها رهبر نبود؛ در قلب مردم ایران جا داشت. این اتفاق سنگینی بود و موضوعی نیست که مردم ما به راحتی با آن کنار بیایند. بسیار سخت است. باید آن جو بی‌اعتماد اصلاح شود. آنها باید نشان دهند که حرف‌هایی که می‌گویند درست است و در آن چارچوبی است که می‌گویند.

پزشکیان افزود: چگونه می‌توانیم مجددا گفت‌وگو کنیم و باز به این تعهداتی که پایبند هستند یا نیستند، اعتماد کنیم؟ نمی‌دانیم. ما نمی‌دانیم کدام‌یک از این حرف‌ها را که ترامپ بیان می‌کند بالاخره باید بپذیریم و بر آن بایستیم. من نمی‌دانم آن چیزی که ما در پاکستان نوشتیم، مشکلش کجاست. که آمریکا می‌خواهد از نو ما بنشینیم با هم گفت‌وگو کنیم. ما کدام حرف غیرمنطقی را آنجا داشتیم که امروز باید دوباره حرف بزنیم؟» وی خاطرنشان کرد: «ما آماده‌ایم در چارچوب قوانین بین‌المللی و بر اساس ارتباطات منطقی در دنیا، تعاملات خود را با همه داشته باشیم. ما که حمله نکردیم. بنابراین باید دست از تجاوزات برداشته شود. در رابطه با هسته‌ای نیز قرار است با هم بنشینیم، باز در چارچوب ان پی تی و همان قوانین بین‌المللی. ما آماده گفت‌وگو هستیم. فعلا چنین تصمیمی نمی‌توانیم بگیریم. ما باید باور کنیم حرف‌هایی که می‌گویند راست می‌گویند.»

واکنش به پیمان مکه

پزشکیان در پاسخ به این سوال که واکنش ایران به پیمان مکه چیست، عنوان کرد: «ما با عربستان در جنگ نیستیم و حوثی‌ها هم مسائل خود را دارند. تمام کشورهای منطقه باید بنشینند و صلح و امنیت را در منطقه ایجاد کنند. دلیلی وجود ندارد ما با یکدیگر در جنگ و درگیری باشیم. ما به دنبال این هستیم که نه‌تنها عربستان، ترکیه، پاکستان و همه کشورهای منطقه بتوانیم با هم بنشینیم، امنیت خود را حفظ کنیم.»

پزشکیان درباره ادامه همکاری با کشورهای منطقه پس از درگیری‌ها در زمان جنگ توضیح داد: «از روز اول تلفنی با تمام رهبران صحبت کردیم. مشکل کار این است که آمریکا در خاک کشورهای عربی پایگاه درست کرده است. از همان جا به ما حمله می‌کنند. نمی‌شود که هر روز از همان جا به ما حمله شود. ما به آنها حمله نکردیم. طبیعتا این امر باعث شده که مقداری نسبت به کشورهای منطقه دلخوری ایجاد شود. دلخور بشوند که اجازه دادند دشمن بیاید در خاک آنان مستقر شود و مردم بی‌گناه ما را شهید کند.»

گفت‌وگو در مورد تنگه هرمز

 رئیس‌جمهور درمورد گفت‌وگو با عمان در مورد تنگه هرمز نیز گفت: «ما در این رابطه با کشور عمان گفت‌وگو کردیم. یک چارچوب مسیر در حقیقت مشخصی را به تفاهم رسیدیم. روز دوشنبه وزرای خارجه همان کشورهای عربی که می‌خواستیم با هم دعوا کنیم، در عمان جلسه خواهند داشت تا مسیر هرمز را با یکدیگر تفاهم کنند و به آن سازمان بین‌المللی که به دریا اختصاص دارد این وضعیت را اعلام کنند. در آن چهارچوب قوانین بین‌المللی مسیر باز خواهد بود؛ به شرطی که آمریکا دست از تهاجم و تجاوزهای ناجوانمردانه بردارد.»

رد کمک اطلاعاتی چین و روسیه به ایران

پزشکیان در پاسخ به این سوال که آیا روسیه و چین حمایت‌ها نظامی و اطلاعات برای جنگ اخیر در اختیار ایران قرار داده است، تشریح کرد:  «روسیه و چین دوستان و همسایگان ما هستند با یکدیگر ارتباط داریم. با کشور شما نیز مانند دوران گذشته دور به دنبال بهبود و تعمیق ارتباطات هستیم. آنها می‌خواهند با یکدیگر ارتباط نداشته باشیم. وی افزود: چون نمی‌توانند ما را شکست بدهند، تصور می‌کنند از بیرون دارند به ما کمک می‌کنند. آنان که می‌دانند ابزار و تکنولوژی که ما داریم چیست؛ ولی آن چیزی که پایداری و مقاومت را ایجاد کرده، ابزار نیست؛ انسجام، وحدت و همدلی است که در این کشور وجود دارد.

آخرین وضعیت رهبری

وی در پاسخ به این سوال که گزارش‌ها و اطلاعات نادرست زیادی درباره رهبر جدید ایران منتشر شده است، آقای رئیس‌جمهور، وضعیت او چگونه است، گفت: «الحمدلله رهبر ما زنده است، ارتباطش صمیمی است  و کارشان را انجام می‌دهند.»

محکومیت حمله به تاسیسات غیرنظامی

مسعود پزشکیان عصر یکشنبه ۲۱شهریور۱۴۰۵، در پایان حضور در نشست سران بریکس در دهلی نو، با تشریح دستاوردهای سفر به هند و اجلاس بریکس، از محکومیت حمله به تاسیسات غیرنظامی، حمایت از الحاق ایران به سازمان تجارت جهانی، تاکید بر تجارت با پول‌های ملی و مخالفت با تحریم‌های یک‌جانبه در بیانیه نهایی خبر داد و گفت: «تمام تلاش ما این بود که مواضع جمهوری اسلامی و اهداف این اجلاس شامل هماهنگی، پایداری، مقاومت و نوآوری مطرح شود و گفت‌وگوهای بسیار خوبی بین سران کشورها برقرار شد.» وی با اشاره به برنامه‌های انجام‌شده در نخستین روز حضور در هند گفت: «علاوه بر گفت‌وگو با رسانه‌های هند، جلسه بسیار خوبی با نخست‌وزیر این کشور داشتیم که در جریان آن، تفاهماتی درباره گسترش همکاری‌های مشترک حاصل شد. با توجه به همکاری‌های خوبی که مقامات هند برای گسترش ارتباطات بشردوستانه با ایران داشتند، مقرر شد دکتر عراقچی و وزیر امور خارجه هند درباره جزئیات موضوع گفت‌وگو کنند و تعاملات لازم را برای پیگیری توافقات انجام‌شده ادامه دهند.»

 گفت‌و‌گوهای خوب با امارات

پزشکیان با اشاره به نخستین گفت‌وگوی انجام‌شده با ولیعهد ابوظبی پس از جنگ و مشکلات ایجادشده در خلیج‌فارس تصریح کرد: «در این دیدار، گفت‌وگوی خوبی درباره مسائل و نگرانی‌های موجود انجام شد و توافق کردیم که گذشته را کنار بگذاریم، به آینده نگاه کنیم و درباره اینکه چگونه می‌توانیم آینده را با همکاری یکدیگر بسازیم، به تفاهم برسیم.»

پزشکیان با اشاره به جایگاه تجارت با پول‌های ملی در سخنرانی‌های سران اظهار کرد: «یکی از موضوعات مهمی که اکثر سران کشورهای حاضر بر آن تاکید داشتند، گسترش تجارت با پول‌های ملی و حرکت به سوی استقلال از نظام مالی غرب بود که برای تحقق این هدف، راهکارهایی در حال بررسی است تا کشورها بتوانند مبادلات خود را با استفاده از ارزهای منطقه‌ای انجام دهند.» رئیس‌جمهور با اشاره به رایزنی‌های اقتصادی انجام‌شده در حاشیه اجلاس خاطرنشان کرد: «زمینه‌های بسیار خوبی برای سرمایه‌گذاری، تبادلات مالی و گسترش ارتباطات اقتصادی فراهم شده که روند آن روزبه‌روز در حال رشد و توسعه است.»