در همایش پتروکم ۲۰۲۵ مطرح شد
راه «رشد» از پتروشیمی
مراسم افتتاحیه دومین همایش و نمایشگاه ایران پتروکم در مرکز همایشهای بینالمللی جزیره کیش برگزار شد. در این رویداد، توسعه نوآورانه صنعت پتروشیمی راه رشد اقتصاد ایران در سالهای آینده معرفی شد. مدیرعامل هلدینگ خلیجفارس، معاون علمی و فناوری ریاستجمهوری، رئیس سازمان منطقه آزاد کیش از جمله سخنرانان روز اول این رویداد بودند.
محور اصلی صحبتهای سخنرانان مراسم افتتاحیه، توجه به الزامات رسیدن به اهداف برنامه هفتم توسعه در حوزه پتروشیمی بود. مقامات حاضر معتقد بودند کلید رسیدن به هدف مذکور استفاده از ظرفیتهای تکنولوژی برای توسعه بخش پتروشیمی است. به گفته سخنرانان، استفاده از هوش مصنوعی و اینترنت اشیا در زنجیره ارزش پتروشیمی میتواند باعث شود تا مهمترین صنعت ایران به مدار رشد با سرعت بازگردد. در همین راستا قرار است تفاهمنامهای با مشارکت سازمان مناطق آزاد کیش، شرکت پتروشیمی خلیجفارس و معاونت علم و فناوری رئیسجمهور به امضا برسد تا ذیل این تفاهمنامه، جزیره کیش به هاب فناوری در کشور تبدیل شود. محمد شریعتمداری، مدیرعامل هلدینگ خلیجفارس مهمترین سخنران این همایش بود. وی با تبریک ایام خجسته اخیر، آرزو کرد رویداد ایرانپتروکم ۲۰۲۵ بتواند به گامهای موثری در مسیر تعیینشده منجر شود.
شریعتمداری در ابتدای سخنرانی با اشاره به اهمیت خروجی عملی همایشهایی نظیر پتروکم و پتروفن، تاکید کرد: این قبیل رویدادها زمانی مفید واقع میشوند که به خروجیهای معین منجر شوند. وی با اشاره به بحث حسین افشین پیرامون مساله رشد اقتصادی در کشور و ضرورت قرار گرفتن در لبههای دانش یادآور شد: با توجه به نرخ رشد اقتصادی مدنظر برای کشور در اهداف مدنظر، مشخص است که چه میزان منابع برای تحقق هر واحد درصد رشد اقتصادی چه میزان است. راه میانبر اما اقتصاد دانشبنیان است که از مسیر حرکت به سمت لبههای دانش قابل تحقق و دسترسی است. شریعتمداری با اشاره به رویکردهای مختلف در حوزه سیاستگذاری اقتصادی گفت: باید به شکلی اقتصاد کشور و بخش نوآوری را هدایت کنیم که در نهایت ما نیز آجری روی دیوار بلند دانش بشری بگذاریم. اینجاست که ما احتمالا میتوانیم با منابع کمتر، راه بسیار مهم را طی کنیم. بنابراین از این جهت، این رویداد میتواند به همه ما کمک کند.
مدیرعامل هلدینگ خلیجفارس با اشاره به تجارب خود در وزارتخانههای بازرگانی، صمت و رفاه گفت: آن چیزی که مرا علاقهمند به فعالیت در بخش پتروشیمی کرد آن بود که برای برخی امور فرادستی در صنعت پتروشیمی بتوانم اجماعسازی و ایجاد ائتلاف، فرآیندها را تسهیل کنم. استفاده از تجارب بینالمللی و همگرایی بین بخشی در کشور به جهت ایجاد فرصت برای بخش پتروشیمی دیگر محوری بود که سخنرانان مراسم افتتاحیه بر آن تاکید داشتند. مدیرعامل هلدینگ خلیجفارس در همین راستا تاکید کرد که نهادهای مالی کشور و بانکها باید از ظرفیتهای خود استفاده کنند تا بخش پتروشیمی کارهای بزرگ محوله را انجام دهد. به جز محمد شریعتمداری، مدیرعامل هلدینگ خلیجفارس، حسین افشین معاون رئیسجمهور نیز در این همایش حضور داشت که به ایراد سخنرانی پرداخت.
حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری با اشاره به تسهیل ارتباط شرکتهای دانشبنیان و صنعت پتروشیمی، به سه مولفه اصلی پارادایم رشد اقتصادی پایدار در دنیا اشاره کرد و گفت: انباشت نوآوری و انتشار دانش، نهادسازی و تخریب خلاق سه اصل رشد اقتصادی پایدار در دنیاست. به گفته او رشد اقتصادی پایدار علاوه بر انباشت نوآوری، بهبود تکنولوژی و انتشار علم، نیازمند نهادسازی و ایجاد نهادی است که از مالکیت فکری حمایت کند و مشوق رشد اقتصادی پایدار باشد. همچنین تخریب خلاق به معنای آن است که اجازه داده شود نوآوری جدید، جایگزین نوآوری قدیمی شود و این جایگزینی و رفع موانع با ایجاد رقابت صورت میگیرد.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری با بیان اینکه رشد فناوری در بازارهای انحصاری کاهش مییابد، تاکید کرد وقتی بنگاهی در آستانه صادرات قرار میگیرد، نیازمند رشد نوآوری است و باید بتواند در بازارهای جهانی رقابت کند. در مرحله تولید داخلی نیز رشد فناوری و نوآوری با سرعت صورت میگیرد، اما شرایط انحصاری مانع خلاقیت و نوآوری است. بدینترتیب هرچه شرکتها از لبه تکنولوژی و دانش فاصله بگیرند، رقابت بر سر فناوری نیست و رقابت بر سر قیمت است. در مقابل هرچه بنگاهها در لبه دانش باشند، رشد فناوری و رشد نوآوری زیاد میشود. به گفته او دنیا در لبه تکنولوژی قرار دارد و واقعیت این است که وقتی کشور در لبه تکنولوژی قرار بگیرد، رشد اقتصادی ایجاد میشود و نگاه ما به رشد اقتصادی باید چنین نگاهی باشد که دنیا در قرن نوزدهم داشت.
افشین ادامه داد: وقتی فناوری فراگیری اتفاق میافتد، لزوما تولید ثروت محقق نمیشود؛ بلکه از محل فناوریهای ثانویه است که تولید ثروت میشود. امروز هوش مصنوعی یک فناوری و تکنولوژی فراگیر است که در بخش خدمات و صنعت و با ایجاد خلاقیت نمود پیدا میکند. به عبارتی فناوری ثانویه که کنار هوش مصنوعی رشد پیدا میکند، خلق ثروت میکند. معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری با بیان اینکه بهرهوری و هوش مصنوعی اگر در صنعت پتروشیمی و صنایع دیگر وجود داشته باشد، منجر به ثروتآفرینی خواهد شد، گفت: اگر سیاستگذاری رقابتی درست اجرا نشود، همین هوش مصنوعی مانع رشد خواهد شد. همچنین همه انقلابهای علمی در صورت عدم سیاستگذاری صحیح میتواند به منفی خود تبدیل شود. از دیگر سخنرانان این همایش میتوان به آقامحمدی از دفتر رهبری انقلاب، مهدوی دبیر کل انجمن صنفی انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی، برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی، کبیری مدیرعامل منطقه آزاد کیش و حامد شمس مدیر برند، مسوولیت اجتماعی و روابط عمومی هلدینگ خلیجفارس اشاره کرد.