«دنیایاقتصاد» سناریوهای قیمتی آینده را بررسی میکند
بنزین سوپر آزاد شد
آماده شدن سناریوهای اقتصادی در مواجهه با آمریکا
سخنگوی دولت در شروع نشست مطبوعاتی دیروز در نهاد ریاستجمهوری اعلام کرد: «واردات بنزین سوپر آزاد شد.» فاطمه مهاجرانی همچنین تاکید کرد: «واردات و توزیع بنزین ویژه یا سوپر توسط اشخاص حقوقی دارای مجوز از وزارت نفت بدون اختصاص ارز یارانهای در هیات دولت مصوب شده است.» او در پاسخ به این سوال «دنیای اقتصاد» که «دونالد ترامپ تا دو ماه دیگر برای بار دوم به کاخ سفید خواهد رفت.
این در حالی است که در دور اول او و خروج آمریکا از مذاکره، نرخ ارز ۴ برابر و تورم به همین میزان افزایش پیدا کرد و فروش نفت به زیر ۵۰۰ هزار بشکه در روز رسید. آیا دولت آقای پزشکیان اینبار همان راه قبلی را خواهد رفت؟ و راهکارهای اقتصادی چه خواهد بود؟» توضیح داد: «همه سناریوها دیده شده است؛ سناریوهای مختلف بودجه بسته شده و ما برای همه برخوردها آمادگی داریم.» او در ادامه گفت: «انتخاب ترامپ، اول به مردم آمریکا مربوط است. شما اجازه بدهید به عقب برگردیم و تاریخ را نگاه کنیم. در سالهای گذشته ما با ۱+۵ گفتوگو و مذاکره کردیم و در نهایت به یک توافق هستهای رسیدیم و همه جهانیان هم شاهد آن بودند. آن کسی که از توافق خارج شد آمریکا بود نه ما. آمریکا بود که سیاست فشار حداکثری بر ایران را تحمیل کرد.» مهاجرانی با بیان اینکه «آنها بودند که گفتند ایران چهلسالگیاش را نخواهد دید، دیدید که با وجود همه فشارهای اقتصادی و همهگیری کرونا، ایران سربلند بیرون آمد.»
او با تاکید بر فشار اقتصادی که در این دوره بر مردم ایران وارد شد، آورد: «مردم فشار سنگینی را تحمل کردند، تردیدی در این موضوع نیست اما آنچه مهم است اینکه ما توافق کردیم و او از توافق خارج شد. نکتهای که باید درباره آن صحبت کنم آن چیزی که ما مصالح کشور و آرمانهای انقلاب اسلامی را دنبال خواهیم کرد.» او همچنین یادآور شد: «نکته مهم این است که با رهبری رهبر مقام معظم انقلاب و تصمیماتی که در شورای عالی امنیت ملی اتخاذ خواهد شد، سیاستهای لازم را پیگیری خواهیم کرد.» سخنگوی دولت درباره احتمال مذاکره مستقیم ایران و آمریکا ابراز کرد: «آزموده را آزمودن خطاست. فشار سیاست حداکثری ترامپ شکست خورد. نحوه عمل نه گفتار مقامات آمریکا ملاک عمل ماست. توصیه میکنیم تجربه گذشته را مدنظر قرار دهند. دولت سناریوهای مختلف را طراحی کرده و منافع ملی را در هر شرایطی دنبال میکند. پیشنهاد میکنیم دولت ترامپ از هر مسیری که منافع ایران را نادیده بگیرد، خودداری کند. ما بر اساس منافع ملی و راهبری مقام معظم رهبری و مصوبات شورای عالی امینت ملی اقدام میکنیم.»
بنزین گران میشود؟
سخنگوی دولت در این نشست تاکید کرد: «افزایش قیمت بنزین در بودجه ۱۴۰۴ در نظر گرفته نشده است.» او با بیان اینکه دولت بدون همراهی مردم تصمیمی درباره افزایش قیمتها نمیگیرد، افزود: «خط قرمز دولت آسیب به معیشت خانوادهها به خصوص خانوارهای کمدرآمد است. افزایش قیمت بنزین در بودجه در نظر گرفته نشده، اما در بنزین ناترازی داریم و مصرف بیشتر از تولید است و مجبور به واردات هستیم، ولی دولت بدون کارشناسی و بدون همراهی مردم تصمیمی در خصوص افزایش قیمتها نمیگیرد.» او با بیان اینکه سیاستی که رضایت کوتاهمدت اما تورم بلندمدت ایجاد کند را دنبال نمیکنیم، تصریح کرد: «دولت میتواند از محل صادرات ۱۲ میلیارد دلار درآمد داشته باشد. مجبور است برای تورمزا نبودن تصمیمات کارگروههایی تشکیل دهد تا به معیشت مردم آسیب وارد نشود. این کارگروهها تشکیل شده تا بررسی و تصویب کند که این درآمد چگونه توزیع شود. در سال آینده نرخ ارز ترجیحی منعطف خواهد شد.»
بنزین سوپر، صدای جامعه و شیب تورم
مهاجرانی درباره اثرگذاری کاهش نرخ تورم بر معیشت مردم گفت: «شیب تورم با آنچه احساس میشود ممکن است متفاوت باشد. تورم کاهش پیدا نکرده، ولی شیب تورم از اردیبهشت کاهش یافته است. تورم وجود دارد و بر اقشار کمدرآمد فشار زیادی وارد میکند. دولت برای اقشار آسیبپذیر کمک ویژه میدهد و سبد غذایی آنها را تامین میکند. همسانسازی حقوق بازنشستگان دنبال میشود تا زیر خط فقر قرار نگیرند. گسترش بیمه و بیمه تکمیلی، بهتر شدن خدمات درمانی و پزشک خانواده نیز دنبال میشود.»
سخنگوی دولت در توضیحات تکمیلی خود درباره واردات بنزین سوپر شرح داد: «این تصمیم راهکاری برای تامین بنزین با کیفیت برای خودروهای وارداتی و لوکس است: «مطالبات بخشی از جامعه برای واردات بنزین با اکتان ۹۵ بود. این افراد هم در کنار سایر اقشار جامعه هستند و باید صدای آنها هم شنیده شود.» او همچنین درباره میزان ذخایر گازوئیل در کشور تصریح کرد: «طبق اعلام وزیر نفت در پنج ماهه هر سال اهتمامی میشود تا مخازن سوخت مایع و گازوئیل تامین شود. در اول شهریور ۱۴۰۳ نسبت به دوره مشابه ۱۴۰۲، بین ۴۰ تا ۴۵ درصد کاهش ذخایر داشتهایم. برای پرکردن ذخایر اقداماتی انجام شده. در کنار این هم از مصرف مازوت در نیروگاهها کاهش یافته است.»
با ماهیت صلحآمیز اتمی کار داریم
سخنگوی دولت درباره امکان تغییر رویکرد دفاعی و اینکه کشور بمب اتمی دارد، گفت: «موضع رسمی کشور منع سلاحهای کشتارجمعی است که انرژی اتمی یکی از آنهاست. ما با ماهیت صلحآمیز انرژی اتمی کار داریم و فتوای رهبر انقلاب بر این مبناست که رویکرد ما صلحآمیز است. دکترین هستهای ایران توسط شورای عالی امنیت ملی تعیین میشود و آنجا هم مبتنی بر منع سلاحهای هستهای و کشتارجمعی بوده و تمام مقاصد ما صلحآمیز هستهای است و نگاه ما صلح در جهان است.»
پیگیری برای رفع ناترازی و ماجرای حضور در کاپ ۲۹
مهاجرانی با بیان اینکه رئیسجمهور پیگیر رفع ناترازی است، گفت: «تاکید دولت بر سلامت مردم است. در دولت تاکید شد مازوتسوزی کم شود که البته قطع برق هم داریم.» او همچنین از توافق برای تولید ۳۰ هزار مگاوات برق خبر داد. حضور رئیسجمهور در کاپ ۲۹ در روزهای گذشته با وجود احتمال حضور نماینده صهیونیستها مورد بحثوگفتوگو در برخی رسانهها و شبکههای مجازی شده بود. سخنگوی دولت درباره دلیل شرکت نکردن رئیسجمهور در اجلاس باکو گفت: «کشورها متناسب با منافع خود در اجلاسها شرکت میکنند.» او در همین رابطه افزود: «رئیسجمهور ایران هر ساله در مجمع عمومی سازمان ملل شرکت دارند.
سطح حضور مقامات کشورها در این اجلاسها با توجه به سطح و اهمیت اجلاس و سطح حضور سایر کشورها، انتخاب میشود. با جمعبندی صورت گرفته خانم انصاری، رئیس سازمان محیطزیست در این اجلاس شرکت کردند.» یکی دیگر از مباحث مطرح شده در این نشست مربوط به اجرای کالابرگ الکترونیکی بود که مهاجرانی در این باره گفت: «باید اول زیرساختها تامین شود. طرح کالابرگ الکترونیکی در اسفند ۱۴۰۱ مطرح شد. محدودیت منابع و زیرساختی برای این طرح داریم. هدف این طرح تامین معیشت خانوادههای کمدرآمد است. تلاش دولت تامین معیشت این خانوادهها از راههای مختلف است که یکی از این مسیرها، کالابرگ الکترونیکی است. اگر لازم باشد، پس از ایجاد زیرساختهای لازم، این طرح اجرا میشود.»
افزایش دو برابری سقف مالیاتی
مهاجرانی درباره اقدامات دولت در بودجه ۱۴۰۴ برای کمک به معیشت مردم، تصریح کرد: «در بودجه ۱۴۰۴ به اقشار آسیبپذیر و کمدرآمد توجه شده است. یارانهها در کمیته امداد، بهزیستی و دارو وجود دارد. افزایش حداقل ۲۰ درصدی حقوق و افزایش ۲۸ درصدی برای اجرای قانون جوانی جمعیت خواهیم داشت.» او مرحله دوم را متناسبسازی حقوق بازنشستگان و استمرار ارز ترجیحی عنوان کرد: «برای کنترل تورم باید رشد ایجاد شود. دادن پول مستقیم با رشد ضد هم هستند، ولی نمیشود معیشت مردم را فدای رشد کرد؛ بنابراین باید تعادلی میان این دو برقرار کرد. در بودجه سال آینده، تمام تلاش دولت برقراری تعادل میان این دو است.» او در ادامه از افزایش دو برابری سقف مالیاتی از ۱۲ به ۲۴ میلیون تومان خبر داد: «بزرگترین نقطه قوت بودجه ۱۴۰۴، تجمیع و یکپارچهسازی همه بودجههایی است که به مدیریت بهتر بودجه کمک میکند.»
دستاوردهای بریکس چه بود؟
مهاجرانی همچنین درباره دستاوردهای نشست بریکس گفت: «در سفر رئیسجمهور به کازان با روسایجمهور روسیه، چین، هند و سایر کشورها دیدار داشتند. بریکس یک ظرفیت بزرگ اقتصادی است و اقتصادهای نوظهور دنیا در بریکس حضور دارند. نگاه ایران در سیاست خارجی متوازن و فراگیر و رویکرد ایران توجه به منافع ملی است و از همه کشورهایی که با منافع ملی و اهداف انقلاب اسلامی همسو باشند، همکاری خواهیم داشت.» او تاکید کرد: «فرمایشهای مقام معظم رهبری و تصمیمات شورای عالی امنیت ملی ملاک عمل خواهد بود.»
معلمان حق اعتراض دارند، پرستاران به مطالباتشان میرسند
او در خصوص بررسی مجدد و گزینش دانشجویان و معلمان گفت: «با توجه به حساسیت شغل معلمی، گزینشها با حساسیت انجام میشود، ولی به دلیل اعتراض برخی دانشجویان و دانشجو معلمان، هستههای تجدیدنظر در هستههای گزینش تشکیل شده و بررسی صلاحیتها دنبال میشود تا کسانی که قابلیت تایید دارند، بازگردانده شوند. البته کسانی که احساس میکنند به حق خود نرسیدهاند، حق اعتراض دارند.» سخنگوی دولت همچنین درباره آخرین اقدامات دولت برای تامین مطالبات پرستاران توضیح داد: «طبق گفته وزیر بهداشت، اضافهکاری پرستاران افزایش یافته و میانگین از ۳۰ هزار تومان به ۸۰ هزار تومان رسیده است. پرداخت معوقات کارانه پرستاران و کاهش معوقات از ۱۳ ماه به ۵ ماه داشتهایم و معوقات اضافهکاری هم پرداخت شده است. ارزش نسبی و ضریب ریالی خدمات پرستاری در شورای عالی بیمه برای منطقی کردن پرداختها در حال بررسی است.»
پایان دیوارکشی مرزی تا ابتدای سال آینده
سخنگوی دولت درباره آخرین اقدامات برای ساماندهی مهاجریان و انسداد مرزی، گفت: «باید بین مهاجر و پناهنده تفاوت قائل شویم. مهاجر با سازوکار قانونی و مشخص وارد کشور میشود. مهاجرین غیرقانونی را باید به عنوان پناهنده لحاظ کرد.» او درباره دیوارکشی در مرزها عنوان کرد: «تا نیمه اول سال آینده، کار ۹۰ کیلومتر دیوارکشی به پایان میرسد.» او همچنین تاکید کرد: «کنترل مرزی بهوسیله کنترل هوشمند نیز انجام شده و در داخل کشور هم مهاجرین ساماندهی میشوند. البته باید اشاره کرد که در این سالها ایران همواره میزبان اتباع مجاز و یکی از پُرپذیرشترین کشورها بوده ولی الان تعداد مهاجرین غیرقانونی در کشورمان زیاد است.»
واردات بنزین گامی به سوی تعادل و توسعه