تغییرات ۲۵درصدی در لایحه بودجه۱۴۰۴؟
نگرانیهای فزاینده از کسری بودجه
جبار کوچکینژاد، عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه۱۴۰۴ در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» درخصوص اینکه لایحه بودجه۱۴۰۴ در مجلس به چه میزان دچار تغییر میشود، گفت: به نظر میرسد لایحه بودجه۱۴۰۴ در مجلس بیش از ۲۰ تا ۲۵درصد دچار تغییر شود.
او درخصوص بخشهایی از بودجه که دستخوش تغییر میشود، اظهار کرد: مجلس در لایحه بودجه۱۴۰۴ باید بحث مولدسازی، فروش اموال و کوچکسازی دولت را بهصورت جدی پیگیری کند؛ چون این موارد در قانون برنامه هفتم توسعه آمده، اما دولت احکامی در این خصوص در لایحه نیاورده است.او ادامه داد: دولت باید کوچک شود و در این راستا برخی از دستگاهها را باید ادغام کند. دولت میتواند با منابعی که از ادغام و فروش اموال به دست میآید، بخشی از کسری بودجه را که همه از این بابت نگرانی دارند، کاهش دهد. همچنین درخصوص وامهایی که دولت باید به بخش تولید بدهد، باید شفافیت ایجاد شود.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، با اشاره به اذن رهبری برای برداشت از صندوق توسعه ملی تصریح کرد: دولت باید ۲۸درصدی را که از صندوق توسعه برداشت کرده است، به بودجه عمرانی اختصاص دهد و باید در این خصوص شفافیت ایجاد شود.کوچکی نژاد تاکید کرد: باتوجه به قانون برنامه هفتم توسعه باید رشد اقتصادی ۸درصدی و ۲.۵درصد بهرهوری داشته باشیم و این شاکله اصلی قانون برنامه است. اگر بودجه نتواند اهداف برنامه را ایجاد کند، قطعا ناتوان است. در حال حاضر دولت در لایحه بودجه۱۴۰۴ رشد ۳ تا ۴درصد را پیشبینی میکند. برای اجرای قانون برنامه باید از سال اول بنا را به خوبی گذاشت؛ در غیر اینصورت قطعا در سالهای بعد به همین شکل پیش میرویم. عدم توجه به رشد اقتصادی ۸درصد یعنی عدم تعهد به بندهای برنامه هفتم توسعه.
ضرورت همترازی حقوق در دولت
او با انتقاد از میزان افزایش حقوقها خاطرنشان کرد: احتمال اصلاحاتی در حقوق کارکنان دولت نیز وجود دارد. تورم بیش از ۳۵ تا ۴۰درصد است و به همین میزان باید حقوقها ترمیم شود. در این راستا باید دستمزد بخشهایی که از حداقل حقوق برخوردار هستند، اصلاح شود. از سوی دیگر باید همترازی را در بخش حقوق برخی از دستگاههای دولتی انجام دهیم. همچنین بازنشستگان خصوصا بازنشستگان فرهنگی معترض هستند و باید همسانسازی حقوق این قشر اتفاق بیفتد.این نماینده مجلس بیان کرد: بر اساس قانون برنامه هفتم توسعه دولت باید طلب صندوق تامین اجتماعی، صندوق نیروهای مسلح و صندوق وزارت اطلاعات را پرداخت کند و باید این موارد بهصورت شفاف در بودجه دیده شود. همچنین ناترازی بانکها یکی از مشکلات اساسی است که با آن روبهرو هستیم، دولت در لایحه بودجه ۲۰۰همت برای رفع ناترازی بانکها آورده است؛ اما این اقدام را میخواهد با انتشار اوراق محقق کند. باید دید که آیا دولت میتواند توانمندی بانکها را بالا ببرد که به تولید، وام بیشتری بدهند و تولید را به حرکت دربیاورند؟ اینها از جمله بحثهایی است که در بودجه داریم.
خسارت سنگین ناترازی انرژی به تولیدکنندگان
کوچکینژاد با اشاره به ناترازی انرژی اظهار کرد: دولت باید در لایحه بودجه۱۴۰۴ تصمیمی برای حل ناترازی انرژی بگیرد. چه در حوزه بنزین، چه در حوزه گاز و چه در حوزه برق ما با ناترازی مواجه هستیم که این ناترازیها به تولید کشور آسیب وارد کرده است و خسارت سنگینی به تولیدکنندگان میزند. دولت باید ناترازیها را با تقویت بخش خصوصی و توجه به نیروگاههای داخلی و تولید داخلی برق حل کند. لازمه این اقدام حمایت دولت از تولیدکنندگان این بخش است.او با بیان اینکه نمایندگان پیشنهادهای خود را درخصوص لایحه بودجه۱۴۰۴ ثبت کردهاند، تصریح کرد: هفته آینده پیشنهادهای نمایندگان در کمیسیونهای مربوطه بررسی میشود و اگر این پیشنهادها در کمیسیون مورد تایید قرار بگیرد، در صحن بررسی میشود.
کار سنگین تلفیق برای تغییرات در بودجه
این عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه۱۴۰۴ یادآور شد: دولت در صحن تعهد داد که با ایجاد تغییرات اساسی مجلس روی بودجه مشکلی ندارد و بر همین اساس کمیسیون تلفیق کار سنگینی دارد که بودجه را تراز کند. در حال حاضر لایحه بودجه بیش از هزار همت تراز منفی دارد و مجلس باید به شکلی برخی احکام را حذف و در برخی موارد درآمد دولت را افزایش دهد تا بتواند تراز بودجه را برقرار کند.کوچکینژاد تاکید کرد: در کمیسیون تلفیق اصلاحاتی هم روی درآمدها و هم روی بخش هزینههای بودجه ایجاد میشود و قطعا باید اصلاحات اساسی انجام شود. او درخصوص زمان آغاز بهکار کمیسیون تلفیق برای بررسی جزئیات لایحه بودجه اظهار کرد: هفته آینده لایحه بودجه در کمیسیونهای تخصصی بررسی میشود و هفته بعد هم کمیسیون تلفیق تشکیل جلسه میدهد.