نرخ زاد و ولد در اتحادیه اروپا به پایین‌ترین حد خود رسید

به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد: بر اساس داده‌های رسمی که توسط یورواستات منتشر شده است تعداد نوزادان متولد شده در اتحادیه اروپا در سال گذشته به پایین‌ترین حد خود رسیده است و نشان‌دهنده شدت چالش‌های جمعیتی منطقه یورو است.

بر اساس ارقام به روز شده در ماه گذشته، تعداد تولدها در ۲۷ کشور عضو بلوک در سال ۲۰۲۳ به ۳،۶۶۵،۰۰۰ کاهش یافته است که کمترین میزان از زمان جمع‌آوری داده‌ها از سال ۱۹۶۱ است. این رقم همچنین نشان‌دهنده کاهش ۵.۵ درصدی نسبت به کل تولدهای سال ۲۰۲۲ است که پیش ازین بزرگترین کاهش سالانه ثبت شده بود.

این داده ها از آخرین ارقام کشورهای عضو اتحادیه اروپا توسط یورواستات، دفتر آمار اتحادیه اروپا، جمع‌آوری و در به‌روز‌رسانی دوره‌ای آورده شده است. نرخ زاد و ولد سال ۲۰۲۳ کمتر از پیش‌بینی یورواستات برای این سال است که در حدود ۴ میلیون تولد تخمین زده شده بود.

از اوج حدود ۷ میلیون تولد در اواسط دهه ۱۹۶۰، نرخ زاد و ولد در کشورهایی که اکنون اتحادیه اروپا را تشکیل می‌دهند به شدت کاهش یافته است و تقریبا در سطح مشابهی با ایالات متحده قرار گرفته است.

انتظار می‌رود که کمبود کودکان در اروپا فشار اقتصادی زیادی را متوجه دولت‌ها کند، چراکه جمعیت در سن کار کاهش می‌یابد و همزمان هزینه دولت در حوزه‌هایی مانند مراقبت‌های درمانی و حقوق بازنشستگی افزایش می‌یابد.

کارشناسان جمعیت‌شناسی بر این باورند که روند طولانی‌مدت فرزندآوری کمتر و کمتر میان اروپایی‌ها ممکن است به دلیل نگرانی‌ها در زمان همه‌گیری و مهم‌تر از همه بدترین افزایش تورم در یک نسل، تشدید شده باشد.

گوانگیو ژانگ، افسر امور جمعیت در سازمان ملل در این زمینه می‌گوید: «امکان دارد که شرایط ناامنی اقتصادی از جمله ناامنی شغلی، افزایش هزینه‌های زندگی و قیمت مسکن، و بحران‌های متعدد جهانی، از جمله همه‌گیری کووید-۱۹، تنش‌های ژئوپلیتیکی و تغییرات آب‌وهوایی، بر تصمیم‌های تولید مثل فردی تأثیر منفی گذاشته باشند.»

ویلم ادما، اقتصاددان ارشد در سازمان همکاری و توسعه اقتصادی می‌گوید: «جوانان برای تثبیت خود در بازار کار، بازار مسکن، و شاید حتی در بازار دوستیابی، نسبت به قبل مشکلات بیشتری دارند و این بخشی از صورت مسئله است که نسبتاً بدیهی است.» ادما همچنین اضافه کرد که دولت‌ها باید برای آینده‌ای با نرخ باروری پایین‌تر نیز آماده شوند و گام‌هایی را برای تقویت مهاجرت، بهره‌وری و سطح مشارکت نیروی کار، به ویژه در میان زنان در نظر بگیرند.

به عقیده ماریا ریتا، استاد جمعیت‌شناسی در دانشگاه لوئیس در رم، در حالی که عوامل بسیاری بر تصمیم به فرزندآوری تاثیر دارد، دلایل جدید و مختص زمان حالی نیز مانند تنش‌های سیاسی و اقتصادی در سطح بین‌المللی و همچنین نگرانی‌های مربوط به تغییرات اقلیمی در این سال‌ها بر زندگی و تصمیمات افراد تاثیر گذاشته‌اند.

در این گزارش همچنین آمده است که افراد فرزندآوری را به تاخیر می‌اندازند و همین باعث شده است تا در حال حاضر زنان در محدوده سنی بالاتر زایمان کنند. ارقام یورواستات که در اوایل سال جاری منتشر شد، نشان داد میانگین سنی زنان هنگام تولد اولین فرزندشان در حال افزایش است. این عدد در سال ۲۰۲۲ نزدیک به ۳۰ سال بود که از ۲۸.۸ در سال ۲۰۱۳ هم فراتر رفته بود.

سهم تولد در میان مادران ۴۰ ساله و بالاتر در دهه گذشته بیش از دو برابر شده است و از ۲.۵ درصد به ۶ درصد رسیده است که نشان‌دهنده تأخیر در والدین شدن است، به طوری که بسیاری از زنان ترجیح می‌دهند در حوالی حد بالای سن باروری، بچه‌دار شوند. محدوده‌ای که آمارهای سازمان ملل گزارش می‌دهد نهایتا تا ۴۹ سالگی می‌تواند باشد.

روند به تعویق انداختن پدر/مادر شدن در افرادی که فرزندان کمتری دارند به‌ویژه در ایتالیا، اسپانیا، یونان، لهستان، فنلاند و کشورهای منطقه بالتیک دیده می‌شود؛ جایی که میزان تولد طی دهه گذشته حداقل ۲۵ درصد کاهش یافته است.