موافقان و مخالفان عضویت گرجستان در اتحادیه اروپا به جان هم افتادهاند؛
تفلیس در منگنه «قدرتها»
«ایراکلی کوباخیدزه» نخستوزیر روز دوشنبه به خبرنگاران گفت که با نیروهای اپوزیسیون معترض و تحریمکنندگان پارلمان کشور «هیچ مذاکرهای» صورت نخواهد گرفت. او با ادعای اینکه تظاهرات از خارج پشتیبانی میشود، افزود: «به همه یادآوری میکنم که هیچ انقلابی در گرجستان رخ نخواهد داد.» کوباخیدزه هفته گذشته گفت که گرجستان هدف بلندمدت خود برای پیوستن به اتحادیه اروپا را رها نمیکند؛ اما برای تجدیدنظر در شرایط الحاق اندکی مکث کرده است. وی از جمله به تماسهای اتحادیه اروپا برای لغو برخی قوانین اخیر اشاره کرد. زورابیشویلی با حزب «رویای گرجستان» که از سال۲۰۱۲ اغلب در قدرت بوده و قادر است دستور کار قانونگذاری را تعیین کند، اختلاف دارد.
مخالفت با تصمیم دولت در حال گسترش است و مدارس را نیز شامل میشود. روز دوشنبه (۱۲آذرماه) گزارشهایی در برخی کانالهای تلگرامی منتشر شد که دانشآموزان در تفلیس پس از آنکه مقامات از والدین خواستند اجازه ندهند کودکان زیر سن قانونی در اعتراضات شرکت کنند، دست به تظاهرات زدند. «ائتلاف برای تغییر»، ائتلافی متشکل از سه حزب اپوزیسیون در «ایکس» نوشت که نهادهای مجری قانون دهها معترض از جمله «زوراب جاپاریدزه»، رهبر مخالفان را دستگیر کردهاند. مقامات گفتند که بیش از ۲۲۰نفر در طول چهار شب اول اعتراض بازداشت شدهاند. بیش از ۲۰پلیس نیز مجروح شدند. شعبه محلی «شفافیت بینالملل» یک نهاد ناظر حقوق بشر گفت که بسیاری از کسانی که در جریان اعتراضات روز دوشنبه بازداشت شدند، زخمی شدهاند. «شفافیت بینالملل» همچنین افزود که مقامات از «اقدامات سرکوبگرانه بیسابقهای علیه معترضان مسالمتجو» استفاده کرده، بازداشتهای غیرقانونی انجام داده و روزنامهنگاران را بهطور عمدی هدف قرار دادهاند.
گرجستان مدتهاست که بین قدرتهای بزرگ درگیر بوده است؛ مشکلی آزاردهنده برای این کشور کوچک دریای سیاه که زمانی بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بود. بر اساس نظرسنجی که سال گذشته توسط «موسسه ملی دموکراتیک» (مستقر در واشنگتن) منتشر شد تقریبا ۸۰درصد مردم گرجستان طرفدار اتحادیه اروپا هستند. اما برخی دیگر نگران هستند که روسیه تفلیس را بهدلیل روابط نزدیکتر با بروکسل و واشنگتن مجازات کند. آنها به الحاق کریمه (در اوکراین در سال۲۰۱۴) توسط مسکو اشاره کردند که طی آن اوکراین خواستار نزدیکی بیشتر به اروپا شده بود. اما یکی دیگر از آشفتگیهای سیاسی کنونی پس از انتخابات اکتبر آغاز شد. کمیسیون انتخابات اعلام کرد که حزب «رویای گرجستان» ۵۴درصد آرا را بهدست آورده است و به این حزب چهارمین ماموریت تشکیل دولت واگذار شد. خانم زورابیشویلی با جناح اپوزیسیون (که ۶۱کرسی از ۱۵۰کرسی پارلمان را بهدست آورد) در کنار هم قرار گرفتند. وی اما روند انتخابات را غیرقانونی خواند و متعهد شد که نهاد قانونگذاری را تحریم کند.