فناوری، نجاتبخش محیط زیست

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ سال‌های ۲۰۲۳و ۲۰۲۴، طلایی‌ترین سال‌ها برای به‌کارگیری فناوری در خدمت محیط زیست بود. در این دو سال، شرکت‌های مختلفی از سراسر جهان، رهبری توسعه و اجرای فناوری‌های سبز را در دست گرفتند.

کشورهایی مانند استونی، لوکزامبورگ، آلمان و فنلاند، معیارهای جدیدی برای عملکرد زیست‌محیطی تعیین کردند. 

پیشرفت‌های جذاب در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر، دنیا را تحت تاثیر قرار داد و پذیرش بیشتر خودروهای الکتریکی، کاهش کربن ناشی از فرآیندهای تولیدی صنایع مادر و اجرای کشاورزی پایدار، فضایی نو ایجاد کرد. 

در همین دو سال، شرکت‌هایی مانند Veolia SA از   فرانسه، AECOM از آمریکا و Larsen & Toubro Ltd از هند، بازیگران اصلی توسعه و اجرای فناوری‌هایی با هدف کاهش انتشار کربن، بهبود مدیریت پسماند و ارتقای انرژی‌های تجدیدپذیر بودند و بر مبنای عملکرد خود، در صدر فهرست برترین شرکت‌های زیست‌محیطی قرار گرفتند. 

بر اساس شاخص‌های عملکرد زیست‌محیطی سال ۲۰۲۴، استونی و لوکزامبورگ در رتبه‌های اول و دوم کشورهای دوستدار محیط زیست ایستادند و پس از این دو کشور، آلمان و فنلاند، جایگاه‌های سوم و چهارم را به خود اختصاص دادند.

موفقیت‌های این کشورها ناشی از به‌کارگیری سیاست‌های قدرتمند زیست‌محیطی، سرمایه‌گذاری در فناوری‌های سبز و اجرای کمپین‌های آموزشی و اطلاع‌رسانی و در نتیجه افزایش آگاهی‌های عمومی بوده است. 

همچنین، بخش انرژی‌های تجدیدپذیر، با رشد قابل‌ توجهی روبه‌رو شد و سرمایه‌گذاری در آن به نسبت سال ۲۰۲۴، سه برابر بود. 

استفاده از وسایل نقلیه الکتریکی نیز به‌شدت افزایش یافت، به‌طوری‌که ۱۸ درصد از مجموع خودروهای فروخته‌شده جهان در سال ۲۰۲۳، الکتریکی بوده‌اند.

این تغییر، برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای ناشی از حمل‌ونقل تا حد زیادی قابل ‌توجه به نظر می‌رسد.

پیشرفت در زمینه ذخیره کربن نیز امکان جذب و ذخیره‌سازی انتشار دی‌اکسید کربن از منابع صنعتی را فراهم کرد که موجب کمک به کاهش تغییرات آب‌وهوایی در سطح جهان می‌شود.

نوآوری‌های کشاورزی پایدار هم، کارایی تولید مواد غذایی را بهبود بخشیده و در عین حال اثرات زیست‌محیطی آنها را کاهش داده است.

همه این رخدادها در حالی رقم خورده که بازار جهانی خدمات زیست‌محیطی با افزایش هزینه‌های پروژه برای رسیدگی به تغییرات آب‌وهوایی و انتقال انرژی، افزایش درآمد را تجربه کرده است.

گردش مالی شرکت‌های زیست‌محیطی برتر به نقطه اوج تازه‌ای رسیده و شرکت‌های رهبر، رشد درآمد بسیار زیادی را گزارش کرده‌اند.

بودجه پروژه‌های زیست‌محیطی نیز افزایش یافته و دولت‌ها و بخش‌های خصوصی، سرمایه‌گذاری زیادی در فناوری‌های سبز و زیرساخت‌ها انجام داده‌اند.

رهبران و سیاست‌گذاران جهان در دو دهه اخیر بیشتر به این موضوع باور پیدا کرده‌اند که توسعه فناوری با به‌کارگیری الگوهای توسعه پایدار و متعاقب آن، کاهش آلودگی و ایجاد فرصت‌های اقتصادی، نقش مهمی در حفاظت از محیط زیست ایفا می‌کند. 

اکنون کشورها در حال طی کردن مسیری هستند که با سرمایه‌گذاری در فناوری‌های سبز و استفاده از فناوری‌های پیشرفته، چشم‌انداز پایدارتری را برای خود ترسیم کرده‌اند تا از مزیت‌های ویژه اقتصادی آن بهره‌مند شوند. 

پیامدهای اقتصادی فناوری سبز، بهره‌وری انرژی، مدیریت پسماندها و کنترل آلودگی، رویکردهای اصلی اقتصاد محیط زیست را تشکیل می‌دهند.

هوش مصنوعی با افزایش توانایی جوامع انسانی در نظارت، تجزیه‌وتحلیل و پاسخ به چالش‌های زیست‌محیطی، تحول عمیقی در حفاظت از محیط زیست ایجاد کرده است. 

شهرهای هوشمند از فناوری‌های پیشرفته برای افزایش پایداری شهری و کاهش آلودگی زیست‌محیطی بهره می‌برند.

این شهرها، با ترکیب داده‌ها، تجزیه‌وتحلیل آنها و در نهایت نتیجه‌گیری از آنچه روی می‌دهد، می‌توانند استفاده از منابع را بهینه کنند.

ایجاد شهرهای هوشمند سازگار با محیط زیست به ترکیبی از نوآوری‌های تکنولوژیک، حمایت از سیاست‌ها و مشارکت جامعه نیاز دارد. در این ارتباط، دولت‌ها باید سیاست‌هایی را اجرا کنند که پایداری را ترویج می‌کند.

منبع: تجارت فردا، شماره ۵۷۶