بحبوحه اقتصاد جهانی
اقدامات چندجانبه و تغییر سیاست استراتژیک برای کمک به کشورها برای دستیابی به توسعه پایدار امری کلیدی است. کارگران در بخشهای مختلف تولید، نگران امرار معاش خود هستند و اقتصاد متزلزل جهانی معترضان زیادی در جوامع دارد. رشد پایین تجارت جهانی، بدهیهای بالا، و عدم سرمایهگذاریهای تجاری باعث تکهتکه شدن تجارت جهانی شده است و شکافهای اقتصادی بین کشورهای صنعتی و درحالتوسعه را تشدید میکند و نیازمند رویکردی جدید برای دستیابی به رشد پایدار و فراگیر است.
انتقال انرژی و تقاضای مواد معدنی و کالاهای اساسی، میتواند فرصتهایی را برای رشد کشورهای درحالتوسعه باز کند، اما برای رویارویی با چالشهای بدهی، مبارزه با مضرات زیستمحیطی، رفع معضلات تجاری و سرمایهگذاریهای آتی نیازمند سیاستگذاریهای جدید با حمایت چندجانبه در جهان هستیم. آنکتاد در گزارش تجارت و توسعه اخیر خود، بازنگری در توسعه عصر نارضایتی را ضروری اعلام کرده است و خواستار بازنگری اساسی در استراتژیهای توسعه جهانی شد، زیرا رشد آهسته و رو به پایین تجارت جهانی و ضعیف شدن روابط تجاری کشورها، شکاف بین کشورهای صنعتی و کشورهای درحالتوسعه را عمیقتر میکند.
این گزارش تاکید میکند کشورهای درحالتوسعه با چالشهای فزایندهای در مسیر اقتصاد جهانی مواجه هستند. اقدامات اساسی و طراحی جدید بینالمللی اقتصاد جهانی جهت ایجاد چرخه تجاری برای رسیدگی به این چالشها ضروری است.
برای اقتصاد کشورهای درحالتوسعه، این کندی روند تجارت جهانی شدیدتر پیشبینی میشود و این در حالی است که بسیاری از این کشورها در معرض خطر جدی به لحاظ اقتصادی و تجاری قرار دارند که میتواند حرکت به سمت توسعه را تضعیف کند.
این گزارش نشان میدهد که چگونه تورم پس از همهگیری، ناشی از اختلالات زنجیره تامین و تمرکز قدرت بازار در بخشهای کلیدی، مانند کشاورزی و انرژی، قدرت خرید را در کشورهای درحالتوسعه کاهش داده است.
آنکتاد برای مقابله با تورم صرفا به انقباض پولی اتکا نمیکند و در عوض خواستار ترکیب سیاستی است که شامل استراتژیهای مالی و نظارتی باشد. تورم بیشترین ضربه را به اقتصادهای درحالتوسعه وارد کرده و درآمد خانوارها را کاهش داده و قدرت خرید آنها را کاهش داده است.
این گزارش همچنین تغییرات قابلتوجهی را در ساختار تجارت جهانی نشان میدهد. در حالیکه کالاها هنوز بیش از ۷۵درصد از کل تجارت را تشکیل میدهند، تجارت خدمات بهسرعت رشد کرده و از سال ۲۰۲۳تاکنون ۵درصد رشد آن قابل مشاهده است. خدمات اکنون ۲۵درصد از جریان ناخالص تجارت جهانی را تشکیل میدهند که پتانسیل رشد جدیدی را برای کشورهای درحالتوسعه ارائه میکند.
بااینحال، علیرغم این رشد، کشورهای درحالتوسعه هنوز کمتر از ۳۰درصد از درآمدهای صادراتی خدمات جهانی را تشکیل میدهند که شکاف برجستهای را در تجارت جهانی و چولگی نمودار تجارت جهانی نمایان میسازد.
این گزارش بر ضرورت اصلاحات حکمرانی جهانی در ساختار بدهی، مالی و تجارت جهانی تاکید میکند. همچنین، اقدامات متمرکز بر توسعه برای کمک به کشورها برای عبور از خطرات و فرصتهای یک دوره جدید برای دستیابی به توسعه پایدار و رسیدگی به نارضایتیهای اقتصادی جهانی، ضروری است.