بازندگان اصلی کدامند؟
مصائب بورس پاریس
بر اساس گزارش بلومبرگ، درسالی که اغلب بازارهای سهام اصلی جهان بازده دو رقمی نصیب سرمایهگذاران کردهاند، شاخص معیار بورس فرانسه (کک ۴۰) در محدوده قرمز نوسان میکند و ارتفاع آن نسبت به ابتدای سال۱.۵درصد کمتر شدهاست و این نماگر در مسیر ثبت بدترین عملکرد سالانه خود در مقایسه با سایر بورسهای اروپایی در بیش از یک دههگذاشته قرار دارد. از نگاه تحلیلگران، علت اصلی این عملکرد ضعیف تصمیم امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، به برگزاری انتخابات عمومی زودهنگام در ماه ژوئن بودهاست.
این اقدام ناموفق مکرون منجر به ماهها کشمکش و درگیری سیاسی در کشوری شد که در مواجهه با یکی از بالاترین کسریهای بودجه در اروپا، نیازمند رهبری باثبات بود. با توجه به فروپاشی دولت بهدنبال رای عدماعتماد پارلمان و افزایش هزینههای استقراض در فرانسه، موسسههای رتبهبندی معتبر اکنون هشدار میدهند که ممکن است وضعیت مالیه عمومی این کشور بهطور خطرناکی از کنترل خارج شود.
به گفته مدیر ارشد سرمایهگذاری موسسه مدیریت ثروت UBS، «در صورتیکه کسریبودجه یا حتی برآوردها درباره کسریبودجه حاکی از بدترشدن وضعیت مالی باشد، شرایط میتواند وخیمتر شود.» او میافزاید؛ «انتظار میرود که در این شرایط، ضعف عملکرد بانکها و شرکتهای بیمه ادامهدار باشد.»
قیمت سهام در بورس پاریس طی هفته گذشته صعودی بود و این بازار بهترین نمایش خود از ماه فوریه را بهثبت رساند. برخی سرمایهگذاران این تصور را دارند که بیشتر اخبار بد اکنون در قیمتها منعکس شدهاست. مواضع اخیر رهبر سیاسی راستگرایان، مارین لوپن نیز بازار سهام را تقویت کردهاست. او اخیرا اعلام کرد؛ فرانسه میتواند بر سقوط دولت فائق آید و اگر نخستوزیر بعدی آمادگی آن را داشتهباشد که ناترازی بودجهرا با سرعتی کمتر کاهش دهد، امکان ارائه بودجه ظرف چند هفته وجود دارد.
در همینحال، استراتژیست ارشد شرکت بیمه زوریخ میگوید؛ به دلیل عملکرد بسیار ضعیف بورس فرانسه در سالجاری، ممکن است ارزش سهام در این کشور به کف خود نزدیک شده باشد و بنابراین این بازار ارزش بررسی مجدد را دارد. به باور او، «فرانسه در نهایت از این شرایط عبور خواهد کرد. بهنظر میرسد شاهد یک روند صعودی بر این اساس باشیم و ممکن است برخی فعالان بخواهند که در اتخاذ موقعیتهای معاملاتی، این نکته را مدنظر قراردهند.»
ضعف بنیادی
اما بسیاری دیگر بر این باور هستند که روند سریع اخیر دوام نخواهد آورد و رشد احتمالی شاخص کک ۴۰ در سال۲۰۲۵ محدود خواهد بود. دیوید کروک، مدیر معاملات یک شرکت معتبر مدیریت سرمایه در پاریس، رشد اخیر بازار را ناشی از کاورکردن موقعیتهای فروش توسط صندوقهای پوششریسک میداند. او هشدار میدهد که دلیل بنیادی معتبری برای حمایت از روند صعودی پایدار وجود ندارد.
بانکها و شرکتهای بیمه که ۱۰درصد از ارزش بازار سهام فرانسه را تشکیل میدهند، نقش اساسی در عملکرد نامطلوب بورس این کشور داشتهاند. این امر به آن دلیل است که بالابودن هزینههای استقراض وضعیت صورتهای مالی این موسسات را بهطور منفی تحتتاثیر قراردادهاست. بر اساس دادههای بلومبرگ اینتلیجنس، اوراقبدهی دولتی ۴درصد از کل داراییهای سه بانک بزرگ فرانسه را تشکیل میدهند و افت قیمت این اوراق این بانکها را متضرر کردهاست. هزینههای استقراض در فرانسه در مقایسه با سایر نقاط اروپا بالا است و هرگونه ضربه به اقتصاد کلان بر اثر این شرایط به شرکتهایی که به بازار داخلی کالا و خدمات متکی هستند، آسیب میزند. بررسیهای گلدمنساکس نشان میدهد؛ ارزش سبدی از سهام شرکتهایی که سهم فروش داخلی بالایی دارند، در سال۲۰۲۴ بیش از ۷درصد، یعنی بیش از دوبرابر ریزش شاخص معیار، افت کردهاست. استراتژیستهای گلدمنساکس معتقدند این روند ادامهدار خواهد بود. هر نخستوزیرجدیدی که روی کار بیاید به احتمال زیاد باید با فشارهای مالی مشابهی که دولت قبل را زمین زد، دستوپنجه نرم کند و کارشناسان در مورد اینکه احزاب مختلف بتوانند به توافق برسند، بدبین هستند. نخستوزیر جدید بعد از انتخاب باید کابینه جدید را پیشنهاد دهد و سپس رئیسجمهور کابینه را منصوب میکند و بعد از آن دولت جدید باید لایحه جدید بودجه۲۰۲۵ را تا
۲۱ دسامبر به پارلمان ارائه دهد. به گفته موسسه رتبهبندی مودیز، برکناری دولت فرانسه «بنبست سیاسی» این کشور را تعمیق کردهاست، امری که احتمال سامانیافتن وضعیت مالی این کشور را کاهش میدهد.
الکساندر هزز، مدیر ارشد سرمایهگذاری گروه مالی ریچلیو در پاریس، معتقد است؛ بازار سهام فرانسه در مقایسه با همتایان خود در سایر نقاط ضعیفتر عمل خواهد کرد. او تاکید میکند، «صرف ریسک داراییهای فرانسوی برای ماهها بالا خواهند ماند.»