افزایش سهم بازار سرمایه در تامینمالی اقتصاد
رئیس سازمان بورس و اوراقبهادار بیانکرد: با جمع انتشار اوراق، افزایش سرمایهها، تامینمالی که شرکتهای بورسی و غیربورسی از بازار سرمایه کردهاند و همچنین تامینمالی که دولت از بازار سرمایه داشته است، در مجموع در سال۱۴۰۱ بین ۲۰ تا ۲۵درصد تامینمالی اقتصاد بر عهده بازار سرمایه بوده و در حدود ۸۰درصد تامینمالی در شبکه بانکی صورت میگیرد. عشقی گفت: با توجه به شرایطی که بانکها در حالحاضر دارند، اگر بخواهیم تامینمالی پویا داشته باشیم، باید سهم بازار سرمایه را در تامینمالی اقتصاد افزایش دهیم. وی افزود: برای افزایش تامینمالی در بازار سرمایه، برنامههایی برای گسترش بازار بدهی در سازمان بورس در دست اقدام است تا بتوانیم با روشهای مختلف و با استفاده از ظرفیت نهادهای مالی، سهم بازار سرمایه را افزایش دهیم. رئیس سازمان بورس و اوراقبهادار تصریح کرد: افزایش تامینمالی در بازار سرمایه از طریق ورود شرکتهای جدید، ورود شرکتهای جدید از طریق انتشار اوراق جدید و افزایش سرمایه شرکتهای موجود محقق خواهد شد. عشقی با اشاره به راهاندازی سامانه ستاره گفت: آن بخشی از سامانه ستاره که مربوط به سازمان بورس است، به امکان توثیق اوراقبهادار برمیگردد که شامل سهام، اوراقبهادار بدهی و سایر ابزارهایی است که در بدنه بازار سرمایه وجود دارد. این سرویسها در اختیار بانکها قرار داده شدهاست و بانکها با توجه به مدل کسبوکاری خودشان میتوانند از این سرویس استفاده کنند.
وی افزود: قرار است تا سایر داراییها بهجز اوراقبهادار به سامانه ستاره اضافه شود و سامانه ستاره در مجموعه وزارت اقتصاد در حال پیگیری است و سازمان بورس این سرویسها را در اختیار بانکها قرار دادهاست. رئیس سازمان بورس و اوراقبهادار عنوان کرد: تعدادی از بانکها در مدل کسبوکاری خود به نحوه توثیق سهام اهمیتی نمیدهند، زیرا این بانکها در وثیقههای سنتی راحتتر هستند، بنابراین از سامانه توثیق سهام استقبال نمیکنند. البته بانکهای دیگری هستند که از توثیق سهام استقبال کردهاند و بهنظر میرسد مقداری زمان لازم است تا سایر بانکها از توثیق سهام استقبال کنند. عشقی گفت: توثیق سهام سرویسی است که هماکنون در سازمان بورس در حال فعالیت است و هر بانکی که اراده کند میتواند از این ابزار استفاده کند. وی افزود: ما نمیتوانیم بانکها را مجبور کنیم که از توثیق سهام استفاده کنند. رئیس سازمان بورس و اوراقبهادار ابراز کرد: یکی از برنامههای مهم سازمان بورس برای سال۱۴۰۲ تسهیل تامینمالی تولید است تا از این طریق مشکلات تامینمالی شرکتهای تولیدی را رفع کنیم. عشقی تصریح کرد: از دیگر برنامههای سازمان بورس در سال۱۴۰۲ تقویت حضور شرکتهای دانشبنیان در بازار سرمایه است و این موضوع یکی از اولویتهای جدی سازمان بورس است.
وی افزود: تقویت زیرساختهای بازار سرمایه یکی از برنامههای سازمان بورس در سالآینده است و این موضوع تلاش زیادی را میطلبد. در این رابطه زیرساختهای معاملاتی، زیرساختهای فنی، زیرساختهای پس از معاملات و زیرساختهای نظارتی بازار سهام نیازمند تحول جدی است و در سالآینده این موضوع را پیگیری خواهیم کرد. عشقی درخصوص فروش متری مسکن در بازار سرمایه گفت: اقدام عملیاتی سازمان بورس در حوزه مسکن، راهاندازی صندوقهای املاک و مستغلات (ریت) بود، زیرا فروش متری مسکن از چالشهای جدی در زمینه کسبوکار است. رئیس سازمان بورس و اوراقبهادار ابراز کرد: راهاندازی فعالیتهای کسبوکار موردتوجه فعالان حوزه مسکن نیست و تمایلی به فعالیت در این زمینه وجود ندارند، لذا سازمان بورس به سمت صندوقهای املاک و مستغلات (ریت) رفت و اولین صندوقهای املاک و مستغلات را راهاندازی کرد. وی افزود: با همکاری که با بانکمرکزی و بانکها داشتیم، مجوز تاسیس چند صندوق املاک و مستغلات جدید به بانکها داده شدهاست و این بانکها در حالحاضر بهدنبال دریافت موافقتاصولی هستند. عشقی ابراز کرد: بانکها با راهاندازی صندوقهای املاک و مستغلات میتوانند نقش فروش متری مسکن را ایفا کنند و سرمایهگذاران با هر میزان سرمایهای میتوانند این صندوقها را خریداری کنند و در سود یا در ملک شریک شوند.