روند نزولی شاخص‌کل بازار سهام در حالی تداوم دارد که برآوردها از این جریان نشان می‌دهد شاخص مذکور آخرین‌بار در ۷ فروردین۱۴۰۱ در این محدوده جولان داده است. برآیند نظرات تحلیلگران بازار سهام نشان می‌دهد در روزهایی که نوسانات بازار سهام خبرساز شده است، خروج پول در کنار این مهم همچنان ادامه دارد. گرچه رکود معاملاتی در بازارسهام مختص روزهای اخیر نیست اما تحلیل رفتار بازیگران بورسی به‌وضوح نشان می‌دهد کفه ترازو به‌نفع عرضه‌کنندگان است و متقاضیان سهام رغبت چندانی برای ورود به این بازار پرحاشیه ندارند. این موضوع که در ‌ماه‌های گذشته به کرات انتقاد و هشدار کارشناسان بازار را به‌دنبال داشته، حاکی از یک نکته مهم است. کم‌رمقی و عدم‌تقاضای موثر از جانب سرمایه‌گذاران با سرعت‌بخشیدن به خروج نقدینگی از بازار وضعیت نامطلوبی را رقم زده که می‌تواند بر ریسک‌های بازار یادشده بیفزاید.

استراتژی سهامداران بورسی که تا اواسط مردادماه حول‌محور «احتیاط» می‌چرخید، هم‌اکنون با چرخش به سمت درهای خروج بر ابهامات تالار شیشه‌ای افزوده است. میل به خروج از جانب سهامداران افزایش یافته و شواهد امر حاکی از آن است که مشکل کمبود نقدیگی در بازارسهام (در راستای اتخاذ این سیاست سرمایه‌گذاران)، خود را به شکل معضلی ناخواسته نشان می‌دهد، در واقع سرمایه‌گذاران برای کسب بازدهی بیشتر به ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دنبال مفری از بورس برای رسیدن به این خواسته مهم هستند. این وضعیت که با برهم‌خوردن وضعیت تعادلی بازار به اوج رسیده، حجم دادوستدهای روزانه را در مدار نزولی قرار داده است.

معاملات روز گذشته بازارسهام نشان می‌دهد ارزش معاملات خرد بورس(سهام و حق‌تقدم) به ۱۶۶۳میلیارد‌تومان در این روز رسیده است، با این‌حال به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نظر می‌رسد افزایش ریسک‌های انتظاری در کنار چشم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌انداز کاهشی قیمت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ کامودیتی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها و توقف گمانه‌زنی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های خوش‌بینانه پیرامون مذاکرات هسته‌ای سبب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شده تا درجا زدن‌های بازار سرمایه همچنان ادامه یابد. در روز گذشته مبلغی در حدود ۱۹۰‌میلیارد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تومان از گردونه معاملات سهام خارج شد و ارزش معاملات خرد نیز با حدود۱۲‌درصد رشد نسبت به ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌روز معاملاتی قبل از آن در محدوده ۱۶۶۳میلیارد ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تومان قرار گرفت. همین امر سبب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شده تا برای چندمین‌بار طی هفته‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های اخیر خطر از دست‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رفتن کانال ۴/ ۱‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌میلیون واحدی برای شاخص‌کل درجمع فعالان بورسی بیش از گذشته احساس شود.

بررسی تکنیکالی اعداد و ارقام پیش از شکست محدوده یک‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌میلیون و ۴۲۰‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار واحدی حاکی از حمایت نسبتا قوی این سطح بود؛ به‌طوری‌که برخی از تحلیلگران معتقد بودند که شاخص پس از برخورد به این نقطه مجددا به سمت بالا بازمی‌گردد، اما در ادامه این روند روز گذشته نیز شاخص متاثر از افزایش فشار فروش به ارتفاعات پایین‌تر سقوط کرد و با ازدست‌رفتن این محدوده در سطح یک‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌میلیون و ۴۱۲‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار واحدی متوقف شد، پس از این روند معکوس برخی فعالان نسبت به تداوم حرکت شاخص در مسیر نزولی ابراز نگرانی کردند؛ چراکه ممکن است در راستای خروج ادامه‌دار پول از بازار ریزش‌های بیشتری از سوی شاخص‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کل بورس اوراق‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌بهادار تهران شکل بگیرد. تا قبل از شکست سطح یک‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌میلیون و ۴۲۰‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار واحدی از نظر بنیادی به‌نظر می‌رسید ‌بازار به واسطه برخی حمایت‌های مقطعی و گذرا بتواند خود را بالا بکشد اما آنطور که به گفته برخی از کارشناسان شواهد آماری نشان می‌دهد با سقوط نسبت متوسط قیمت به‌فروشP/ S در سطح ۲‌مرتبه‌ای، وضعیت ارزندگی نسبی سهام در محدوده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای قرار دارد که از پتانسیل بالایی برای بازدهی معقول برخوردار است. البته در تحلیل شرایط کنونی باید در نظر داشت که با توجه به‌وجود نداشتن محرک‌های قوی در راستای رونق اقتصادی سرمایه‌گذاران ورود پول به بازارهای دارایی را به زمان‌های دیگری موکول کرده‌اند. از این‌رو انتظار می‌رود با عنایت به حاکمیت جو رکود در بازارهای داخلی و خارجی، همچنین تاکید فدرال‌رزرو بر ادامه سیاست‌های انقباضی، بازار سهام نتواند در محدوده کنونی کف‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌سازی مناسبی داشته باشد.

بازار سهام روز گذشته را در حالی با افت شاخص‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کل بورس به اتمام رساند که در این روز سهامداران همانند هفته‌های قبل با ابهامات بیشماری حول مسائل سیاسی و اقتصادی مواجه بودند. صنایع برجامی که پس از سر گرفته‌شدن دور جدید مذاکرات هسته‌ای (۱۳‌مرداد) در وین آنهم بعد از یک دوره وقفه طولانی تا حدودی سمت و سوی جدیدی به دادوستدهای سهام داده بودند، با فروکش‌کردن رفت و آمدهای طرفین با افت قیمت مواجه شدند؛ این در حالی است که پیش از این فرض می‌شد پس از گفت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌وگوهای انجام‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شده پیرامون حصول توافق و احیای برجام وضعیت برخی از سهام رو به بهبود برود. با این‌حال در روزهای گذشته این مهم محقق نشد و رویای خیز شاخص همچنان در ابهام باقی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ماند. این شرایط از آن حیث حساسیت سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاران بازار را به‌دنبال داشته که با فرض حصول توافق‌های برجامی اکثر بازارهای دارایی به لاک‌دفاعی فرو رفته بودند و به دلیل شرایط رکودی که در آن قرار داشتند، توجه‌ها یک‌بار دیگر به سمت بازار سهام جلب شده بود اما رخدادهای پس از آن و دلسردی سرمایه‌گذاران از آنچه انتظار می‌رفت، همسو با برخی سیاست‌های مداخله‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گرانه و عتاب و خطاب‌های تکراری از سوی برخی سیاستگذاران، ریزش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های بورس تهران و انحراف از مسیر صعود را رقم زد.