فرسایش بورس در آغاز ماه هجدهم؟
هرچند به نظر میرسید بسیاری از سهامداران حقیقی با انتظار بازگشت سرمایه خود، فعالیت خود در بازار سهام را در هر دو سمت عرضه و تقاضا محدود کرده باشند، اما بالاخره بخش عمدهای از آنها نیز عطای سهامداری در بورس را به لقایش بخشیدند. نگاهی به روند شاخص بورس پرده از این ابهامات و تردیدها برمیدارد. سال قبل نیز در همین روزها که مصادف با تایید نتایج انتخابات آمریکا نیز بود، نماگر اصلی بازار در همین محدوده بود. این درجا زدن شاخص، سبب ناامید کردن بسیاری از سهامدارانی که حتی دید میانمدت نسبت به سهام خود داشتند، شده است. از این رو بسیاری از حرفهایترهای بازار معاملات سهام را با ناامیدی و ابهام به نظاره نشستهاند. دلایل این وضعیت البته متعدد هستند اما شاید مهمترین آنها عدممشخص بودن نتایج مذاکرات هستهای به عنوان یک متغیراساسی در عرصه سیاسی و اقتصادی است. نه به این معنا که مشخص شدن نتایج آن بتواند دو مسیر کاملا متفاوت برای بازار رقم بزند بلکه به این معنی که یک متغیر اساسی همچون نتیجه مذاکرات مبهم است و بسیاری که از سهامداران در یکسالونیم اخیر خسته و بیحوصله شدهاند، ترجیح میدهند در فضای مشخصتری در بازار به فعالیت بپردازند. شاید همین امر موجب شده است که حالا پیشبینی روند قیمت عمومی سهام در هفته جاری مبهمتر باشد. بر همین اساس غالب کارشناسان حاضر در نظرسنجی «دنیایاقتصاد» روند شاخص سهام در هفته جاری را کمنوسان پیشبینی کردهاند. باید دید آیا روند فرسایشی بورس تهران در هجدهمین ماه پس از آغاز ریزش قیمت سهام نیز ادامه پیدا میکند؟
کارشناسان چه میگویند؟
صعودی: 34درصد سهامداران حاضر در نظرسنجی این هفته «دنیایاقتصاد» روند شاخص بورس را صعودی پیشبینی کردهاند. برخی قیمت جذاب سهام بعد از یک افت ممتد و برخی اخبار مثبت از ناحیه مذاکرات هستهای را عامل بازگشت و احیای تقاضا به بازار سهام عنوان میکنند. به اعتقاد این افراد با بازگشت احتمالی به برجام یا هر نوع توافق دیگری و به طور کلی با حرکت به سمت رفع تحریمها، کانالهای نقل و انتقال ارز و مبادلات تجاری مجددا برقرار خواهد شد و این امر میتواند محرک وضعیت اقتصاد کشور باشد. این احیا در وضعیت اقتصاد کشور با اصلاح چشمگیری در نرخ ارز به دلیل سطح نقدینگی موجود در اقتصاد کشور همراه نخواهد بود و این موضوع ریسک عرضه در بازار سهام را به طور قابل ملاحظهای تخفیف میدهد و از سمت دیگر باید توجه داشت بازار سهام، ریسک اصلاح نرخ ارز را در یک سال گذشته به دفعات پیشخور کرده است. برخی تحلیلهای نموداری نیز منعکسکننده از سرگرفتن روند صعودی قیمت سهام و واکنش شاخص به سطح کانال یکمیلیون و 300هزار واحدی است. همچنین وضعیت بازارهای جهانی و حرکت به سمت تک نرخی کردن ارز نیز مدنظر سهامداران است، روندی که میتواند رشد قیمت سهام را به دنبال داشته باشد.
کمنوسان: 36درصد کارشناسان حاضر در نظرسنجی «دنیایاقتصاد» روند شاخص بورس را کمنوسان ارزیابی کردهاند. این دسته از کارشناسان معتقدند بهرغم ارزنده بودن بسیاری از سهام در قیمتهای کنونی و پتانسیل جذب نقدینگی به بورس، ابهامات زیادی در بازار وجود دارد که مانع از افزایش تقاضا در بازار سهام میشود. مهمترین این موضوعات میتواند نتایج مذاکرات هستهای باشد که هر روز خبر متفاوتی از سمتوسوی آن منتشر میشود. به نظر میرسد تا زمان رسیدن به یک نتیجه مشخص بسیاری از سهامداران در انتظار اثرگذاری این موضوع در وضعیت بازار در کوتاهمدت باشند که خود نوعی تعویق تقاضا در بین سهامداران را به وجود خواهد آورد. همچنین ابهاماتی از جمله ابهام در نرخ بهره و بودجه نیز در محدود کردن تقاضا موثر است. از نگاه این دسته از تحلیلگران تا نهایی نشدن نتیجه مذاکرات، روند کمنوسان بازار سهام ادامهدار است
نزولی: 30درصد کارشناسان مزبور روند شاخص سهام را نزولی عنوان میکنند. به اعتقاد این افراد هیجان ناشی از مسیر نزولی بورس بالاست. حالا سهامداران به قدری از احیای وضعیت بورس ناامید شدهاند که هیچ عامل بنیادی و متغیر اثرگذار نیز نمیتواند آنها را دوباره به سمت سهامداری بکشد، روندی که با افزایش عرضهها در پایان هفته نیز خود را نشان داد. از سوی دیگر انتظار اصلاح نرخ ارز و تورم در اقتصاد کشور به وجود آمده است که میتواند موجب افزایش عرضه در بورس تهران در کوتاهمدت شود چراکه بسیاری از سهام به پشتوانه همین نرخ تورم و ارز صعود قابلتوجهی به ثبت رساندهاند.