Untitled-1

 عملکرد سهامداران در صنایع بورسی

معاملات بورس تهران در هفته منتهی به 24 شهریورماه در حالی پایان یافت که سهامداران خرد تنها در 6 صنعت به عنوان خریدار ظاهر شدند. به این ترتیب از 39 صنعت فعال بورس تهران 33 گروه با خالص فروش مثبت بازیگران حقیقی مواجه شدند. گروه خدمات فنی و مهندسی در هفته‌‌‌ای که گذشت در صدر توجه سهامداران حقیقی قرار گرفت و در مجموع هفته جابه‌‌‌جایی سهامی به ارزش 118میلیارد و 30میلیون تومان را در مسیر حقوقی به حقیقی تجربه کرد. «رمپنا» پرخریدترین سهم این گروه و البته بورس تهران از سوی سهامداران خرد بود. پس از آن نیز 5 گروه با ارزش بازار پایین بودند که در لیست خرید این دسته از بازیگران بورسی قرار گرفتند که در صدر آنها می‌توان به صنایع سایر معادن، محصولات چرمی و ماشین‌‌‌آلات اشاره کرد.

در آن سوی بازار اما کاهش نرخ دلار، سهام کامودیتی‌‌‌محور را به لیست فروش سهامداران خرد منتقل کرد. در میان این صنایع زیرمجموعه‌‌‌های گروه فلزات اساسی اما بیشترین خالص فروش حقیقی‌‌‌ها را تجربه کرد. به این ترتیب در مجموع زیرمجموعه‌‌‌های فلزی شاهد جابه‌‌‌جایی سهامی به ارزش 374میلیارد و 985میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی بودیم. فرآورده‌‌‌های نفتی دومین گروهی بود که سهامداران خرد در لیست فروش خود قرار دادند. در این راستا پالایشی‌‌‌ها با خالص فروش 319میلیارد و 650میلیون تومانی از جانب حقیقی‌‌‌ها مواجه شدند. پتروشیمی‌‌‌ها نیز شرایط مشابهی را تجربه کردند و شاهد جابه‌‌‌جایی سهامی به ارزش 208میلیارد و 490میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی بودند. شرکت‌های چندرشته‌‌‌ای صنعتی نیز در هفته‌‌‌ای که گذشت با انتقال سهامی به ارزش 116میلیارد و 868میلیون تومان از سبد سهام حقیقی‌‌‌ها به پرتفوی معامله‌‌‌گران عمده بورس تهران مواجه شدند. افت نرخ دلار سبب شد تا سهامداران حقیقی با ترس از کاهش سودآوری این شرکت‌ها مواجه شوند که صادرات‌محور بوده و عمده درآمد خود را دلاری کسب می‌کنند؛ جایی که دلار در مقیاس هفتگی با افت 4/ 1درصدی مواجه شد. با این حال به نظر می‌رسد تغییرات نرخ دلار آزاد در کوتاه‌‌‌مدت به دلیل شکاف قیمتی موجود بین دلار آزاد و نیمایی نمی‌تواند تهدیدی برای شرکت‌های مزبور باشد.

 در روزهای هفته چه گذشت؟

شنبه: در نخستین روز کاری هفته گذشته شاخص کل بورس تهران با رشد 3/ 0درصدی همراه شد. با وجود این رشد، حقیقی‌‌‌ها خالص فروش 311میلیارد و 743میلیون تومانی را رقم زدند. 12 صنعت بورسی روز شنبه در لیست خرید حقیقی‌‌‌ها قرار داشتند و در مقابل شاهد خالص فروش مثبت این گروه از بازیگران بورسی در 26 گروه بودیم. گروه خدمات فنی و مهندسی با جابه‌‌‌جایی 116میلیارد و 480میلیون تومان صدر لیست خرید حقیقی‌‌‌ها را به خود اختصاص داد و بعد از آن نوبت به گروه‌‌‌های لاستیک و پلاستیک، ماشین‌‌‌آلات و زراعت رسید. در مقابل اما سیمانی‌‌‌ها با بیشترین خالص فروش سهامداران خرد به میزان 97میلیارد و 665میلیون تومان مواجه شدند. در ادامه نیز حقیقی‌‌‌ها بیشترین تمایل به نقد کردن سهام خود در گروه‌‌‌های فلزات اساسی، فرآورده‌‌‌های نفتی و محصولات شیمیایی داشتند.

یکشنبه: روز یکشنبه نیز همزمان با افت 65/ 2درصدی شاخص کل، سهامی به ارزش یک‌هزار و 159میلیارد تومان در مسیر حقیقی به حقوقی جابه‌‌‌جا شد. در این روز نیز هیچ‌یک از صنایع بورسی در لیست خرید حقیقی‌‌‌ها جای نداشتند و در مقابل شاهد خالص فروش مثبت این گروه از سهامداران در زیرمجموعه‌‌‌های 37 گروه بودیم. بیشترین خالص خرید حقوقی‌‌‌ها به میزان 245میلیارد و 233میلیون تومان به زیرمجموعه‌‌‌های پالایشی اختصاص پیدا کرد. فلزی‌‌‌ها نیز در شرایطی مشابه با خروج 128میلیارد و 882میلیون تومان از سرمایه‌‌‌های خرد خود مواجه شدند. پس از آن نوبت به پتروشیمی‌‌‌ها رسید تا شاهد خروج 107میلیارد و 289میلیارد تومانی سرمایه‌‌‌های حقیقی باشند. سیمانی‌‌‌ها نیز در شرایطی مشابه با خالص فروش 102میلیارد و 741میلیون تومانی سهامداران خرد مواجه شدند.

دوشنبه: فروش حقیقی‌‌‌ها در میانه هفته نیز ادامه پیدا کرد و در روزی که شاخص سهام افت 99/ 0درصدی را ثبت کرد، شاهد انتقال سهامی به ارزش 436میلیارد تومان از سبد سهامداران خرد به پرتفوی حقوقی‌‌‌ها بودیم. برخلاف روزهای گذشته در این روز سهامداران خرد در صنایع بیشتری خریدار بودند. در این راستا روز دوشنبه زیرمجموعه‌‌‌های گروه خدمات فنی و مهندسی شاهد جابه‌‌‌جایی سهامی به ارزش 5میلیارد و 718میلیون تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بودند. خودرویی‌‌‌ها نیز در این روز وارد لیست خرید حقیقی‌‌‌ها شدند و خالص خرید یک‌میلیارد و 393میلیون تومانی از جانب این گروه از سهامداران را تجربه کردند. وسایل ارتباطی، محصولات چرمی، لاستیک و پلاستیک و کاشی و سرامیک از دیگر گروه‌‌‌های مورد توجه سهامداران خرد طی دادوستدهای روز دوشنبه بودند. فلزی‌‌‌ها مطابق روال روزهای گذشته با خالص فروشی به میزان 97میلیارد و 136میلیون تومان از سوی سهامداران خرد مواجه شدند. پس از آن پالایشی‌‌‌ها شاهد انتقال سهامی به ارزش 52میلیارد و 174میلیون تومان از سبد سهام حقیقی‌‌‌ها به پرتفوی معامله‌‌‌گران عمده بورس تهران بودند.

سه‌‌‌شنبه: در این روز مسیر نماگر اصلی تالار شیشه‌‌‌ای تغییر کرد و شاخص کل با رشد 47/ 1درصدی در مرز ورود مجدد به ابرکانال 5/ 1میلیون واحد قرار گرفت تا حقیقی‌‌‌ها پس از 6 روز دوری مجددا خریدار شوند و سهامی به ارزش 275میلیارد و 781میلیون تومان به سبد سهام خود بیفزایند. در این روز 26 گروه با صدرنشینی صنایع فرآورده‌‌‌های نفتی، بانک‌ها، محصولات شیمیایی، سیمان، مواد دارویی و فلزات اساسی برخلاف روزهای گذشته با خالص خرید سهامداران حقیقی همراه شدند. بیشترین خرید حقیقی‌‌‌ها در زیرمجموعه‌‌‌های پالایشی به میزان 85میلیارد و 19میلیون تومان رقم خورد. در آن‌‌‌ سوی بازار اما نوبت به کوچک‌ترها رسید تا با خالص فروش سهامداران حقیقی مواجه شوند. گروه لاستیک و پلاستیک در اولویت نخست سهامداران خرد برای فروش قرار گرفتند و جابه‌‌‌جایی 5میلیارد و 379میلیون تومان را در مسیر حقیقی به حقوقی تجربه کردند.  

چهارشنبه: در پایان هفته شاخص کل مجددا نزولی شد و افت 58/ 0درصدی را رقم زد. در این روز  سهامی به ارزش 381میلیارد و 677میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی جابه‌‌‌جا شد. روز چهارشنبه سهامداران خرد در گروه سایر معادن خالص خریدی به میزان 9میلیارد و 126میلیون تومان رقم زدند. پس از آن ماشین‌‌‌آلات بودند که شاهد جابه‌‌‌جایی سهامی به ارزش 8میلیارد و 849میلیون تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بودند. در آن سوی بازار بیشترین خروج نقدینگی خرد دوباره از آن سهام کامودیتی‌‌‌محور شد. در این راستا گروه فلزات اساسی با خالص فروش 84میلیارد تومانی حقیقی‌‌‌ها مواجه شد. پس از آن پتروپالایشی‌ها در مجموع شاهد انتقال سهامی به ارزش 114میلیارد و 210میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی بودند. معدنی‌‌‌ها نیز در شرایطی مشابه با خروج 19میلیارد و 777میلیون تومانی سرمایه‌‌‌های خرد مواجه شدند.