شاخصکل با چرخش قیمت سهام، رشد ۷۲/ ۰ درصدی را ثبت کرد
چهارشنبهای سبز برای بورسبازان
به این ترتیب معاملات هفتگی بورس با رشد ۵/ ۳ درصدی شاخصکل به پایان رسید و شاخصکل هموزن نیز افت ۳/ ۰ درصدی را تجربه کرد. گویا اطمینان به تغییر مسیر قیمتها پس از اصلاح حدود ۱۰ ماهه آنچنان قوت گرفته که به مرور شاهد ورود سرمایه به بازار هستیم بهطوری که سرمایههای خرد در حال خروج از صندوقهای ETF هستند. سرمایههایی که در دوره رکودی بازار به کمریسکترین بازار پناه برده و منتظر فرصتی برای خروج از این پناهگاه بودند.
روز گذشته ارزش معاملات خرد سهام نیز نسبت به روز کاری قبل رشد کرد و ۲۷۳۰ میلیارد تومان در بورس و ۸۷۸ میلیارد تومان در فرابورس برآورد شد. با رشد نیمی از نمادهای معاملاتی اعم از دلاری و غیردلاری، سهامداران خرد نیز وارد گردونه معاملات شدند و خالص خرید ۸۸ میلیارد و ۶۴۰ میلیون تومانی را رقم زدند. به این ترتیب خلاف سنت دیرینه بورس که معاملهگران در روز پایانی هفته به دلیل درپیشبودن دو روز تعطیلی، تمایل چندانی به خرید نداشتند، متفاوت ظاهر شدند و با وجود اینکه ۴ روز متوالی تعطیلی در پیش خواهد بود، تحرکات مثبتی را در سمت تقاضا نشان دادند.
رشد این هفته بازار سهام در حالی رقم خورد که از ۱۵۰ میلیون دلار باقیمانده منابع صندوق توسعه ملی که قرار بود نهایتا تا روز سهشنبه به حساب صندوق تثبیت بازار سرمایه واریز شود، خبری نشد اما سرمایهگذاران بیتفاوت به آن مسیر خود را پیمودند. گویا دیگر همه به این درک رسیدهاند که با تزریق پول نمیتوان روند بازار را تغییر داد و همانگونه که بخش اول واریزی به این صندوق (۵۰ میلیون دلار) اثری بهجا نگذاشت، این ۱۵۰ میلیون دلار نیز کاری از پیش نمیبرد. در مقابل پتانسیلهای مثبت بنیادی در کنار ورود به فصل جذاب مجامع میتواند محرک بازگشت بورس به روزهای رونق باشد.
نگاهی به عملکرد صنایعبورسی در معاملات روز گذشته نیز نشان میدهد تنها گروههای بزرگ بازار نبودند که زمینه رشد نماگر اصلی سهام را فراهم آوردند. روز چهارشنبه هم بزرگان کامودیتیمحور، هم صنایع بزرگ غیردلاری و هم کوچکترهایی که عمدتا در زمره گروههای ریالی قرار میگیرند همگی دست به دست هم دادند تا تابلوی تالار شیشهای رنگی سبز به خود بگیرد. در اینخصوص میتوان به زیرمجموعههای گروه لاستیک و پلاستیک، محصولات غذایی، سیمان، انبوهسازی و محصولات کاغذی اشاره کرد که همگی در زمره گروههای مثبت بورس چهارشنبه قرار گرفتند.
حقیقیها بازمیگردند؟
همانطور که اشاره شد روز چهارشنبه مجددا شاهد بازگشت سهامداران خرد به زمین خرید سهام بودیم. به این ترتیب دیروز در مجموع سهامی به ارزش ۸۸ میلیارد و ۶۴۰ میلیون تومان از پرتفوی حقوقیها به سبد سهام معاملهگران حقیقی بورس تهران منتقل شد. در هفته جاری تنها روز اول و روز آخر شاهد خالص خرید مثبت این دسته از بازیگران سهام بودیم تا در مجموع هفته، حقیقیها به خالص فروش ۷۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان اکتفا کنند. به این ترتیب کمترین میزان خروج سرمایه حقیقی در ۲۲ هفته اخیر رقم خورد. در مقابل اما صندوقهای معاملهپذیر هفته گذشته شاهد خروج ۶۸۲ میلیارد تومان نقدینگی خرد بودند.
اما ETFها در دوره رکود بازار سهام روندی متفاوت را تجربه میکردند بهطوری که سرمایههای خارج شده از بورس راهی صندوقهای معاملهپذیر شده بودند و به نظر میرسد منتظر موقعیتی برای بازگشت به گردونه معاملات سهام بودند. اتفاقی که در این هفته شاهد آن بودیم.
بهنظر میرسد دیگر سهامداران مطمئن شدهاند که قرار نیست قیمت سهام بیشتر از این کاهش پیدا کند و راه برای بازگشت رونق به این بازار هموار است. باید دید آیا در هفته آینده که دو روز کاری کمتر نیز دارد، اعتماد ازدسترفته به بازار باز میگردد یا خیر.
روز گذشته گروههای بزرگ دلاری بیشترین سرمایه حقیقی را جذب کردند. در این راستا زیرمجموعههای گروه فرآوردههای نفتی با خالص خرید ۵/ ۸۱ میلیارد تومانی حقیقیها همراه شدند و این رقم در گروه فلزات اساسی به ۱۱ میلیارد تومان رسید. خودروییها نیز شرایط مشابهی را تجربه کردند و شاهد جابهجایی سهامی به ارزش حدودی ۱۰ میلیارد تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بودند. در آنسوی بازار بانکیها بیشترین خروج سرمایههای خرد را به میزان ۸/ ۴۶ میلیارد تومان تجربه کردند.
بورس چهارشنبه از دریچه آمار
در روزی که شاخصکل بورس تهران با رشد ۷۲/ ۰ درصدی همراه شد، از ۳۱۷ نماد معامله شده، قیمت ۱۴۰ سهم (۴۴درصد) مثبت بود و در مقابل ۱۴۶ سهم (۴۶ درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این بازار ۴۱ نماد (۱۳ درصد) صف خریدی به ارزش ۳۱۱ میلیارد تومان تشکیل دادند. اما در مقابل شاهد شکلگیری صف فروش در ۱۱۱ نماد بورسی (۳۵ درصد) به ارزش ۱۵۳۵ میلیارد تومان بودیم.
در فرابورس ایران اما در روزی که آیفکس رشد ۰۹/ ۰ درصدی را ثبت کرد، ۱۲۶ نماد معامله شدند که در این میان قیمت پایانی ۴۳ سهم (۳۴ درصد) مثبت و ۷۴ سهم (۵۹ درصد) منفی بود. در این بازار ۱۶ نماد (۱۳ درصد) صف خریدی به ارزش ۴۸ میلیارد تومان تشکیل دادند اما ۶۱ نماد (۴۸ درصد) نیز با صف فروشی به ارزش ۹۵۲ میلیارد تومان مواجه شدند.
بازار پایه نیز روز گذشته میزبان دادوستد ۱۰۸ نماد بود. در این میان ۲۹ سهم (۲۷ درصد) مثبت ماندند و در مقابل شاهد دادوستد ۶۰ سهم (۵۶ درصد) در محدوده منفی بودیم. در این بازار نیز ۲۵ نماد (۲۳ درصد) صف خریدی به ارزش ۷۷ میلیارد تومان شکل دادند و صف فروش در این بازار به ۶۱ نماد (۵۶ درصد) با ارزشی بالغ بر ۹۱۷ میلیارد تومان اختصاص پیدا کرد.