نظرسنجی
رویارویی منطق و ترس در بازار سهام
کارشناسان چه میگویند؟
صعودی: 47 درصد از کارشناسان شرکتکننده در نظرسنجی، روند شاخص کل در هفته جاری را صعودی پیشبینی کردهاند. به اعتقاد این افراد قیمت بسیاری از سهام با توجه به وضعیت سودآوری آن در محدودهای است که احتمال تقویت تقاضای سهام را افزایش داده است. تحرکاتی که در برخی نمادهای بزرگتر بازار طی روزهای پایانی هفته نیز رخ داد نیز در تحریک تقاضا در بازار اثرگذار است. اخبار پیشرفت در زمینه توافق هستهای نیز مهم ارزیابی میشود که در صورت عملی شدن با تخفیف قابل توجه ریسک سیستماتیک بازار در افزایش تقاضا به طور قابل توجهی اثر دارد. بهطور کلی با توجه به وضعیت نرخ ارز و قیمت فلزات پایه در بازارهای جهانی شرایط بنیادی از نگاه این دسته از کارشناسان مثبت ارزیابی میشود که در صورت اخذ تصمیمات درست از سوی مقام ناظر در جهت کارآیی بازار میتواند بار دیگر اعتماد را به بازار سهام بازگرداند و سهام را وارد مسیر صعودی کند. همچنین تغییر مالکیت سهام بعد از روزهای طولانی در روزهای پایانی هفته از ورود پول از سوی حقیقیهای بازار حکایت دارد که با توجه به تجربههای سهامداران نشانهای است که میتوان به بازگشت بازار به مسیر صعودی خوشبین بود.
کم نوسان: 29 درصد از تحلیلگران حاضر در نظرسنجی روند شاخص کل را کم نوسان ارزیابی کردهاند. به اعتقاد این افراد فعلا بیاعتمادی بازار سهام را فرا گرفته است. تقاضا قابل توجه نیست و اگر هم صورت بگیرد، فعلا شکننده است. دامنه نوسان نامتقارن نیز عملا موجب سیطره روند کم نوسان و محتاطانه شاخص کل شده است. بهنظر میرسد تا زمانی که ریسکها و ابهامات در فضای کلی اقتصاد کشور وجود داشته باشد و از طرفی دامنه نوسان نامتقارن و به طور کلی تصمیمات و قوانین ضد بازار به قوت خود برجا بماند، معاملات سهام در یک روند فرسایشی و کم نوسان حرکت خواهد کرد. اگر هم در این فضا تقاضایی صورت بگیرد، چندان ادامهدار نخواهد بود و در مجموع گویا خواسته مقام ناظر نیز چیزی جز حرکت در یک مسیر فرسایشی نیست که اگر بود قوانینی در جهت کارآتر کردن بازار انجام میداد.
نزولی: 24 درصد از کارشناسان شرکتکننده در نظرسنجی این هفته، روند نماگر سهام را نزولی پیشبینی کردهاند. این دسته از تحلیلگران معتقدند فعلا ترس و نگرانی از یک اصلاح بزرگ شاید ناشی از یک افت سنگین در بازار ارز (با افزایش احتمال انجام توافق هستهای) فضای بازار را تحت تاثیر قرار داده است. نگرانی از ایجاد این وضعیت فارغ از درستی یا نادرستی منطق مزبور فعلا موجب تشدید فشار فروش میشود و سمت تقاضا را سرکوب میکند. از اینرو این تحلیلگران پیشبینی میکنند شاخص کل در هفته جاری در مسیر نزولی حرکت کند.
سهامداران چه انتظاری دارند؟
صعودی: 30 درصد از سهامداران حاضر در نظرسنجی معتقدند شاخص کل در هفته جاری حرکت خود در مسیر صعودی را آغاز خواهد کرد. به اعتقاد این دسته از سهامداران تحرکات ایجاد شده در پایان هفته گذشته در برخی نمادها به تدریج به دیگر سهام بازار نیز سرایت میکند؛ چراکه سهام در محدوده جذاب قیمتی وجود دارد و از طرفی احتمال کاهش ریسک ناشی از تحریمهای اقتصادی نیز وجود دارد. این موضوع میتواند بار دیگر بازار را وارد مسیر صعودی کند. این افراد طرح حمایتی از بازار سهام در غالب تزریق 24 هزار میلیارد تومان نقدینگی به بورس را دیگر عامل افزایش تقاضا در بازار عنوان میکنند.
کم نوسان: 30 سهامداران مزبور روند نماگر اصلی بازار را کم نوسان پیشبینی کردهاند. این سهامداران با دلایلی شبیه کارشناسان حرکت در مسیر کم نوسان را فعلا محتملتر از هر سناریویی میدانند. در صورت رفع ابهامات و بازگشت دامنه نوسان به حالت قبل اما فضا برای تحلیل علمیتر و دقیقتر فراهم خواهد بود.
نزولی: 40 درصد سهامداران شرکتکننده در نظرسنجی روند شاخص سهام در روزهای هفته آتی را نزولی عنوان کردهاند. این سهامداران معتقدند بورسبازان به شدت از وضعیت معاملات بورس تهران نا امید هستند و فعلا از هر فرصتی جهت خروج از این بازار استفاده میکنند. نکته جالب توجه اینکه دامنه نوسان نامتقارن این ترس را در بازار بیشتر کرده است. بسیاری از سهامداران مزبور میگویند بسیاری از ترس اینکه اگر دامنه نوسان باز شود زیان بیشتری متحمل میشوند، در محدودههای فعلی در صف فروش قرار میگیرند. تحتتاثیر این موارد این دسته از سهامداران معتقدند بورس در آخرین هفته معاملاتی فروردین در مسیر نزولی حرکت خواهد کرد.