تالار شیشهای
جهش ۷ هزار واحدی شاخص سهام
به این ترتیب طی ۳۳ جلسه اخیر معاملاتی بورس تهران تنها دو بار شاهد افت دماسنج اصلی بودیم. درحالی این دو اصلاح بورس در مجموع ۱۲۱۹ واحد بودهاند که خالص رشد نماگر اصلی بازار طی این مدت ۷۴ هزار و ۶۷۲ واحد بوده است. به عبارتی دیگر بازدهی بازار سهام از ۲۶ آبان تاکنون ۷/ ۲۴ درصد بوده است. در همین راستا میتوان خاطرنشان کرد که طی ۵ جلسه معاملاتی هفته جاری رشد بازار سهام به ۴/ ۶ درصد رسید تا شاهد بیشترین بازدهی هفتگی بورس تهران از هفته منتهی به ۳ مهر سالجاری باشیم.
طی روز گذشته درحالی رشد دماسنج اصلی بورس تهران به ۹/ ۱ درصد رسید که نماگر هموزن با اثرپذیری یکسان از تمام نمادها تجربهگر رشد ۳/ ۱ درصدی بود. در همین راستا ارزش معاملات خرد (بدون احتساب معاملات بلوک و اوراق) برای دوازدهمین جلسه معاملاتی پیاپی در سطوح بیشتر از ۲ هزار میلیارد تومانی قرار گرفت تا شاهد رسیدن متوسط این متغیر از ابتدای دی ماه به ۲ هزار و ۶۵۴ میلیارد تومان باشیم. درحالی طی معاملات روز گذشته ارزش معاملات خرد بورس تهران به ۲ هزار و ۷۸۹ میلیارد تومان رسید که در پایان ساعت کاری بازار، در ۴۶ نماد بورسی همچنان صف خریدی به ارزش ۲۴۹ میلیارد تومان به انتظار نشسته بود. در سمت مقابل شاهد مازاد عرضه در کف قیمتی مجاز روزانه (صف فروش) برای ۱۰ نماد بودیم. ارزش صفهای فروش این ۱۰ نماد در مجموع ۱۲ میلیارد تومان بود. به این ترتیب طی روز گذشته شاهد صفهای خرید سنگین و پرتعداد در مقابل چند صف فروش کمرمق در بورس تهران بودیم.
سرگردانی نقدینگی در صنایع بورس تهران
همانطور که پیشتر در «دنیای بورس» بررسی شده بود، نقدینگی سرگردان و عظیم موجود در بازار سهام در صورت عدم اقبال به سهمهای کالامحور به سمت گروههای بزرگتر غیرکالایی روانه میشود. طی این مدت هم شاهد چنین چرخهای بودیم. در روزهایی که سهمهای خودرویی و بانکها به بهانههای مختلف داغ میشدند مقصد اصلی سرمایههای خرد هم این دو گروه بودند. در چنین روزهایی صنایع کامودیتیمحور بورس تهران که عموم نمادهای زیرمجموعه آنها هنوز هم ارزنده هستند اغلب مثبتهای ضعیفی را تجربه میکردند. حال طی روز گذشته شاهد معکوس شدن چنین روندی بودیم بهطوری که صنعت فلزات اساسی با ۳۷۸ میلیارد تومان معامله با اختلاف زیادی نسبت به گروه خودرو، در صدر فهرست صنایع با بیشترین ارزش معاملات روزانه قرار گرفت. بهواسطه ۸۶۰ میلیارد تومان معامله چهار صنعت فلزات اساسی، شیمیایی، کانههای فلزی و فرآوردههای نفتی که از صنایع کالایی بورس تهران هستند، شاهد رشدهای قیمتی بالا در سهمهای زیرمجموعه آنها بودیم. بهطوریکه با رشد ۹/ ۳ درصدی شاخص فلزات اساسی شاهد بیشترین رشد روزانه نماگر این صنعت از نهمین روز شهریور ماه سالجاری بودیم. فلزات اساسی با چنین رشدی طی روز گذشته بعد از گروه تکنماد وسایل ارتباطی در جایگاه دوم فهرست صنایع با بیشترین رشد روزانه متوسط قیمتها قرار گرفت. چنین رشدی در پی افزایش ارزش بازار ۱۷ نماد از ۲۰ نماد معامله شده این گروه در بورس تهران بود. در همین راستا میتوان خاطرنشان کرد که ۱۱ نماد این گروه طی روز گذشته صف خرید را تجربه کردند. در این بین نام نمادهای بزرگی مانند «فولاد»، «فملی» و «فخوز» به چشم میخورد. به همین واسطه «فولاد» با رشد ۳/ ۴ درصدی ارزش بازار موجب اثرگذاری مثبت ۸۴۵ واحدی بر دماسنج اصلی بورس تهران شد و به همین دلیل جایگاه نخست فهرست نمادها با بیشترین اثرگذاری بر شاخص کل را تصاحب کرد. جایگاه دوم این فهرست نیز به «فملی» اختصاص یافت. این نماد که با رشد ۸/ ۴ درصدی همراه شده بود موجب حمایت ۷۰۲ واحدی از نماگر اصلی بازار شد.
کانههای فلزی دیگر گروهی بود که طی روز گذشته صفهای خرید پرتعدادی را تجربه کرد. این صنعت از صنایعی است که از ابتدای سالجاری رشدهای کمتری را نسبت به دیگر گروهها تجربه کرده و طی روز گذشته با رشد بیش از ۳/ ۳ درصدی متوسط قیمتها همراه شد. به این ترتیب شاخص این صنعت از ابتدای سالجاری به رشد ۶/ ۵۵ درصدی دست یافته است. طی روز گذشته شاهد معامله ۸ نماد بورسی این گروه بودیم. از این بین تنها «کمنگنز» با افت ارزش بازار مواجه شد و در سمت مقابل پنج نماد نیز تجربهگر صف خرید بودند.
با چرخش نقدینگی به سمت سهمهای کالامحور شاهد رشدهای محدود در دو گروه خودرو و بانکها بودیم. شاخص صنعت ساخت خودرو و قطعات درحالی از ابتدای سال به رشد ۱۹۲ درصدی دست یافته که رشد این نماگر طی روز گذشته به کمتر از ۲/ ۰ درصد محدود شد. این رشد درحالی بود که «خودرو» و بسیاری از زیرمجموعههای آن مثل «خگستر» و «خوساز» با افت ارزش بازار مواجه شدند. به این ترتیب «خودرو» از زمان انتشار گزارش عملکرد آذر ماه خود که در آن رکورد بیشترین فروش بین شرکتهای بورسی در ماه مزبور را شکسته بود، طی ۴ جلسه پیدرپی با افت ارزش بازار مواجه شده است. قیمت هر سهم شرکت ایرانخودرو طی این چهار جلسه معاملاتی بیش از ۳/ ۳ درصد افت داشته است.
در مجموع طی روز گذشته شاهد رشد ارزش بازار ۲۱۶ نماد از ۳۱۸ نماد معاملهشده در بورس تهران بودیم. البته با افت نسبی بازار طی ساعت پایانی معاملات تعداد نمادهایی که در آخرین معامله هم در سطوح قیمتی بالاتری نسبت به روز سهشنبه قرار داشتند به ۱۶۸ عدد رسید. در همین راستا میتوان خاطرنشان کرد که طی روز گذشته ۱۴۶ میلیارد تومان دیگر از ارزش بازار کل بورس تهران از پرتفوی معاملهگران حقوقی به سبد سهام حقیقیها انتقال یافت تا مجموع خالص تغییر مالکیت بورس تهران از ابتدای ماه جاری به ۱۰۰۱ میلیارد تومان برسد.