پایان سبز پاییز فرابورس
عرضههای رگباری در بازار بدهی
فرابورس ایران طی معاملات سومین فصل از سال ۹۸، با عرضه ۳۱۵ میلیون ورقه اسناد خزانه اسلامی در ۱۷ نماد معاملاتی همراه شد. به این ترتیب در مهرماه این بازار شاهد عرضه اولیه ۱۶۰ میلیون ورقه اسناد خزانه در نماد «اخزا۸۱۱»، «اخزا۸۰۲»، «اخزا۸۱۵»، «اخزا۸۰۳»، «اخزا۸۰۷»، «اخزا۸۰۵» و «اخزا۸۰۹» جمعا به ارزش ۱۶ هزار میلیارد تومان بود. در آبانماه نیز ۵۰ میلیون ورقه دیگر اسناد خزانه اسلامی در سه نماد «اخزا۸۱۴»، «اخزا۸۰۶» و «اخزا۸۰۴» در بازار بدهی فرابورس ایران عرضه شد. این اوراق نیز ارزشی بالغ بر ۵ هزار میلیارد تومان داشتند. این روند در آخرین ماه پاییز نیز ادامه پیدا کرد و ۱۰۵ میلیون ورقه دیگر از این اوراق در ۷ نماد معاملاتی در این بازار عرضه شد. به این ترتیب «اخزا۸۱۳»، «اخزا۸۰۱»، «اخزا۸۰۴»، «اخزا۸۱۲»، «اخزا۸۰۸»، «اخزا۸۱۰» و «اخزا۸۱۶» نیز با ارزش اسمی بالغ بر ۱۰ هزار و ۵۰۰میلیارد تومان به جمع اوراق بدهی موجود در فرابورس ایران افزوده شدند.
کاهش نرخ سود «اخزا»ها
بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان از کاهش متوسط نرخ سود موثر اوراق اسناد خزانه اسلامی در پاییز ۹۸ دارد. بهطوری که متوسط نرخ سود موثر این اوراق با افت ۶/ ۰ واحد درصدی همراه شد و با عقبگرد یک کانالی به ۲۰ درصد رسید. «اخزا»ها در این مدت نوسان چندانی را تجربه نکردند و با افتوخیزهای بسیار کوچکی همراه شدند. بیشترین نرخ سود ثبتشده در این بازه زمانی به اواسط مهر برمیگردد که برای مدت زمان کوتاهی میانگین نرخ بازدهی اوراق موجود در این بازار در ۷/ ۲۰ درصدی قرار گرفت و پس از آن دوباره روندی کاهشی به خود گرفت. در مجموع در پاییز ۹۸، بازار اوراق با درآمد ثابت شاهد دادوستد حدود ۳۰۳ میلیون اوراق خزانه به ارزش حدود ۲۸ هزار میلیارد تومان در ۷۲ هزار نوبت معاملاتی بودیم.
مهمانان فرابورس در پاییز ۹۸
فرابورس ایران در سومین فصل سال شاهد عرضه اولیه سهام ۳ شرکت بود. به این ترتیب فرابورس ایران در اولین هفته پاییز، از ششمین عرضه اولیه خود طی سال جدید رونمایی کرد. چهارشنبه ۳ مهر ۹۸ بود که یک میلیارد و ۲۰۷ میلیون و ۲۶۷ هزار سهم شرکت توسعه مولد نیروگاهی جهرم با مدیریت عرضه شرکت کارگزاری بانک سپه در گروه عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم عرضه اولیه شد. ۸۲۳ هزار و ۵۶۵ نفر کد حقیقی و حقوقی برای خریداری «بجهرم» اقدام کردند. در این عرضه که دامنه قیمت در بازه ۱۹۰۰ ریال تا ۱۹۹۰ ریال تعیین شده بود، ۸۱۸ هزار و ۲۸۶ کد در سقف دامنه قیمت اقدام به ثبت سفارش کردند و با کشف قیمت ۱۹۹۰ ریالی برای هر سهم «بجهرم»، به هر کد بورسی ۱۴۹۳ سهم تخصیص یافت. «بجهرم» برای ۸ روز متوالی پس از عرضه اولیه پرتقاضا ظاهر شد و توانست در این بازه زمانی سودی معادل ۴۷ درصد از آن سهامداران خود کند.
قرعه دومین عرضه اولیه فرابورس ایران در پاییز ۹۸ به نام شرکت توزیع دارو پخش خورد. در این راستا فرابورس ایران در بیستویکمین روز از مهرماه ۹۸ از هفتمین عرضه اولیه خود در سال جاری رونمایی کرد و ۱۰ درصد از سهام شرکت توزیع داروپخش در بازار دوم برای نخستین بار به عموم خریداران عرضه شد که هر سهم این شرکت ۲۳ هزار ریال قیمت خورد. در عرضه اولیه سهام شرکت توزیع داروپخش در نماد «دتوزیع» تعداد ۶۰ میلیون سهم این شرکت روی تابلو فروش رفت که با مشارکت ۹۳۴ هزار و ۹۶۴ نفری خریداران حداکثر ۶۶ سهم به ۹۲۸ هزار و ۹۲۶ کد معاملاتی معاملاتی تخصیص یافت. در این عرضه اولیه دامنه قیمت ثبت سفارش از ۲۲ هزار و ۵۰۰ ریال تا ۲۳ هزار ریال و نیز حداکثر سهام قابل خریدارای برای هر شخص حقیقی و حقوقی ۱۵۰ سهم تعیین شده بود که در سقف دامنه ثبت سفارش، این عرضه جدید فرابورسی که چهارمین شرکت دارویی عرضهشده از ابتدای سال به شمار میرود، کشف قیمت شد. «دتوزیع» برای ۷ روز معاملاتی پس از عرضه اولیه به دادوستد در سقف مجاز قیمتی ادامه داد و در این مدت بازدهی ۴۰ درصدی از آن سهامداران خود کرد. آبانماه نوبت به عرضه اولیه سهام شرکت سرمایهگذاری آوانوین رسید. به این ترتیب در اولین روز آبانماه ۲۵ درصد از سهام «وآوا» در بازار دوم فرابورس در گروه سرمایهگذاریها و زیرگروه سایر واسطههای مالی عرضه شد و به هر کد معاملاتی حداکثر ۱۷۴ سهم در قیمت ۲۱۶۰ ریال اختصاص داده شد. تا به این ترتیب عرضه سهام شرکت آوانوین هشتمین عرضه اولیه فرابورس ایران از ابتدای سال جاری باشد. در عرضه اولیه ۱۵۰ میلیون سهم شرکت سرمایهگذاری آوانوین در نماد «وآوا»، ۸۷۹ هزار و ۹۳۷ خریدار حضور پیدا کردند که مشارکت این تعداد کد معاملاتی که با ثبت تقاضای بیش از ۸۷۵ هزار و ۸۸۱ سهمی از سوی آنان همراه بود، موجب شد به هر کد حداکثر ۱۷۴ سهم تخصیص یابد. «وآوا» پس از عرضه اولیه تقریبا در اغلب روزهای معاملاتی خود پرتقاضا ظاهر شد و تاکنون سودی ۱۹۲ درصدی از آن سهامداران خود کرده است.
صنایع پیشرو معاملات
صنایع فلزات اساسی و مواد ومحصولات دارویی بهترتیب دو صنعتی بودند که بیشترین سهم از ارزش معاملات بازار سهام فرابورس را در پاییز به خود اختصاص دادند. از این رو نمادهای زیرمجموعه گروه فلزات اساسی با ارزش معاملاتی بالغ بر ۳ هزار و ۸۳۵ میلیارد تومان سهم ۹ درصدی و گروه مواد و محصولات دارویی با معاملاتی به ارزش ۳ هزار و ۶۱۳ میلیارد تومان سهم ۵/ ۸ درصدی را از مجموع ارزش معاملات سهام در اختیار گرفتند.
رشد آیفکس در اولین روز زمستان
شاخص کل فرابورس ایران روز گذشته با رشد حدود ۵۲ واحدی در سطح ۴۶۱۱ واحد قرار گرفت. با احتساب رشد بیش از یک درصدی آیفکس طی معاملات دیروز، بازدهی این نماگر از ابتدای سال تاکنون از ۱۰۴ درصد فراتر رفت. در بازار بدهی اما میانگین نرخ سود اسناد خزانه اسلامی به ۴/ ۲۰ درصد رسید. طی معاملات روز گذشته، فعالان بازار شاهد جابهجایی یک میلیارد و ۶۹۴ میلیون ورقه بهادار به ارزش ۱۳۵۷ میلیارد تومان در بازارهای چندگانه فرابورس بودند. رصد معاملات روز یکشنبه فرابورس ایران نشاندهنده بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص این بازار از سوی نماد معاملاتی شرکتهای سنگ آهن گهرزمین، پتروشیمی زاگرس، هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه و آهن و فولاد ارفع در مجموع به میزان ۵۹ واحد است. در مقابل اما سهام پتروشیمی مارون به تنهایی اثر منفی ۵/ ۶ واحدی بر این نماگر تحمیل کرد. فرابورس ایران روز یکشنبه در مجموع شاهد جابهجایی بیش از ۱۸ میلیون و ۷۲ هزار سهم به ارزش افزون بر ۲۸ میلیارد تومانی در مسیر پرتفوی حقوقی به سبد سهام معاملهگران حقیقی بازار بود. در این میان نماد معاملاتی شرکت سرمایهگذاری توسعه و عمران استان کرمان بیشترین مشارکت بازیگران حقیقی را به خود دید. بررسی خالص تغییر مالکیت این شرکت طی روز معاملاتی گذشته حکایت از جابهجایی حدود ۶ میلیون سهم «کرمان» به ارزش حدود ۲۶ میلیارد تومان از سوی بازیگران حقوقی به حقیقی دارد. پس از آن نیز «غپآذر» شاهد بیشترین خالص تغییر مالکیت به سمت معاملهگران حقیقی به ارزش ۳/ ۶ میلیارد تومان بود. در آن سوی بازار نماد معاملاتی شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا شاهد بیشترین خالص خرید سهام توسط حقوقیها بود. بر این اساس دیروز افزون بر ۳ میلیون سهم «حسینا» به ارزش ۵/ ۸ میلیارد تومان از سبد سهام معاملهگران حقیقی به پرتفوی حقوقیها منتقل شد. پس از آن نیز نماد معاملاتی اعتباری ملل بیشترین خالص خرید از سوی معاملهگران عمده بازار به میزان ۱/ ۳ میلیارد تومان را تجربه کرد.