زهرا مسافر

نوسانات شدید نرخ فولاد در بازارهای جهانی از ابتدای سال جاری، در بازار داخل نیز تاثیرگذار بود به گونه‌ای که نرخ هر کیلو میلگرد در بازار داخل از مرز ۹۵۰ تومان گذشت که بسیاری از کارشناسان فولاد کندی واردات و مشکلات ناشی از عدم گشایش اعتبار از سوی بانک‌ها را عامل اصلی این رشد برشمردند. از این رو دولت برای کنترل قیمت‌ها با اتخاذ تصمیمات جدیدی از جمله کنترل قیمت‌ها در بازار رسمی کشور (بورس کالا) موجب مهار نرخ‌ها در این بازار شد.

در این میان، هم‌اکنون به‌رغم افت قیمت‌های جهانی فولاد و کنترل قیمت‌ها در بورس کالا، اما تفاوت قیمت در بازار با بورس کالا به میزان زیادی وجود دارد به گونه‌ای که نرخ میلگرد در بورس کالا روی عدد ۷۸۰ تومان ثابت مانده است، اما در بازار داخلی پایین‌تر از ۹۰۰ تومان معامله نمی‌شود.

پایین نگاه داشته شدن نرخ فولاد در بازار رسمی و بالا بودن قیمت آن حتی بیشتر از بازارهای جهانی در بازار غیررسمی کشور، اما و اگرهای زیادی را به‌وجود آورده است؛ به طوری که برخی از فعالان بازار دیدگاه‌های متفاوتی در این باره دارند.

در این خصوص عوامل مختلفی از سوی فعالان بازار فولاد برای رشد قیمت‌ها در بازار داخل مطرح شده و شرایط بازار پس از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها مورد بررسی قرار گرفته است که در پی می‌خوانید:

رشد نرخ فولاد

مدیرعامل فولاد جنوب با اشاره به رشد قیمت‌ها طی هفته گذشته گفت: افزایش نرخ فولاد طی هفته گذشته تصنعی نیست، بلکه عواملی از جمله کمبود واردات شمش، تزریق بودجه به سازمان‌های دولتی، مسکن مهر و همچنین نوسانات قیمت‌های جهانی تاثیر بسزایی در شرایط موجود دارند.

احمد دنیا نور همچنین رشد ۱۳ درصدی تقاضا برای محصولات فولادی را در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته از جمله عوامل رشد قیمت‌های داخلی فولاد برشمرد. وی درخصوص شرایط بازار فولاد پس از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها تصریح کرد: این قانون در بخش فولاد به‌تدریج عملیاتی خواهد شد.

مدیرعامل فولاد جنوب خاطرنشان کرد: براساس توافق میان انجمن تولیدکنندگان فولاد و وزارت صنایع و معادن قانون هدفمند کردن یارانه‌ها به تدریج و طی ۵ سال اجرایی خواهد شد.

وی همچنین درخصوص تاثیر قانون یاد شده بر نرخ فولاد گفت: پیش‌بینی می‌شود که با اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها قیمت فولاد با رشد روبه‌رو شود که البته نه از محل هدفمند کردن یارانه‌ها بلکه به‌طور غیر مستقیم و به دلیل رشد حامل‌های انرژی بر حمل و نقل صورت می‌گیرد.

دنیا نور با اشاره به نیاز سالانه به واردات ۱۱ میلیون تن فولاد به کشور افزود: به علت کندی نرخ واردات و ایجاد عدم تعادل میان عرضه و تقاضا شاهد رشد قیمت‌ها خواهیم بود. وی افزود: پیش‌بینی می‌شود که نرخ هر کیلو میلگرد تا پایان سال جاری باز هم افزایش یابد. مدیرعامل فولاد جنوب تصریح کرد: البته به علت نزدیک شدن به فصل سرما و کند شدن پروژه‌های عمرانی تقاضا با کاهش مواجه شود که این امر تاحدودی مانع از رشد فزاینده قیمت‌ها خواهد شد.

وی به تشکیل تعاونی حمایت از فولادسازان معین اشاره و خاطر نشان کرد: این تعاونی اقدام به واردات شمش خواهد کرد و در سطح کلان در اختیار اعضای انجمن می‌گذارد و محصول نهایی حاصل از آن را در اختیار پروژه‌های ملی قرار خواهد داد.

دنیانور درخصوص منابع مالی مورد نیاز برای واردات شمش از سوی تعاونی یاد شده گفت: منابع مالی مورد نیاز از محل بودجه اختصاص یافته از سوی دولت برای مسکن مهر تامین می‌شود.

به گفته وی، براساس توافقنامه امضا شده میان وزارت مسکن و تعاونی حمایت از فولادسازان معین به منظور تحقق پروژه‌های مسکن مهر واردات شمش در راستای حمایت از بخش تولید صورت می‌گیرد.

مدیرعامل فولاد جنوب افزود: براساس توافق یاد شده به‌جای محصول نهایی، شمش فولاد و در مرحله بعدی قراضه وارد و در اختیار واحدهای تولیدی قرار خواهد گرفت و سپس تبدیل به مقاطع شده و در اختیار پروژه‌های عمرانی قرار می‌گیرد.

رشد نرخ حامل‌های انرژی و افزایش قیمت فولاد

مدیرعامل مجتمع نورد فولاد کرمانشاه نیز درخصوص بازگشت رشد قیمت آهن‌آلات طی روز‌های اخیر در بازار داخل گفت: به‌رغم افت قیمت‌های جهانی فولاد، اما نرخ آهن آلات در بازار داخل کشور ۱۵۰ تا ۲۰۰ دلار بالاتر از نرخ‌های جهانی است.

وی درخصوص شرایط بازار فولاد پس از قانون هدفمند کردن یارانه‌ها افزود: به علت رشد قیمت حامل‌های انرژی نرخ آهن آلات در بازار داخل با رشد مواجه خواهد شد.

به گفته بهروزسلیمانی، با اجرای قانون هدفمندکردن یارانه‌ها برای مدتی بازار فولاد کشوردچار شوک می‌شود و رکودی کوتاه‌مدت بر بازار حاکم خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه واردات مواد اولیه به کشور از مشکل خاصی برخوردار نیست، تصریح کرد: هم‌اکنون قیمت فولاد در بازارهای جهانی کاهش یافته است، به گونه‌ای که شمش سی اند اف روی عدد ۶۲۰ دلار است که با احتساب هزینه‌های جانبی برای تجار ۸۰۰ تومان تمام می‌شود.

مدیرعامل مجتمع نورد فولاد کرمانشاه با بیان اینکه هم‌اکنون نرخ میلگرد ۱۰۰ تومان بالا است، خاطرنشان کرد: با اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها، قیمت‌های داخلی فولاد با نرخ‌های جهانی متعادل خواهد شد.

کشش بازار فولاد

بهمنی کارشناس بازار فولاد نیز با اشاره به بازگشت مجدد رشد قیمت به بازار آهن کشور گفت: هم‌اکنون شاهد رشد۱۵ درصدی قیمت‌ها در بازار داخل هستیم.

وی افزود: رشد قیمت‌ها ناشی از اجرای هدفمند کردن یارانه‌ها است، قبل از اجرای قانون یاد شده نرخ کالاها از جمله فولاد با رشد روبه‌رو خواهد شد، زیرا پس از اجرای این قانون بازار کشش افزایش بیشتری را نخواهد داشت.کارشناس بازار فولاد تصریح کرد: رشد قیمت فولاد در ابتدای سال‌جاری ناشی از کمبود واردات بود، اما هم‌اکنون اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها عامل اصلی تعدیل نرخ‌‌ها در بازار داخل است.

وی درخصوص شرایط بازار فولاد پس از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها، خاطرنشان کرد: پس از اجرای قانون یاد شده نرخ فولاد به‌طور میانگین به ۱۰۰۰ تومان خواهد رسید.

بهمنی با اشاره به کنترل قیمت فولاد به صورت دستوری در بورس کالا گفت: این اقدام هم‌اکنون موجب رانت در بورس کالا شده است، زیرا تفاوت قیمت بین بازار رسمی و غیررسمی فاحش است و این امر برخلاف مکانیزم بورس مبنی بر کشف قیمت است.

وی با بیان اینکه هم اکنون نرخ میلگرد در بورس کالا ۷۸۰ تومان است، افزود: این درحالی است که در بازار غیررسمی پایین تر از ۹۰۰ تومان عرضه نمی‌شود و این امر موجب رانت شده است.این کارشناس بازار فولاد در خصوص شرایط بازار پس از اجرای هدفمند کردن یارانه‌ها افزود: پس از اجرای این قانون نرخ فولاد با رشد جزئی مواجه می‌شود. وی با اشاره به اینکه بخش نورد کشور انرژی‌بر است، تصریح کرد: با اجرای هدفمند شدن یارانه‌ها و رشد نرخ حامل‌های انرژی، این واحد‌ها تحت تاثیر این رشد قرار خواهند گرفت.