دنیای اقتصاد - به دنبال استقبال از معاملات آتی «سکه طلا» در بورس کالای تهران، بانک مرکزی موافقت کرده است که معاملات نقدی آن نیز در این بازار صورت بگیرد. هم‌اکنون بسته‌های صدتایی سکه طلا با ۱۰درصد پیش‌پرداخت طی قراردادهای آتی در بورس کالا مورد معامله قرار می‌گیرد که استقبال قابل‌توجه بورس‌بازان را به همراه داشته است. با مطرح شدن در اولین نشست خبری مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران در سال‌جاری

عرضه سکه طلا به صورت نقدی در بورس کالا قطعی شد

گروه بورس کالا - با توافق بانک مرکزی و آمادگی بورس کالا معاملات نقدی سکه طلا در بورس کالا نهایی شده و اعلام زمان آغاز مبادلات به پایان مذاکره دیروز موکول شد.

طی روز گذشته خبرنگاران از رسانه‌های مختلف در محل شرکت بورس کالای ایران به مناسبت روز خبرنگار گردهم آمدند و مدیر‌عامل این شرکت در نخستین نشست خبری در سال‌جاری اهم محورهای مهم عملکرد بورس کالای ایران وادامه برنامه‌های خود در سال ۸۸ را تشریح کرد.

سیدعلی اکبر‌ هاشمیان، مدیرعامل بورس کالای ایران به راه‌اندازی معاملات نقدی سکه طلا از جمله مهم‌ترین برنامه‌های این شرکت در سال‌جاری اشاره کرد و گفت: هم‌اکنون سکه طلا به صورت فیوچر معامله می‌شود که در سال‌جاری معامله نقدی این محصول در بورس کالا نهایی خواهد شد.

پذیرش ۱۲ کالا و راه‌اندازی قراردادهای اختیار و سلف مجدد

وی، راه‌اندازی رینگ صادراتی معاملات پتروشیمی در کیش و افتتاح رسمی تالار کیش، اقدامات لازم برای پذیرش ۱۲ کالای جدید شامل سیمان، مواد معدنی، سکه طلا، کاغذ، فروآلیاها، مواد معدنی، آرد، چوب والوار، تخم‌مرغ، روغن خوراکی، نفت کوره، لوب کات، واکیوم باتوم و آیزوریسایکل، اتمام عملیات بازسازی، تجهیزو آماده سازی ساختمان جدید بورس کالا درتهران و بهره برداری از آن، طراحی و توسعه قراردادهای جدید آتی از جمله برای ذرت و پلی اتیلن و راه‌اندازی قراردادهای اختیار(آپشن) و سلف مجدد را از برنامه‌های در دست اجرای شرکت بورس کالای ایران در سال‌جاری برشمرد.

تقویت مبادلات کشاورزی و بستر سازی برای سرویس‌های الکترونیکی

مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران، تقویت معاملات محصولات کشاورزی و پیگیری و رفع مشکلات آنها، طراحی و ایجاد بسترمناسب برای ارائه سرویس‌های الکترونیکی به کارگزاران و معامله گران قرارداد‌های آتی، تکمیل، طراحی و پیاده سازی سامانه حراج چند کالایی، طراحی و تولید نرم افزارمحاسبه خودکارشاخص‌های قیمت بورس کالای ایران، رفع اشکال از سیستم ساتنا در رابطه با معاملات بورس کالا با همکاری بانک مرکزی و تدوین و راه‌اندازی سیستم مدیریت امنیت اطلاعات را نیزازدیگر برنامه‌های سال‌جاری برشمرد.

حل مشکل ساتنا برای تجارت از طریق تلفن همراه

وی همچنین تصریح کرد: فراهم ساختن امکان نرم افزاری انجام معامله دردفاترکارگزاری، اجرایی کردن سیستم چند بانکی، تهیه پشتیبان از سرورهای اطلاعاتی درمکان دیگری دور ازساختمان بورس، راه‌اندازی فاز سوم (نهایی) موبایل تردینگ با حل مشکل ساتنا و امضای الکترونیک، ISP شدن بورس و ارائه خدمات به کارگزاران، PKI کردن نرم افزارهای شرکت و پیگیری و دریافت مجوزهای لازم به منظوربهره گیری از امضای دیجیتال در دستورکاراین شرکت برای سال‌جاری دانست.

عرضه سهام در بورس کالا

هاشمیان، استقرارسیستم مدیریت کیفیت و اخذ گواهینامه ایزو، رتبه بندی کارگزاران، راه‌اندازی صندوق تضمین کارگزاران، اشاعه فرهنگ بورس در جامعه، پیگیری برای جذب مشتریان جدید به بورس کالا، افزایش قراردادهای آتی سکه طلا تا سقف حداقل ۲۰۰۰ قرارداد در روز، راه‌اندازی تالار فرعی برای کالاهای تابلوی دوم، بازنگری و اصلاح دستورالعمل‌ها و آیین‌نامه‌ها و مقررات بورس و به‌روزرسانی آنها و پذیرش و عرضه سهام شرکت بورس کالای ایران در بورس اوراق بهادار را نیزاز جمله برنامه‌های این شرکت در سال‌جاری دانست.

وی تاکید کرد: البته در سال گذشته هیات‌مدیره بورس تمایلی به بورس اوراق نداشتند و هدفشان فرابورس OTC بود، اما هیات‌مدیره فعلی تمایل به ورود در بورس دارند.

عرضه مبادلات کاغذی زیره در مشهد

وی درخصوص عرضه زیره به بورس کالای ایران خاطرنشان کرد: تاکنون برای عرضه زیره به بورس کالای ایران موفق نشدیم، زیرا معاملات این محصول در مشهد به صورت کاغذی انجام می‌شود از این رو معامله آن به صورت آتی امکان‌پذیر نسیت.

مذاکره با هلدینگ سیمانی برای عرضه

مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران به محدودیت‌های پیش روی سیمان برای عرضه در بورس کالای ایران اشاره کرد و گفت: سیمان در گذشته از محدودیت‌ها و مقررات زیادی از جمله سقف قیمتی و ممنوعیت صادرات برخوردار بوده که با مقررات بورس کالا تطبیق ندارد.

به گفته وی، شرکت‌های سیمانی در رقابت منفی قیمتی با هم قرار دارند، از این رو بستر مناسب برای عرضه این محصول در شرکت بورس کالا فراهم نیست.

وی در ادامه از مذاکرات بورس کالا با یکی از هلدینگ‌های بزرگ سیمانی برای عرضه در بورس خبر داد.هاشمیان همچنین در این نشست خبری به اهم محورهای مهم عملکرد بورس کالای ایران اشاره کرد و افزود: شرکت بورس کالای ایران از اول مهر سال ۸۶ تاکنون که آغاز به‌کارکرده دو مجمع را پشت سرگذاشته است.

۱۱‌میلیون تن محصول به ارزش ۶۲‌هزار‌میلیارد ریال

وی به روند معاملات شرکت بورس کالای ایران اشاره و تصریح کرد: از ابتدای سال ۱۳۸۸تا ۱۲ مردادماه سال‌جاری در مجموع ۵/۵‌میلیون تن انواع محصولات به ارزش بیش از ۳۱‌هزار‌میلیارد ریال معامله صورت گرفته (به صورت یک طرفه) که دوطرفه آن یعنی خرید و فروش معادل ۱۱‌میلیون تن به ارزش ۶۲‌هزار‌میلیارد ریال است.

کاهش ۹‌درصدی ارزش مبادلات به‌رغم رشد ۳۵‌درصدی حجم

مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران خاطرنشان کرد: میزان معاملات در سال‌جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظروزنی ۲/۳۵‌درصد و ارزش ۳/۹‌درصد کاهش داشته و این درحالی است که قیمت کالاهای بورسی در کشور معادل ۸/۳۲‌درصد افت داشته است.

افت قیمت انواع محصولات نسبت به سال گذشته

وی با بیان اینکه قیمت جهانی نفت در مرداد سال‌جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته معادل ۳۹‌درصد کاهش داشته، گفت: از این رو درمدت یاد شده نرخ محصولات فلزی، کشاورزی و پتروشیمی در بازار داخل تحت‌تاثیر این امربه ترتیب از کاهشی ۴۲، ۲/۱۸ و ۶/۴۳‌درصدی برخوردار شد.هاشمیان افزود: از ابتدای راه‌اندازی بورس کالا تاکنون در مجموع ۲۰‌میلیون تن انواع محصولات به ارزش ۱۴۵‌هزار‌میلیارد ریال معامله شده که معامله آنها به صورت دوطرفه معادل ۴۰‌میلیون تن به ارزش ۲۹۰‌میلیارد ریال است که از نظر ارزش ۶۴‌درصد به گروه فلزی، ۵/۳۵‌درصد نفت و پتروشیمی و ۵/۰‌درصد به گروه کشاورزی اختصاص داشت.وی تصریح کرد: از زمان راه‌اندازی معاملات قرارداد‌های آتی (۱/۴/۸۸) تاکنون تعداد ۱۳‌هزار و ۱۱۴ قرارداد مربوط به اونس طلا، مفتول مس و سکه طلا به ارزش ۲۷۴‌میلیارد و ۱۷۵‌میلیون و ۹۷۸‌هزار و ۱۶۸‌ریال داد‌وستد شد.به گفته وی، بیش از ۱۰۰‌هزار قرارداد در زمان ۲۲ ماهه فعالیت بورس کالای ایران (از مهر۸۶ تا اواسط ۸۷) معامله شده است که متوسط ارزش هر قرارداد بالغ‌بر۱۰۰‌میلیارد ریال بوده است.

مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران خاطرنشان کرد: از کل قراردادهای منعقده در دوران فعالیت بورس کالای ایران، تعداد ۱۲۶ فقره شکایت رسیده که از میان آنها تنها یک شکایت در هیات داوری و یک شکایت درکانون کارگزاری در حال رسیدگی است و مابقی شکایات حل‌وفصل شده است.

وی گفت: تاکنون برای بیش از ۱۷‌هزار مشتری حقوقی و حقیقی دراتاق پایاپای بورس کالا، کد شناسایی صادر شده است که بالغ‌بر ۸۵‌درصد این مشتریان، مصرف‌کننده نهایی هستند.

به گفته وی، تاکنون درمجموع ۱۱۸ شرکت تولیدی در بورس کالای ایران پذیرش شده که از این تعداد ۳۴ شرکت خارجی و ۸۴ شرکت ایرانی بوده که از این تعداد شرکت ایرانی ۴۸ شرکت متعلق به بخش خصوصی و ۳۶ شرکت دولتی است.

هاشمیان، تعداد کل محصولات پذیرش شده در بورس کالا را شامل ۱۱ گروه فولاد، آلومینیوم، مس، روی، سرب، فلزات گرانبها، نیکل، مواد معدنی، فرآورده‌های نفتی، پتروشیمی و کشاورزی است.

وی افزود: تاکنون ۶۲ شرکت کارگزاری مجوز فعالیت در بورس کالا را دریافت کرده‌اند که از این تعداد ۲۴ کارگزاری در بخش قراردادهای آتی و ۱۷ کارگزاری در بخش کشاورزی (۴ کارگزاری غیرفعال) است.

مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران همچنین تصریح کرد: کارطراحی سیستم الکترونیکی فرآیند تسویه معاملات در اتاق پایاپای این شرکت پایان یافته و در مراحل اجرایی قراردارد.

تحقق ۹۰‌درصد درآمد پیش بینی شده طی ۴ ماه ابتدای سال

وی خاطرنشان کرد: رقم EPS (پیش بینی سود سهام شرکت بورس کالای ایران) برای ۴ ماهه سال ۸۸ مبلغ ۲۱۷‌ریال بوده که در عمل مبلغ ۱۹۴‌ریال (معادل ۵/۸۹‌درصد بودجه سالانه) تحقق یافته است. رقم EPS برای کل سال‌جاری مبلغ ۶۵۰‌ریال است.

هاشمیان با بیان اینکه دوره فعالیت بورس کالای ایران بالغ‌بر ۱۲‌هزار و ۷۰۰ نفر ساعت آموزش برای مدیران و کارشناسان شرکت‌های کارگزاری، فعالان و تشکل‌های مرتبط و کارکنان بورس صورت گرفته است، گفت: این دوره آموزشی در زمینه آشنایی با قراردادهای مشتقه، نحوه انجام معاملات در بورس بوده است.

افزایش حجم فولاد وارداتی در بورس کالا

وی در ادامه از رکود بازار آهن بواسطه ورود بیش از حد محصولات وارداتی خبرداد و گفت: به‌واسطه پایین بودن و یا در برخی محصولات صفر بودن تعرفه واردات آهن‌آلات در ایران اکثر محصولات وارداتی با قیمت‌های کمتری نسبت به محصولات داخلی به فروش می‌رسند از همین رو واردات آهن‌آلات در خردادماه حدود ۱۸‌درصد رشد داسته است و در بورس نیز فروش محصولات وارداتی نسبت به گذشته مشهود بوده است.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی‌بر اینکه چرا اکثر محصولات وارداتی که از طریق شرکت بازرگانی دولتی فروخته شده، موجب بر هم زدن تعادل بازار می‌شود و اینکه آیا این شرکت از بورس کالا اجازه عرضه می‌گیرد؟ اظهار داشت: در واقع هدف شرکت بازرگانی دولتی تنظیم بازار است، لذا با بهره‌گیری از کارشناسان خود اقدام به عرضه کرده و برای این کار نیز از بورس اجازه نمی‌گیرد و مجاز به عرضه در هر زمانی است.

نیاز رینگ پتروشیمی به حضور غیر تولیدکنندگان

وی در مورد رینگ پتروشیمی و مشکلات این رینگ گفت: به دلیل آنکه این رینگ به تازگی راه‌اندازی شده و بازاری مجزا برای مبادله مانند رینگ فلزی با سابقه‌ای ۱۰۰ ساله ندارد. برای بهبود و برطرف شدن مشکلات آن و شکل‌گیری بازار خرده و عمده فروشی احتیاج به مرور زمان دارد و از همین رو برای شکل‌گیری بازارهای موازی نیاز به ورود غیر تولیدکننده به این رینگ است.

وی در مورد قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی در بورس کالا گفت: قیمت پایه محصولات پتروشیمی براساس قیمت‌های مبادله شده در آخرین روز مبادلاتی روی تابلو بورس می‌آید و البته رایزنی‌هایی نیز برای کشف قیمت بر اساس fob منهای ۵‌درصد نیز در بورس وجود دارد.

اعلام روزانه قیمت سکه طلا از سوی بانک مرکزی

نشست خبری روز گذشته با ورود قائم‌مقام بانک مرکزی برای انجام مذاکرات نهایی در مورد عرضه سکه طلا به صورت نقدی پیش از موعد به پایان رسید. در همین خصوص، حسن قضاوی، قائم‌مقام بانک مرکزی ایران در مورد چگونگی عرضه سکه در بورس کالا گفت: قیمت سکه طلا بر اساس کشف نرخ جهانی طلا، هزینه‌های تولید و عوارض گمرکی در بانک مرکزی تعیین و به بورس کالا ابلاغ می‌شود و پس از تعیین تعداد مبادلات در بورس کالا بانک مرکزی اقدام به تحویل خواهد کرد. وی اعلام جزئیات بیشتر در مورد سکه طلا را منوط به پایان مذاکرات با بورس کالا دانست.