آزاده حسینی

طی ۱۵ روز اخیر که بازارهای داخلی ما به دلیل تعطیلات نوروز بسته بودند بازارهای جهانی با رشد پرشتاب قیمت انواع محصولات فولادی مواجه شدند. رشد قیمت‌ها طی ۱۵ روز اخیر به حدی بود که باعث تعجب بسیاری از فعالان بازار شد. طی ۱۵ روز گذشته رشد قیمت محصولات فولادی در بازارهای منطقه خلیج‌فارس تا ۳۰درصد رسید، به طوری که قیمت میلگرد مورد مبادله در دبی برای ماه جاری میلادی حدود هر تن ۹۴۰ دلار و برای ماه آینده نیز نرخ فروش یک‌هزار و ۱۰۰تا یک‌هزار و ۳۵۰دلار بود.

نرخ میلگرد همچنین در بازارهای ترکیه حدود هر تن یک‌هزار دلار بود. البته در میان کشورهای فروشنده میلگرد در منطقه نرخ محصولات چینی از همه مناسب‌تر بود و نرخ پیشنهادی چینی‌ها برای میلگرد تنی ۸۸۰دلار بود. اما کارشناسان معتقدند که در این اوضاع و احوال که نرخ‌ها به سمت صعود بیشتر تمایل دارند، کمتر کسی حاضر به فروش می‌شود و معمولا بازار در این طور مواقع برای رشد بیشتر قیمت‌ها منتظر می‌ماند و همین موضوع به افزایش مجدد قیمت‌ها دامن می‌زند.

به نظر کارشناسان برای جلوگیری از آسیب‌های احتمالی بازارهای داخلی به دلیل رشد و نوسان بیش از حد قیمت‌ها در بازارهای جهانی بهتر است که دولت با کمک فولادسازان هر چه سریع‌تر اقدامات اساسی را انجام دهد و گرنه با وجود رشد قیمت‌ها در بازارهای جهانی و انعکاس آن به بازار ما این نگرانی که نرخ‌ها در بازار داخلی حتی تا دو برابر نیز افزایش یابد، وجود دارد. با توجه به اینکه در صورت واردات به دلیل طی مراحل اداری از ثبت سفارش تا تحویل کالا حدود ۲ الی ۳ ماه به طول می‌انجامد، لذا حضور دولت در چنین مقطعی برای کمک به واردات مواد اولیه و استفاده از ابزارهای تشویقی ضروری به نظر می‌رسد.

در‌حال‌حاضر نرخ بیلت ترک در ماه آوریل (ماه جاری میلادی) هر تن ۹۰۰ تا ۹۳۰دلار است که فروش آنها برای ماه آینده هر تن ۹۵۰ تا ۹۶۰دلار بوده است.

نرخ شمش کشورهای CIS نیز که نسبت به سایر کشورها منطقی‌تر است حدود ۷۴۰ تا ۷۶۰دلار برای ماه جاری و فروش آنها برای ماه آینده تا ۹۰۰دلار نیز صورت گرفت.

از جمله دلایل رشد قیمت فولاد در این مقطع علاوه بر رشد قیمت انرژی، حمل‌ونقل و سایر هزینه‌های تولید، اضافه شدن بسیاری از کشورها به مصرف‌کنندگان بزرگ فولاد مانند هند نیز جزو عواملی هستند که به رشد قیمت فولاد دامن می‌زنند.