خبرگزاری فارس- با انتشار خبر مربوط به عرضه اولین محموله سنگ‌آهن در بورس کالا و امکان عرضه مازاد تولید شرکت‌های بورسی گل‌گهر و چادرملو، برخی از سرمایه‌گذاران با انتظار افزایش قیمت سنگ‌آهن اقدام به ارائه تقاضای خرید سهام این دو شرکت کردند.

از طرف دیگر شرکت‌های فولادی که مصرف‌کننده اصلی سنگ‌آهن هستند، با توجه به پیش‌بینی و انتظار سرمایه‌گذاران در خصوص افزایش نرخ سنگ‌آهن و کاهش سودآوری این شرکت‌ها با صف‌ کاهش قیمت سهام در روزهای یکشنبه و دوشنبه مواجه شدند. این فعل و انفعالات در شرایطی به نادرستی رخ داد که روز گذشته سنگ‌آهن در بورس کالا عرضه نشد که با این اتفاق سرمایه‌گذاران سهام شرکت‌های گل‌گهر و چادرملو در اقدام شتابزده دیگری، اقدام به عرضه سهام این دو شرکت با حجم بیش از ۵‌میلیون سهم کردند.

مخالفت ایمیدرو و بورس‌؟

در رابطه با دلایل عرضه‌ نشدن سنگ‌آهن در بورس کالا یکی از سرمایه‌گذاران حقوقی در این بورس گفت: سازمان‌های بورس و توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) با مخالفت خود موجب عدم‌عرضه سنگ‌آهن شدند.

وی که خواست نامش فاش نشود، ادامه داد: مخالفت ایمیدرو به دلیل نگرانی از ایجاد شوک بازار آهن و افزایش قیمت تمام شده محصولات فولادی بود و با توجه به احتمال کاهش نرخ سهام شرکت فولادی، سازمان بورس نیز از سیر نزولی شاخص‌ها در روزهای پایانی سال نگران بود.

وی تصریح کرد: با این اوصاف این دو سازمان اجازه ندادند تا براساس اعلام قبلی اولین محموله سنگ‌آهن در بورس کالا عرضه شود تا راه برای عرضه مازاد تولید دیگر شرکت‌های معدنی بزرگ نیز فراهم آید.

نظر شرکت بورس کالا

شرکت بورس کالا که محل معامله انواع فلزات رنگی و غیر‌رنگی، کشاورزی و طلا و نفت است با این اقدام نتوانست شاهد تنوع بخشی محصولات در این بازار در روز‌های پایانی سال باشد.

یکی از مسوولان این بورس در رابطه با عدم عرضه سنگ‌آهن با توجه به اعلام قبلی و انتظار سرمایه‌گذاران گفت: تمام شرایط برای چنین واقعه‌ای آماده بود، اما به دلایلی این اتفاق رخ نداد که باید از مسوولان سازمان بورس دلایل آن را پرسید.

وی تصریح کرد: شرکت بورس کالا نمی‌تواند تولیدکنندگان و سازمان‌های مربوطه را به عرضه محصولات اجبار کند و عرضه‌کنندگان محصولات می‌توانند زمان عرضه را تغییر دهند.

موضع سازمان بورس و زمان عرضه سنگ‌آهن

در این رابطه، سیدعلی حسینی، عضو هیات‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: محصول سنگ‌آهن در ۲ سال و نیم گذشته مورد پذیرش بورس قرار گرفته بود که با توجه به عدم عرضه آن در این مدت‌، باید قبل از عرضه این محصول بررسی‌های لازم به عمل می‌آمد.

وی ادامه داد: نیاز به بررسی مجدد شرایط پذیرش محصولات با توجه به گذشت طولانی‌مدت و براساس تبصره ماده ۱۶ آیین‌نامه اجرایی صورت می‌گیرد که این بند مشمول پذیرش و عرضه سنگ‌آهن شد؛ چرا که از زمان پذیرش تا عرضه آن، بیش از ۶ ماه سپری شده بود.

معاون نظارت بر ناشران بورس در پاسخ به این سوال که آیا نگرانی سازمان بورس از کاهش شاخص‌ها در روزهای پایانی با توجه به اثر منفی شرکت‌های فولادی باعث چنین تصمیمی نشده، گفت: چنین نظری صحت ندارد؛ چرا که در روزهای گذشته اعلام شده بود که قبل از عرضه سنگ‌آهن در بورس کالا باید بررسی‌های مجددی صورت گیرد. از طرف دیگر عرضه‌ سنگ‌آهن شرکت‌های خارج از بورس ارتباطی به وضعیت سود‌آوری شرکت‌های فولادی نداشته است؛ ضمن اینکه سازمان بورس حساسیتی به شاخص ندارد.

حسینی در برابر این مطلب که با این اوصاف چرا زمان عرضه سنگ‌آهن روز دوشنبه اعلام شد، اظهار داشت: تمام مکاتبات موجود حکایت از آن دارند که عرضه سنگ‌آهن نیاز به برگزاری جلسه و بررسی مجدد شرایط آن دارد تا در صورت احراز شرایط‌، چنین اقدامی انجام و اطلاعات و تاثیرات آن از طریق پایگاه‌های اطلاع‌رسانی اعلام شود.

وی تصریح کرد: قیمت سنگ‌آهن و فولاد در تمام دنیا مشخص و به روز است و دلیلی برای جلوگیری از عرضه سنگ‌آهن در بورس کالا وجود ندارد.

حسینی در پاسخ به این سوال که با این اوصاف آیا سنگ‌آهن تا روزهای پایانی سال در بورس کالا عرضه خواهد شد یا خیر، گفت: تلاش سازمان و شرکت بورس کالا و عرضه‌کنندگان این است که این اتفاق در سال ۸۶ رخ دهد.

ضرورت عرضه سنگ‌آهن

رییس هیات‌مدیره چادرملو نیز در خصوص عرضه سنگ‌آهن در بورس کالا در گفت‌وگو اظهار داشت: چنین برنامه‌ای از ضرورت‌ها و بایدهایی است که براساس مجوزهای موجود باید انجام شود تا به شفاف‌سازی و تعیین قیمت داخلی محصولات بالا و پایین‌دستی کمک شود.

محمدعلی احمدزاده اصل ادامه داد‌: ‌دلیل عدم عرضه به موقع سنگ‌آهن به نگرانی مسوولان از افزایش قیمت سنگ‌آهن با توجه به تقاضای بالای آن مربوط است.

وی در خصوص اثر عدم‌عرضه سنگ‌آهن در وضعیت چادرملو گفت: با توجه به این نکته که چنین مزیتی در برنامه‌ها و روند سودآوری شرکت دیده نشده و بودجه در نظر گرفته شده براساس حداقل‌ها و محتاطانه اعلام شده، ریسکی متوجه سهام شرکت نخواهد شد و از این بابت نگرانی وجود ندارد.

احمدزاده اصل با بیان این مطلب که فضای بازار سهام ملتهب است، تصریح کرد: عدم عرضه سنگ‌آهن چیزی از داشته‌های چادرملو نخواهد کاست و تا زمان عرضه سنگ‌آهن در بورس کالا تاثیر مثبت این رویداد در فرآیند سودآوری شرکت دیده نخواهد شد و نگرانی سرمایه‌گذاران نیز بی‌مورد است.

وی با اشاره به این نکته که شرکت‌های سنگ‌آهن از عرضه این محصول در بورس کالا استقبال می‌کنند، در خاتمه گفت: با چنین حرکتی مزیت‌هایی چون رشد سرمایه‌گذاری، اطمینان به آینده، اجرای واقعی اجرای اصل ۴۴ و تشویق بخش‌خصوصی، شفاف‌سازی، حذف رانت‌ها، سودآوری شرکت‌های خصوصی و حذف مقاومت برخی مخالفان به دست خواهد آمد.

نتیجه‌گیری

با این شرایط و اوصاف به نظر می‌رسد عدم عرضه به موقع سنگ‌آهن در بورس کالا ناشی از مقاومت برخی مسوولان عرضه‌کننده و ناهماهنگی بین سازمان و شرکت بورس کالا باشد، چرا که با توجه به دقت‌نظر و احتیاط مدیرعامل شرکت بورس کالا در انتشار اخبار دقیق، همگان انتظار داشتند که این اتفاق به موقع رخ دهد، اما از طرف دیگر شاید باید به مسوولان سازمان بورس حق داد که به منظور جلوگیری از تبعات منفی احتمالی مانع از عرضه به موقع سنگ‌آهن در بورس شدند.

با این همه باید امیدوار بود که وعده مسوولان سازمان بورس در خصوص عرضه این محصول جدید در بورس کالا در روزهای پایانی سال محقق شود.