بازار پتروشیمی
ورود به فاز جدید
از این رو اگر چه در ابتدای مبادلات روز گذشته پیشنهادهایی با نرخهای روز یکشنبه در بازار مطرح میشد، اما با ورود بازرسان تعزیرات به بنگاههای معاملاتی و صورتبرداری از اجناس، پیشنهادهای تاجران هم برای اکثر کالاها وارد فاز جدیدی شد، به طوری که نرخهای اعلامی از سوی آنها متناقض و با تفاوتهای زیاد عنوان میشد.
گروه بورس کالا- کتایون دارابی: بازار پتروشیمی پس از یک روز آرامش، روز گذشته دوباره با التهاب بیشتر به کار خود ادامه داد، به طوری که سردرگمی و بلاتکلیفی سبب شد تا معاملهگران بازار پتروشیمی از فاصله صبح تا بعدازظهر موضع خود را در بازار تغییر دهند.
از این رو اگر چه در ابتدای مبادلات روز گذشته پیشنهادهایی با نرخهای روز یکشنبه در بازار مطرح میشد، اما با ورود بازرسان تعزیرات به بنگاههای معاملاتی و صورتبرداری از اجناس، پیشنهادهای تاجران هم برای اکثر کالاها وارد فاز جدیدی شد، به طوری که نرخهای اعلامی از سوی آنها متناقض و با تفاوتهای زیاد عنوان میشد. این در حالی است که بیشتر معاملهگران از جابهجایی موجودی انبارها در این روز خبر میدهند.
با ورود به بعدازظهر دیگر نرخ مشخصی از محصولات پتروشیمی در بازار وجود نداشت که این موضوع یک روز پیش از عرضههای رینگ پتروشیمی در بورس کالا عجیب به نظر میرسد؛ چرا که در هیچ زمانی این اتفاق نیفتاده بود، بیشتر مواقع پیش از عرضههای بورس بازار دچار تحرک بیشتری میشد، اما در این روز برخی از معاملهگران معتقد بودند که بازار وارد فاز جدیدی از رکود شده که احتمال ادامه دار شدن آن در آینده نیز وجود دارد؛ چرا که کاهش عرضهها و افزایش بیش از حد قیمتها نتیجهای جز رکود به همراه ندارد.
این در حالی است که در ماههای اخیر قیمت اکثر محصولات پلیمری تا آنجا افزایش یافته که دیگر کالایی به جز گریدهای متفاوت تزریقیها پایینتر از ۴ هزارتومان در هر کیلو وجود ندارد.
در همین حال برخی از فعالان بازار دلیل اصلی التهاب در بازار پتروشیمی را دلارهای ارسال نشده از سوی اتاق مبادلات ارزی میدانند.
ایرانی، کارشناس بازار پتروشیمی درباره وضعیت بازار در روز گذشته میگوید: با توجه به عرضههای کم و همچنین قیمتهای بالا در بازار پلیمریها، واحدهای بسیار کمی توانستهاند به کار خود ادامه دهند و هر روز هم میزان خرید این گروه کاهش مییابد.
این در حالی است که به گمان بسیاری از معاملهگران با وجود عرضه پایین در بازار پتروشیمی، هنوز متقاضی برای خرید وجود دارد و این موضوع نشان از عادت کردن بازار به این وضعیت دارد.
اگر چه بسیاری از تاجران معتقدند؛ بازار پتروشیمی دیگر کشش افزایش قیمتها را ندارد و در همین سطح باقی خواهد ماند، اما از سوی دیگر، هنوز هم عدهای از معاملهگران میگویند: بازار به روند رو به رشد قیمتها عادت کرده است و با توجه به اینکه بیشتر خریدها برای ذخیره در انبار انجام میشود و پیشبینیها هم همواره مثبت است، احتمال جهش قیمتها در بازار پتروشیمی باز هم وجود دارد.
از سوی دیگر، اکثر کارشناسان بازار پتروشیمی ورود به فاز رکود را قطعی میدانند و معتقدند؛ بخشی از بازار پتروشیمی تا پیش از این وارد رکود شده بود، اما در حال حاضر میزان این رکود به ۵۰ درصد رسیده است و احتمال افزایش رکود در آیندهای نزدیک وجود دارد.
این در حالی است که صادرات محصولات پتروشیمی با توجه به روند رو به رشد قیمت دلار، افزایش شدیدی یافته است، به طوری که بسیاری از کارشناسان این موضوع را به ضرر بازار داخل ارزیابی کرده و میگویند: عرضه اندک نتیجه افزایش صادرات است که بسیاری از واحدهای تولیدی را به تعطیلی کشانده است؛ چرا که صادرات مواد اولیه در شرایط فعلی به سود صادرکنندگان است.
البته در این روز موضوع فروش کدهای معاملاتی در رینگ پتروشیمی هم در بازار مطرح بود، به طوری که برخی از معاملهگران که در ابتدای سال جاری، کدهای معاملاتی را در رینگ پتروشیمی ۴۰ تومان در هر کیلو خریداری میکردند، میگویند: در هفتههای اخیر این کدهای معاملاتی به ۷۰۰ تومان در هر کیلو هم رسیده است. به عقیده این گروه افزایش مداوم قیمت کدهای معاملاتی نگرانکننده است و نشان از بازار آشفته پتروشیمی دارد.
نوسان رو به رشد قیمت دلار در ماههای اخیر و همچنین فاصله قیمت محصولات پتروشیمی در بازار آزاد و بورس از دلایل عمده افزایش واسطهها در رینگ پتروشیمی است که با وجود شدت گرفتن محدودیتهای بورسی، هر روز بر تعداد آنها افزوده میشود.
قیمت DOP به ۶۵۰۰ تومان رسید
دیروز روز تاجران پی وی سی هم نرخ این کالا را ۴۰۰۰ هزارتومان در هر کیلو پیشنهاد دادند و میگویند: قیمت پیویسی سلف تحویل آذرماه را میتوان در این روز با نرخ ۳۵۰۰ تومان خریداری کرد، اما نرخ نقدی این کالا در بازار ۴۰۰۰ تومان در هر کیلو است. این در حالی است که نرخ پیویسی در بازارهای جهانی در حال کاهش است و به احتمال زیاد ماه آینده به پایینتر از ۱۰۰۰ دلار در هر تن برسد.
از سوی دیگر برخی از معاملهگران نرخ DOP را در بازار داخل ۶ هزار و ۵۰۰ تومان عنوان میکنند و میگویند: اگر چه بازار متقاضی خرید DOP دارد، اما فروشنده ای در حال حاضر در بازار وجود ندارد، این در حالی است که DOP وارداتی در بازار داخل با قیمت ۷ هزار و ۵۰۰ تومان در هر کیلو معامله میشود و نگرانی از رشد قیمت این کالا همچنان در بازار وجود دارد.
بیشتر معاملهگران، افزایش قیمتها در بازار پیویسی را متاثر از کاهش عرضه و افزایش تقاضا در این حوزه میدانند و معتقدند؛ افزایش عرضهها در بازار میتواند روند رو به رشد قیمتها را متوقف کند.
قیمتها اعلام نشد
گر چه قیمتها در بازار داخلی پتروشیمی مدام در حال صعود است، اما اکثر محصولات پلیمری در بازارهای جهانی با شیب اندک در حال کاهش قیمت هستند. به طوری که اکتبر ماه افت قیمتهای محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی است و در ماه نوامبر نرخها به ثبات میرسد، از دهم دسامبر هم افزایش قیمتها آغاز میشود و در ماه ژانویه و فوریه با ورود خریداران چینی به بازار پتروشیمی، قیمتها اوج میگیرد.
این در حالی است که بازار داخلی پتروشیمی در ماههای گذشته افزایش چشمگیر قیمتها را شاهد بوده است، به طوری که اکثر کالاها در مهرماه به بالای ۴ هزارتومان در هر کیلو رسیدهاند. اگر چه این نرخها از سوی بسیاری از تاجران به دلیل عدم ثبات نرخ ارز، متفاوت و حتی در برخی موارد هم با افت و خیز زیاد عنوان میشود، اما واقعیت این است که نرخهای محصولات پلیمری به طور میانگین دو برابر شده است.
از این رو روز گذشته گریدهای متفاوت پلی پروپیلن درمحدوده ۵۵۰۰ تا ۵۶۰۰، محصولات بادی ۴۰۰۰ تا ۴۴۰۰ و EX۳، EX۵ هم ۴۴۰۰ تا ۵۰۰۰ تومان در هر کیلو پیشنهاد شد. البته این نرخها در روز گذشته در ابتدای مبادلات از سوی معاملهگران اعلام شد، اما با ورود به بعدازظهر قیمتی از سوی تاجران عنوان نشد. علاوه بر این پلی اتیلن سبک فیلم ۲۰۹ هم در محدوده ۴۹۵۰ تا ۵۰۰۰ تومان قرار داشت.
ارسال نظر