گروه بورس کالا - مبادلات بازار آتی دیروز هم مانند روزهای قبل در شرایطی ادامه پیدا کرد که شایعات پیرامون آینده این بازار هر روز دامنه بیشتری به خود می‌گیرد. براساس گفته فعالان، برداشت سازمان بورس و شرکت بورس کالای ایران این است که ممکن است مخالفت‌هایی با بازار آتی صورت گیرد و حتی ممکن است التهاب در بازار نقدی روند ادامه روال مبادلات در بازار آتی را به شکل فعلی با تردید همراه سازد. این در حالی است که از بیرون بازار نیز فرافکنی‌های زیادی صورت می‌گیرد؛ به طوری که برخی نهادهای دولتی بر این باورند افزایش قیمت‌ها در بازار آتی عمدی است و حتی یکی از دلایل سفته بازی در بازار سکه نیز همین مبادلات بازار آتی است.

فعالان بازار آتی بر این باورند تلاش مسوولان بورس بر این است که با استفاده از ابزارهای موجود سعی کنند بازار را کنترل کنند و فشارها از بیرون را خنثی کنند. به نظر می‌رسد در صورتی که شایعات پیرامون این بازار پایان نپذیرد و گمانه‌زنی‌ها جدی‌تر شود آن وقت ممکن است مطالعات و برنامه‌ریزی‌های در نظر گرفته‌شده درباره قراردادهای آتی ذرت و میلگرد به فراموشی سپرده شود؛ در همین حال شنیده‌ها حاکی از این است که جلسات مسوولان پشت سر هم پیرامون اطلاعیه‌های جدید در بازار ادامه دارد و چه بسا که تمامی مسوولان ذی‌ربط در پی این هستند که بازار را به طور کامل رصد کنند.

برخی تحلیلگران معتقدند اگر تصمیم‌گیرندگان در پی انتشار اطلاعیه‌های جدید همچون یک طرفه کردن معاملات و افزایش میزان وجه تضمین (سپرده نگهداری شده) از بازار حمایت کنند مطمئنا ریسک‌های بازار تا حدودی پوشش داده خواهد شد و دیگر اتفاقات پیرامون بازار مانند روزهای قبل تکرار نخواهد شد. این در شرایطی است که اگر تلاش‌ها در راستای حمایت از بازار به صورت ثابت ادامه پیدا کند چه بسا دیگر تصمیمات لحظه‌ای نخواهد بود و قراردادهای آتی می‌تواند به عنوان یکی از ابزارهای معاملاتی در کاهش التهاب‌ها و ریسک‌های موجود در بازار نقدی مهم باشد. برخی مدیران شرکت‌های بورسی بر این باورند اگرچه در بازارهای جهانی نیز شرایط اضطراری اتفاق افتاده، اما نکته حایز اهمیت این است که در آنجا تصمیم‌سازان سعی می‌کنند از بازار و روند معاملات به نحو ممکن حمایت کنند.

براساس گفته کارشناسان، بازار آتی تابع‌ و پشت سر بازار نقدی قرار می‌گیرد و این در حالی است که حجم مبادلات و عمق بازار آتی به حدی نیست که بخواهد روند مبادلات بازار نقدی را تحت تاثیر قرار دهد، به همین دلیل همچنان بازار نقدی (سبزه میدان) تعیین کننده قیمت‌ها در بازار آتی خواهد بود.

سرمایه‌گذاران امیدوارند با از بین رفتن عوامل برون‌زای سیاسی که در روند معاملات در شرایط کنونی با بیشترین بار روانی همراه است و از سویی ادامه تزریق نقدینگی دلار به بازار نقدی، بازار آتی از وضعیت فعلی و نگرانی‌های ایجاد شده رفع شود.

با تمام این تفاسیر، دیروز همانند روز ماقبل براساس تازه ترین اطلاعیه قراردادهای مشتقه و طبق ماده الحاقی دستورالعمل اجرایی معاملات قراردادهای آتی از روز ۲۴ مهرماه تا اطلاع ثانوی، اخذ موقعیت تعهدی خرید فزاینده برای فعالان صورت نخواهد گرفت. این در حالی است که در دیگر اطلاعیه منتشر شده بورس، فرآیند تحویل سکه مهرماه در روزهای ۲۶ و ۲۷ مهرماه سال‌جاری انجام خواهد گرفت و بر این اساس مشتریان فروشنده و خریدار دارای موقعیت تعهدی باز موظفند براساس ضوابط اعلام شده برای تحویل خود اقدام کنند.

اما در مجموع در مبادلات دیروز روند قیمت‌ها با نوسان همراه بود؛ سکه سررسید مهرماه با افزایش ۸۱/۲ درصدی در محدوده یک میلیون و ۳۶۵ تا یک میلیون و ۳۹۵ هزار تومان، سررسید آبان‌ماه با کاهش ۳۳/۰ درصدی در مبادلات صبح و افزایش ۶۶/۲ درصدی در مبادلات عصر در محدوده یک میلیون و ۴۶۶ هزار تومان تا یک میلیون و ۵۱۰ هزار تومان، سررسید آذرماه با کاهش ۷۲/۰ درصدی در مبادلات صبح و افزایش ۶۳/۱ درصدی در مبادلات عصر در محدوده یک میلیون و ۵۲۳ هزار تومان تا یک میلیون و ۵۵۹ هزار تومان، سررسید دی‌ماه با کاهش ۳۱/۰ درصدی در مبادلات صبح و افزایش ۸۱/۱ درصدی در مبادلات عصر در محدوده یک میلیون و ۵۹۶ هزار تومان و یک میلیون و ۶۳۰ هزار تومان قرار گرفت.