افت قیمتها در بازار پتروشیمی - ۱۳ مهر ۹۱
گروه بورس کالا- کتایون دارابی: بازار پتروشیمی در آخرین روز مبادلاتی هفته جاری در شرایطی با افت ۲۰۰ تا ۳۰۰ تومانی قیمت اکثر محصولات پلیمری در ابتدای روز همراه شد که دلیل آن به عقیده برخی از آگاهان بازار، افزایش عرضههای روز سهشنبه هفته جاری عنوان شده است.
معاملهگران محصولات شیمیایی به رغم افت قیمتها همچنان سردرگم هستند
گروه بورس کالا- کتایون دارابی: بازار پتروشیمی در آخرین روز مبادلاتی هفته جاری در شرایطی با افت ۲۰۰ تا ۳۰۰ تومانی قیمت اکثر محصولات پلیمری در ابتدای روز همراه شد که دلیل آن به عقیده برخی از آگاهان بازار، افزایش عرضههای روز سهشنبه هفته جاری عنوان شده است. از سوی دیگر برخی دیگر از معاملهگران افت قیمتها را در این روز به تعطیلی بازار ارز و طلا مربوط میدانند و میگویند: بازار پتروشیمی با سردرگمی زیادی همراه است، اما با این حال به دلیل رشد بیش از حد قیمتها و آشفتگی بازار ارز، تاجران زیادی پیشنهادهای خود را ۲۰۰ تا ۳۰۰ تومان ارزانتر از روز سهشنبه عنوان کردند.
با این حال در این روز بازار پتروشیمی با نوسان زیادی روبهرو بود و اگر چه پیشنهادهای زیادی از سوی بازاریان عنوان میشد، اما بیشتر تاجران برای خرید این بارها دچار تردید و دودلی بودند؛ چراکه قیمت دلار در روزهای اخیر با نوسانات زیادی همراه بوده و در نتیجه پیشبینی و تصمیمگیری را برای فعالان بازار سختتر از پیش کرده است.
این در حالی است که بیشتر تاجرها انتظار داشتند روز سهشنبه و پس از نشست مطبوعاتی رییسجمهور، اندکی بازار آرام شود، اما این اتفاق نیفتاد و به همین دلیل بیشتر بازاریان همچنان در نگرانی به سر میبرند.
در عین حال روز گذشته قرار بود فروش خوراک به نرخ دلار آزاد به مجتمعهای پتروشیمی ابلاغ شود، اما با توجه به تشنج بازار ارز و طلا، این موضوع منتفی شد. البته در این روز نتایجی از جلسه وزارت صنایع که قرار بود برای لغو محدودیتهای رینگ پتروشیمی برگزار شود، اعلام نشد.
با این حال روز گذشته تاجران بازار پیویسی نرخ این کالا را بالای ۴ هزار و ۴۰۰ تومان عنوان کردند و میگویند: در حال حاضر DOP نیز در بازار داخل وجود ندارد، اما نرخ وارداتی این کالا به ۸ هزارتومان هم در هر کیلو رسیده، حال آنکه نرخ DOP در بازارهای جهانی در روزهای اخیر تغییری نداشته است. البته برخی از تاجران بازار آخرین نرخ DOP داخلی را ۵ هزار و ۲۵۰ تومان عنوان کردند، اما میگویند: در حال حاضر این کالا در بازار وجود ندارد و در نتیجه نرخی نیز از سوی بازاریان برای آن عنوان نمیشود.
البته روز گذشته و در مبادلات رینگ پتروشیمی دو اتیل هگزانول به میزان ۵۰۶ تن عرضه شد و کل تناژ عرضه به پتروشیمی فارابی فروخته شد. در ۱۵ روز اخیر خط تولید DOP در پتروشیمی فارابی به دلیل نداشتن دو اتیل هگزانول متوقف شده بود. این در حالی است که میزان عرضه دو اتیلن هگزانول در ماههای اخیر به شدت کاهش یافته و دلیل آن مشکلات خط تولید مجتمع شازند عنوان میشود.
البته با وجود اختصاص کل تناژ عرضه دو اتیل هگزانول به مجتمع فارابی، باز هم انتظار نمیرود که تولید DOP در این مجتمع ادامهدار شود؛ چرا که میزان مصرف روزانه دو اتیلن هگزانول در پتروشیمی فارابی ۱۰۰ تن در روز است و این میزان تنها برای ۴ روز تولید در این مجتمع کافی است؛ چرا که تنها راهاندازی خط تولید DOP نیازمند ۶۰ تا ۷۰ تن دو اتیل هگزانول است. از این رو نگرانی برای توقف دوباره این خط تولید وجود دارد.
در همین حال کارشناسان بازار پتروشیمی معتقدند، تا زمانی که نرخ دلار در بازار داخل مشخص و تثبیت نشود، نمیتوان انتظار داشت بازار پتروشیمی از سردرگمی خارج شود. از این رو بیشتر معاملهگران تحرکات خود را در بازار پتروشیمی کاهش داده و در انتظار خروج از التهاب به سر میبرند.
البته روز گذشته مبادله سودکاستیک هم در رینگ پتروشیمی با وجود عرضه ۷ هزارتن از سوی پتروشیمی بندرامام و اروند با رقابت خریداران مواجه شد؛ به طوری که نرخ آن در رقابت به ۳۸۱ تومان در هر کیلو رسید. این در حالی است که نرخ این کالا در روز گذشته و در بازار داخل ۵۲۰ تا ۵۳۰ از سوی تاجران اعلام شد. به گفته فعالان بازار، اختلاف ۱۰۰ تومانی قیمت سودکاستیک در بازار و بورس نشاندهنده وضعیت نامطلوب بازار سودکاستیک است؛ چرا که این کالا همیشه در بورس و بازار ۲۰ تا ۳۰ تومان اختلاف قیمتی داشته است.
به عقیده معاملهگران عرضه اندک این کالا طی هفته گذشته، عطش خریداران سود را افزایش داد. این گروه میگویند: افزایش عرضه سودکاستیک طی دو هفته متوالی میتواند اختلاف قیمت این کالا را در بورس و بازار کاهش دهد.
با این حال فعالان بازار محصولات شیمیایی نیز با توجه به نوسانات نرخ ارز و افزایش روزانه قیمتها، بازار کالاهای شیمیایی را هم بلاتکلیف و سردرگم عنوان میکنند و میگویند: در شرایط فعلی بیشتر معاملهگران قادر به تصمیمگیری در خصوص مبادله کالا نیستند. این در حالی است که بازار محصولات شیمیایی همواره در آرامش به سر میبرد و تغییر خاصی در این بازار دیده نمیشد.
ارسال نظر