سیگنال‌های مثبت اما ضعیف

گروه بورس کالا - با تداوم توافقات بر سر قیمت سنگ‌آهن تولیدکنندگان بزرگ فولاد هنوز قادر نشده اند تا نرخ نهایی فولاد خود را مشخص کنند از سوی دیگر نوسان نرخ بیلت نیز طی سی روز اخیر نیز مزید بر علت شده است. از سوی دیگر بی‌اعتمادی نسبت به بازار نیز موجب شده تا فعالان با احتیاط بیشتری اقدام به تولید، خرید یا فروش کنند، اما اکثر کارشناسان معتقدند که کاهش حجم تولید تنها راه زنده نگداشتن بازار فولاد است.

بهبود مشروط قیمت اسلب

قیمت‌های اسلب متاثر از کاهش تولید و سقوط قیمت ورق بوده است. در اواخر مارس قیمت بیلت در بازار جهانی در سطح پایینی حدود ۳۲۵ دلار سی‌اف‌آر آسیا پیشنهاد می‌‌شد. فعالان بازار، کاهش قیمت‌های اسلب در ماه‌های اخیر را ناشی از تولید بیش از حد آن در فصل چهارم سال گذشته می‌‌دانند.

در آن زمان، بسیاری از تولیدکنندگان اسلب، کوره‌های خود را روشن نگه داشتند و این امر باعث انباشته شدن موجودی این کالا خصوصا در سی‌آی‌اس شد. اما در سی‌ام مارس قیمت بیلت سی‌آی‌اس حدود ۵۰ دلار هر تن افزایش یافت و به حدود ۳۳۰ تا ۳۴۰ دلار فوب دریای سیاه رسید. برخی از تجار سی‌آی‌اس معتقدند که در هر شرایطی قیمت‌ها بالا برود یا پایین، سطح تولید باید پایین نگه داشته شود. در غیر این صورت، این بهبود دوامی‌‌ نخواهد داشت.

در اوایل آوریل، با توجه به وضعیت فعلی بازار ورق گرم، اسلب وارداتی در آسیای جنوب شرقی در قیمت ۳۵۰دلار هر تن سی‌اف‌آر پیشنهاد می‌‌شد. ضعف بازار اسلب ناشی از ضعف تقاضا برای ورق است. اما خواه ناخواه قیمت‌های اسلب نیز باید از روند رو به افزایش قیمت‌های بیلت پیروی کند. در هفته اول آوریل قیمت اسلب اوکراین به ۳۶۰ تا ۳۶۵ دلار سی‌اف‌آر افزایش یافت.

بیلت در کمین رشد

در اواخر مارس بازار بیلت اندکی رو به بهبود گذاشت. عرضه‌کنندگان بیلت در ژاپن موجودی خود را تمام کرده و بنابراین حجم صادرات خود را پایین آوردند و این امر باعث شد قیمت بیلت ژاپن حدود ۱۰ تا ۲۰ دلار نسبت به اوایل مارس افزایش یافته و به ۳۶۰ تا ۳۸۰ دلار سی‌اف‌آر برسد. در همین زمان، بیلت وارداتی در آسیای جنوب شرقی نیز بین ۳۸۰ تا ۳۹۰ دلار هر تن سی‌اف‌آر عرضه می‌‌شد. در اوایل آوریل قیمت بیلت در بازار جهانی رشد چشمگیری در حدود ۶۰ دلار داشت و به ۴۰۰ دلار هر تن رسید. در چین قیمت‌های بیلت در روزهای اول آوریل همچنان نوسان داشت. همین امر خریداران را وادار به صبر بیشتر می‌‌کرد و مانع از پیشنهاد قیمت توسط کارخانجات می‌‌شد. کارخانجات شمال چین بیلت را در قیمت ۴۲۴ دلار هر تن عرضه می‌‌کردند. در هفته اول آوریل بیلت صادراتی سی‌آی‌اس به خاورمیانه حدود ۲۰ دلار هر تن افزایش یافته و به ۳۵۰ تا ۳۶۰ دلار رسید. پیش از این قیمت این کالا بین ۳۴۰ تا ۳۵۰ دلار پیشنهاد می‌‌شد. علت این امر، این است که برخی از کارخانجات نورد در خاورمیانه برای تکمیل موجودی خود واردات بیلت را از سی‌آی‌اس آغاز کرده‌اند.

اخیرا چین با پیشنهاد قیمت‌های ارزان مجددا پا به بازار رقابت گذاشته است. گفته می‌‌شود با کاهش‌هایی که اخیرا در قیمت‌های چینی صورت گرفته، اختلاف میان قیمت‌های چین و سی‌آی‌اس از میان رفته است.

در ششم آوریل قیمت بیلت وارداتی در آسیای جنوب شرقی برخلاف تصور تجار افزایش یافت. قیمت بیلت روسی نیز به حدود ۳۸۵ دلار سی‌آر‌اف این منطقه رسید. اما تجار معتقدند این افزایش به دلیل خریدهای فوری کارخانجاتی است که خرید خود را برای مدتی متوقف کرده بودند.

تعادل ناپایدار در بازارقراضه

از اواخر مارس، با افزایش قیمت آهن‌آلات ساختمانی، قیمت قراضه نیز تقریبا رو به افزایش گذاشته است. گرچه این افزایش در مقایسه با کالاهای نیم ساخته و محصولات نورد شده ناچیز بوده است. معمولا قیمت قراضه در بهار به دلایل فصلی کاهش می‌‌یابد، اما امسال وضع کمی‌‌ متفاوت است. در حال حاضر در بازار اروپا میان عرضه و تقاضا تعادلی نسبی برقرار است. بازار اوکراین و روسیه نیز وضعیتی مشابه دارد. اما بازار آمریکا هنوز با مازاد موجودی رو‌به‌رو است. به‌رغم کاهش‌های بیش از حد انتظار که در قیمت قراضه آمریکا صورت گرفت، تحلیلگران آمریکایی معتقدند که قیمت‌ها به کف خود رسیده و در ماه مه تا ۵۰ دلار افزایش خواهد یافت. در بازار آمریکا، کارخانجات نورد با ظرفیت بیشتری به تولید خود ادامه می‌‌دهند، تقاضا افزایش یافته و موجودی محصولات ساخته شده در انبارها رو به کاهش است. در اول آوریل قیمت قراضه هند تقریبا ثابت بود.

قیمت قراضه ژاپن نیز ثابت بود و در قیمت ۱۶۰ دلار هر تن عرضه می‌‌شد. در هفته اول آوریل بازار قراضه وارداتی در ترکیه نیز رو به بهبود گذاشت. قیمت قراضه سنگین مخلوط وارداتی از آمریکا در قیمت ۲۳۰ دلار و قراضه خرد شده در قیمت ۲۳۵ دلار سی‌اف‌آر در ترکیه عرضه می‌‌شد.

با این وجود خریداران با احتیاط و متناسب با تقاضای محصولات نهایی خرید می‌‌کردند. قیمت قراضه A۳ دریای سیاه نیز ۲۲۵ تا ۲۳۰ دلار سی‌اف‌آر پیشنهاد می‌‌شد. در این هفته قیمت قراضه وارداتی در شرق آسیا حدود ۱۵ تا ۲۰ دلار نسبت به اواسط مارس افزایش یافته و به ۲۴۵ تا ۲۵۰ دلار سی‌اف‌آر برای قراضه سنگین ذوبی رسید.

در اول آوریل قراضه هند به دلیل نبود تقاضا حدود ۱۰ دلار هر تن کاهش یافته و به ۲۴۰ تا ۲۵۰ دلار هر تن رسید، اما در سوم آوریل قیمت‌ها مجددا روندی افزایشی گرفت. با افزایش خرید قراضه توسط برخی از کشورها مثل کره و تایوان، تولیدکنندگان فولاد در داخل ژاپن مجبور شده‌اند برای جلوگیری از کمبود این کالا قیمت‌های خرید قراضه را حدود۱۵ دلار هر تن افزایش دهند.

با افزایش خرید قراضه توسط ترک‌ها، چینی‌ها و هندی‌ها قیمت قراضه در جنوب اروپا نیز در اواخر هفته اول آوریل حدود ۲۰ یورو هر تن افزایش یافت.

حرکت میلگرد برخلاف جریان عادی

میلگرد تنها کالایی است که در بازار فولاد برخلاف جریان آب حرکت می‌‌کند. دلیل این امر، افزایش تقاضای عراق است که باعث بالا رفتن سفارشات به کارخانه‌های ترک شده است. همین امر تولید‌کنندگان ترک را تشویق به خرید بیلت و قراضه کرده و این خریدها به بازار کمی‌‌ امیدواری داده است. برزیلی‌ها نیز در اواخر مارس به دنبال صدور میلگرد خود به شمال آفریقا بودند. در دوم آوریل قیمت میلگرد در شرق آسیا کمی‌‌ بالا رفت ولی روند نزولی قیمت‌ها در بازار چین ادامه یافت. در ششم آوریل قیمت میلگرد در ترکیه تحویل فوب بنادر این کشور به ۴۴۰ تا ۴۵۰ دلار هر تن افزایش یافت. قیمت قراضه وارداتی نیز بالا رفت و به ۲۲۵ تا ۲۳۰ دلار هر تن رسید.

رکود بازار ورق گرم و سرد

بازار ورق گرم در پایان مارس راکد و عرضه و تقاضا در آن متعادل باقی مانده بود. علت اصلی ثبات بازار، توقف واردات از چین بود. بازار اروپا و خاورمیانه نیز چشم‌انداز امیدوار‌کننده‌ای نداشتند. همین امر باعث کاهش بیشتر تولید توسط کارخانه‌ها شد. از آن جا که قیمت سنگ‌آهن هنوز مشخص نشده است، نباید به کاهش قیمت در کوتاه مدت دل بست. اگر هم قیمت‌ها شروع به کاهش نماید به یکباره نبوده و به تدریج تا پایان ماه ژوئن صورت خواهد گرفت تا سنگ‌آهن ارزان قیمت به کارخانجات برسد و تبدیل به ورق گردد. ولی در هر حال باید منتظر کاهش قیمت‌ها در اواخر فصل بود.

البته در اوایل این هفته میتال قزاقستان قیمت پایه ورق گرم را هر تن ۲۰ دلار افزایش داد، ولی به نظر نمی‌‌رسد که موفق به دریافت سفارشات زیادی بشود. بازار ورق گرم و سرد در چین در اوایل آوریل شروع به کاهش کرد. ظاهرا میزان کاهش عوارض صادراتی کافی نبوده است. این در حالی است که موجودی انبارها در برزیل بالاست و احتمالا تا اواخر ماه مه به همین صورت باقی خواهد ماند.

قیمت ورق در شمال اروپا نیز ۱۰ تا ۱۵ دلار نسبت به اواخر مارس کاهش یافته است. این وضعیت در ترکیه و کره نیز مشاهده می‌‌شود. در مصر که شاخص شمال اروپا است نیز وضع به همین منوال است. در اوایل آوریل قیمت ورق اوکراین ۱۰ تا ۲۰ دلار پایین آمد، ولی با تقاضای خریداران ایرانی در پایان هفته نشانه‌هایی از افزایش از خود بروز داد. البته دست‌اندرکاران معتقدند که این بهبود موقتی است.