بازار آهن جان گرفت

منیژه حیاتی

ذوب‌آهن اصفهان دیروز بعد از ۱۰روز، عرضه‌های خود در بورس کالای ایران را شروع کرد که این اقدام باعث شد تا رکود حاکم بر بازار تیرآهن و میلگرد که از هفته گذشته ایجاد شده بود، از بین برود. دیروز در بورس کالا اشتیاق خریداران برای به دست آوردن کالاهای فولادی زیاد بود، به طوری که در مقایسه با حجم عرضه در اغلب موارد، تقاضا چند برابر بالاتر نشان می‌داد. از این رو تمام عرضه‌های ذوب‌آهن اصفهان به جز تیرآهن کوتاه به رقابت کشیده شد و قیمت‌ها از نرخ‌های پایه بالاتر رفت. هرچند ذوب‌آهن عرضه‌های خود را افزایش داد، اما نتوانست تمام تقاضای بازار را تامین کند.

البته رقابت کارگزاران و رشد قیمت آهن‌آلات در مورد محصولات شرکت‌های فولادی دیگر هم اتفاق افتاد، به طوری که بالا بودن تقاضا و عدم پاسخگویی شرکت‌ها به آن باعث شد تا نرخ پایه محصولات گروه ملی و فولاد آذربایجان هم افزایش پیدا کند. با توجه به اینکه این شرکت‌ها در اکثر جلسات معاملاتی به تقاضای بازار پاسخ می‌دهند، خریداران، دیروز توقع داشتند که این شرکت‌ها مطابق همیشه به تقاضای بازار پاسخ دهند. از این رو یکی از اعتراضاتی که دیروز مطرح شد، این بود که گروه ملی و فولاد آذربایجان برای اولین بار سلف ۳۱/۴/۸۷ و ۳۱/۶/۸۷ را عرضه کرده‌اند. بنابراین می‌توانند به تقاضای بازار پاسخ دهند. این اعتراض نهایتا باعث شد تا فولاد آذربایجان و میانه هم عرضه خود را افزایش دهند. اما از سوی دیگر پایین بودن حجم ‌عرضه در مقابل تقاضای بالای بازار هرچند باعث شد تا قیمت‌ها در بورس رشد پیدا کند، اما می‌توان امیدوار بود که این حرکت آرام قیمت‌ها در بورس بتواند فاصله‌ای را که بین نرخ‌های بورس و بازار غیر رسمی وجود دارد از بین برده و بدین ترتیب نگرانی‌های ناشی از دو نرخی بودن بازار آهن‌آلات از بین برود.

علاوه بر این به نظر می‌رسد کم شدن فاصله بین نرخ‌های دو بازار به منطقی شدن حجم تقاضای بورس هم منجر شود، چرا که به نظر اغلب فعالان بازار در‌حال‌حاضر یکی از مسائلی که باعث شده تا خرید از طریق بورس جذاب شده و تقاضای بازار زیاد تراز حد معمول بشود، پایین بودن نرخ‌های بورس در مقایسه با نرخ بازار غیر رسمی است. بنابراین اگر این فاصله کمتر بشود قطعا جذابیتی که در‌حال‌حاضر وجود دارد از بین رفته و رانت احتمالی از بین می‌رود. دیروز بیشترین تقاضای بازار مربوط به سبد تیرآهن و میلگرد ذوب آهن بود که در ابتدا برای آن ۱۴۴ هزار و ۳۲۰ تن تقاضا ثبت شد. ذوب‌آهن این کالا را با نرخ ۹ هزار و ۶۵۰ ریال عرضه کرد که در ابتدا تنها ۱۴ هزار و ۹۶۰ تن عرضه برای ‌آن ثبت شد، به دو برابر افزایش پیدا کرد.

خریداران در ابتدا نرخ این کالا را ۹ هزار ریال ثبت کرده بودند، اما بعد از افزایش عرضه نرخ ذوب‌آهن را قبول کردند. اما بعضی از خریداران با این نرخ موافقت نکرده و عقب‌نشینی کردند. نهایتا تقاضا به ۱۰۹ هزار و ۵۶۰ تن کاهش پیدا کرد. با توجه به اینکه در مقابل این تقاضا عرضه بسیار کم بود، ذوب‌آهن عرضه را دوباره افزایش داد و به ۳۰ هزار و ۸۰۰ تن رساند. باز هم تقاضا زیاد بود که این بار بازار به رقابت کشیده شد و با معامله ۳۰ هزار و ۸۰۰ تن کالا نرخ آن به رقم ۱۰ هزار و ۴۰ ریال رسید. میانگین نرخ این محصول ۹ هزار و ۸۷۴ ریال بود.

کالای بعدی ذوب‌آهن سبد میلگرد ۳۲ تا ۱۴- A۳ بود که برای سلف ۱۳/۴/۸۷ عرضه شد که با نرخ ۱۱۶۰ریال بر روی تابلو ثبت شد، اما به‌رغم تقاضای ۳۱ هزار و ۳۲۰ تنی برای آن ذوب‌آهن اعلام کرد امکان افزایش حجم عرضه را ندارد.

در این زمان برخی خریداران که نرخ را قبول نکرده بودند از بازار خارج شدند و تقاضا به ۴۴ هزار و ۸۰ تن کاهش پیدا کرد. با توجه به بالا بودن درخواست‌های خرید بازار رقابتی شد. در نتیجه خریداران برای تصاحب ۱۱۶۰ تن میلگرد ذوب‌آهن رقابت کردند که نهایتا همین مقدار کالا با نرخ ۱۰ هزار و ۸۸۹ ریال توسط یکی از خریداران به فروش رفت.

سبد تیرآهن ۱۴ تا ۲۷ ذوب‌آهن اصفهان، سلف ۳۱/۴/۸۷ ، ۴۴۰ تن با نرخ ۹۶۰۰ ریال عرضه شد. تقاضا برای این کالا مجموعا ۱۸ هزار و ۴۰ تن بود که از این مقدار ۱۱ هزار و ۸۸۰ تن نرخ را قبول کرده بودند. ذوب‌آهن عرضه را به ۷ هزار و ۴۸۰ تن افزایش داد، اما باز هم تقاضا از عرضه زیادتر بودکه این امر به رقابت خریداران منجر شد. در نهایت ۷ هزار و ۹۸۰ تن کالا معامله شد که نرخ آن با توجه به رقابت خریداران در بالاترین رقم به ۹ هزار و ۸۱۳ ریال رسید. میانگین نرخ این کالا ۸ هزار و ۱۰ ریال بود و فاصله نرخ اول تا ‌آخر هم ۱۱۲ ریال اعلام شد.

تیرآهن کوتاه ۱۸-۱۶-۱۴ ذوب‌آهن اصفهان سلف ۳۱/۳/۸۷، ۷هزار و ۴۸۰ تن با نرخ ۸هزار و ۵۰۰ریال عرضه شد که برای آن ۲۱هزار و ۵۶۰تن تقاضا با نرخ ۸هزار ریال ثبت شد. در نهایت ۱۶هزار و ۷۲۰تن نرخ را قبول کردند که با توجه به بالا بودن حجم تقاضا، ذوب‌آهن عرضه را به ۱۴هزار و ۹۶۰تن افزایش داد. ناظر تالار اعلام کرد، اگر کارگزاری‌ها تقاضای خود را کاهش دهند، امکان به رقابت کشیده نشدن بازار وجود دارد؛ در نتیجه برخی کارگزاران از درخواست‌های خود کم کردند و نهایتا ۱۴هزار و ۹۶۰تن از این کالا با نرخ ۸هزار و ۵۰۰ریال معامله شد.

سبد میلگرد A۳-A۲ سلف ۳۱/۶/۸۷ گروه ملی ۲هزار تن عرضه شد که نرخ آن ۱۰هزار و۱۵۰ریال پیشنهاد شد. نرخ قبلی این کالا که در بورس معامله شده است ۱۰هزار و ۱۰۰ریال بود. این شرکت با توجه به تقاضای ۱۰هزار و ۳۰۰ریال عرضه را به ۶هزار تن افزایش داد، اما با توجه به اینکه خریداران ۷هزار و ۵۰۰تن از این کالا نرخ گروه ملی را قبول کرده بودند در نهایت بازار به رقابت کشیده شد. ناظر تالار اعلام کرد اگر شرکت تنها یک‌هزار تن افزایش عرضه بدهد معامله بدون رقابت انجام می‌شود. خریداران هم با اشاره به این نکته که شرکت اولین بار است که ۳۱/۶/۸۷ عرضه می‌کند و امکان افزایش عرضه دارد خواستار افزایش عرضه شدند، اما عرضه افزایشی پیدا نکرد که نهایتا با رقابت خریداران، نرخ به ۱۰هزار و ۲۵۰ریال رسید و معامله شد. میانگین نرخ این کالا ۱۰هزار و ۲۳۵ ریال بود.

سبد میلگرد ۲۵ تا ا۱۴-A۳ا سلف

۳۱/ ۴/ ۸۷ فولاد آذربایجان هم با شرایط مشابه گروه ملی مواجه شد، به طوری که این شرکت در مقابل ۳۶هزار و ۳۰۰تن تقاضا تنها ۳هزار تن عرضه کرد. این درحالی بود که این شرکت تاکنون جمعا ۱۰هزار تن از این کالای خود را برای ۳۱/۳/۸۷ فروخته است و اولین روزی هم بود که سلف ۳۱/۴/۸۷ را عرضه می‌کرد، در نتیجه بازار تقاضای افزایش عرضه داشت که نهایتا به ۱۰هزار تن افزایش داد. با توجه به اینکه تقاضای کارگزاران برای دریافت این کالا زیاد بود و در صورت رقابت فقط یکی از آنها می‌توانست کالای میانه را بخرد، در نتیجه ناظر تالار ۵۰۰تن سقف عرضه برای هر کارگزار در نظر گرفت. ۴کارگزار در این شرایط به رقابت پرداختند. در نتیجه همان ۱۰هزار تن کالا فروش رفت که میانگین آن ۱۰هزار و ۸۳۰ریال به ثبت رسید. بالاترین نرخ این کالا ۱۰هزار و ۸۸۸ریال بود.