تقاضا در رینگ پتروشیمی کمرنگ شد

فروش تناژبالایی از وکیوم باتوم به دو خریدار بزرگ و اعتراض فعالان بازار

گروه بورس کالا- کتایون دارابی: اجرایی شدن ثبت سفارش‌ها براساس ظرفیت پروانه‌های بهره‌برداری در معاملات روز گذشته سبب شد تا رینگ پتروشیمی ‌شاهد افت تقاضا نسبت به معاملات هفته‌های پیش باشد. به گفته فعالان اقتصادی، مشکلات پروانه‌های بهره‌برداری در خصوص میزان ظرفیت‌ها و همچنین عدم ثبت این پروانه‌ها در بورس کالا در این روز سبب شد تا تعداد زیادی از شرکت‌ها از خرید محصولات پتروشیمی ‌در این روز بازبمانند.

اگر چه گفته می‌شود با اجرایی شدن ثبت سفارش‌ها براساس ظرفیت‌های پروانه بهره‌برداری، تقاضاهای کاذب از چرخه خرید بورس کالا حذف خواهد شد، اما در صورتی که روند ثبت پروانه‌‌های شرکت‌های خریدار به درستی انجام شود. البته عده‌ای از فعالان بازار می‌گویند: بورس کالا در حال تهیه فایلی از پروانه‌های قبلی و میزان ظرفیت آنهاست. گفته می‌شود در حال حاضر ۴۰۰ شرکت برای خرید از رینگ پتروشیمی‌ تایید شده‌اند.

با این حال در این روزرینگ پتروشیمی ‌با وجود کاهش تقاضا ۰۰۷۵، ۰۲۰ و ۷۲۴۰ سقف قیمت را تجربه کردند. البته در این روز pvc و BL۳ با افزایش تناژ از سوی عرضه کننده مواجه شدند. با وجود افزایش تناژ BL۳ تا ۴ هزارتن، خریداران باز هم برای این کالا به رقابت پرداخته و این کالا را با میانگین نرخ یک هزار و ۵۴۵ تومان به ازای هر کیلو خریداری کردند. این در حالی است که نرخ BL۳ در بازار داخل و روز گذشته یک هزار و ۶۶۰ تومان در هر کیلو بود. البته روز گذشته با توجه به اینکه تمامی ‌نرخ‌هایی که برای BL۳ بر سیستم بورس ثبت شد، سقف قیمت نبود و تعداد کمی ‌از کارگزاران سقف قیمت را برای خرید این کالا ثبت کردند، به این ترتیب این کالا تسهیم به نسبت نشد.

آگاهان بازار می‌گویند: در حال حاضر اختلاف نرخ محصولات H (پلی‌اتیلن سبک) در بورس و بازار بیشتر از محصولات دیگر است. در حال حاضر این محصولات با میانگین نرخ دو هزار و ۲۵ تومان در رینگ پتروشیمی‌معامله می‌شوند. با این حال همین کالاها در بازار داخل با میانگین نرخ ۲ هزار و ۲۳۰ تومان مبادله شدند.

البته در این روز موضوع دیگری که فعالان اقتصادی به آن اشاره می‌کردند، احتمال تغییر نرخ‌های پایه بود، که در این روز اتفاق نیفتاد. روز دوشنبه بیشتر فعالان بازار و بورس به این نکته اشاره می‌کردند که در پی رشد قیمت دلار، کمیته قیمت‌گذاری تصمیم گرفت تا نرخ‌های پایه را افزایش دهد؛ اما با شروع هفته جاری نرخ دلار با افت مواجه شد، اما تغییری در قیمت‌های پایه داده نشد. البته عده‌ای از فعالان بازار می‌گویند: احتمال دارد نرخ‌های پایه برای هفته آینده تغییر یابد، اما این موضوع فقط در حد یک اظهار نظر است و نمی‌توان گفت تا

چه اندازه صحت دارد. با این حال در این روز هم رینگ پتروشیمی ‌و هم بازار داخل با توجه به مخدوش بودن تعداد زیادی از پروانه‌های

بهره‌برداری و عدم ثبت آنها در بورس کالا، با افت تقاضا و در نتیجه آرامش در مبادلات همراه بود. البته بازار داخل نیز با توجه به واریز ۱۰۰ درصد وجه تضمین خرید در رینگ پتروشیمی‌هر هفته سه‌شنبه با توقف مبادلات در بخشی از روز مواجه می‌شود.

با این حال بیشتر فعالان بازار و بورس همچنان معتقدند تنها راه تعادل در بازار پتروشیمی ‌رقابتی شدن معاملات در بورس کالا است.

البته در این روز بیشتر خریداران وکیوم باتوم به فروش تناژ بالایی از این کالا به دو شرکت بزرگ معترض بودند. گفته می‌شود شرکت پخش و پالایش ۳ هزار و ۵۰۰ تن از عرضه ۴ هزارتنی وکیوم باتوم را اختصاصا به دو شرکت بزرگ فروخته است و تنها اجازه خرید ۵۰۰ تن مابقی وکیوم باتوم را به خریداران دیگر داده است.

از این رو بیشتر خریداران وکیوم باتوم به این موضوع معترض بوده و آن را ناعادلانه می‌دانند.

این در حالی است که عمده خریداران وکیوم باتوم برای تهیه ایزوگام در منطقه شمال غرب کشور و تبریز هستند و بیشتر فعالان بازار عرضه سهمیه‌بندی آن را ناعادلانه می‌دانند و معتقدند فروش تناژبالایی از این کالا به دو شرکت بزرگ تنها سبب انحصاری شدن بازار خواهد شد.