در هفته پایانی آبانماه تالار پتروشیمی رقم خورد
گرانی لوبکات با اهرم دلار مبادلهای
قیمت نفت برنت در روز چهارشنبه به بیش از ۷۳دلار به ازای هر بشکه رسید که در نتیجه افزایش ریسک ژئوپلیتیک پس از تشدید جنگ روسیه و اوکراین رقم خورد و موجب حفظ روند صعودی بهای برنت شد. پس از آرامش نسبی در منطقه خاورمیانه، Equinor تولید جزئی را در میدان Johan Sverdrup، بزرگترین میدان نفتی اروپای غربی از سر گرفت. در همین حال، گزارشهای بازار جهانی نشان میدهد که ذخایر نفت خام آمریکا هفته گذشته ۴.۸میلیون بشکه افزایش یافت که بیشتر از افزایش ۰.۸میلیون بشکهای مورد انتظار بود. روند صعودی نفت برنت در بازار جهانی موجب شد تا قیمت پایه محصولات پالایشی و پتروشیمی نیز صعودی شود و بازار داخلی نیز تحتتاثیر وضعیت بازار جهانی قرار گرفت و لوبکات سبک به عنوان یک محصول پالایشی نیز طی هفته پایانی آبان ماه با رشد قیمت همراه بود.
کاهش معاملات لوبکات در رینگ فیزیکی
بررسی تالار پتروشیمی و فرآوردههای نفتی طی بازه ۲۶ تا ۳۰ آبانماه نشان میدهد که این بازار میزبان ۲۳هزار تن لوبکات سبک بوده که با تقاضای ۴هزار تنی مواجه شده و در نهایت همه حجم مورد تقاضا با میانگین قیمت پایه ۲۴هزار و ۱۸۰تومان به ازای هر کیلوگرم مورد معامله قرار گرفته است. این در حالی است که در بازه زمانی ۱۶ تا ۲۳آبانماه در رینگ فیزیکی بورسکالا ۴۶هزار تن از این محصول عرضه شد که با تقاضای ۳۶هزار تنی مواجه شد و همه این حجم با میانگین قیمت پایه ۲۳هزار و ۸۹۱تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش رسید. بررسیها نشان میدهد در هفته پایانی آبانماه قیمت پایه لوبکات سبک ۱.۱درصد افزایش یافته و این موضوع موجب کاهش حجم عرضه و معاملات در تالار فیزیکی بورسکالا شده است. به عبارت بهتر افزایش ۱.۵درصدی نرخ دلار حواله طی دو هفته متوالی در بازار مبادله موجب شده است تا قیمت پایه محصولات پتروشیمی و پالایشی به صورت یکپارچه افزایشی شود و از این رو حجم عرضه و معاملات طی دو هفته پایانی آبانماه سالجاری کاهش قابل توجهی را به ثبت رسانده است.
بررسی رینگ فیزیکی محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی در هفته پایانی آبانماه ۱۴۰۳ نشان میدهد که قیمت پایه لوبکات سبک براساس نوسان نرخ ارز رسمی کشور و بهای این محصول در بازار جهانی تعیین میشود. بررسی بازار فیزیکی این محصول طی دوهفته گذشته نشان میدهد قیمت این محصول در بازار داخلی ۱.۱درصد افزایش داشته که این موضوع تحتتاثیر رشد نرخ دلار مبادله رقم خورده و این در حالی بوده است که قیمتهای پایه محصولات پتروشیمی و پالایشی در بازار جهانی در مدار نزولی یا ثبات قرار دارند. نرخ دلار در بازار آزاد روند صعودی را در پیش گرفته و در کانال ۶۹هزار تومان قرار گرفته است، این در حالی است که نرخ دلار حوالهای در بازار مبادلهای برای بیست و چهارمین هفته متوالی افزایش داشت و طی هفته جاری نیز رشد ۱.۵درصدی را به ثبت رساند و به ۵۰هزار و ۲۲۳تومان رسید و از این رو قیمت پایه لوبکات سبک طی دو هفته اخیر برخلاف بازار جهانی حرکت کرد و به مسیر افزایشی خود ادامه داد.
بررسی قیمت پایه محصولات پتروشیمی و پالایشی در بازار جهانی گویای آن است که تا روز ۱۵ماه نوامبر محصولات روند باثباتی را در پیش گرفتهاند و این افت قیمتها در بازار جهانی تحتتاثیر تشدید تنش در منطقه خاورمیانه و ثبات بازار بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا رخ داد، از این رو ثبات قیمت لوبکات سبک در بازار داخلی طی سههفته ابتدایی آبانماه را میتوان به وضعیت بازار جهانی نسبت داد. همچنین قیمت پایه فروش لوبکات سبک در سال ۱۴۰۲ براساس نرخ ارز نیمایی ۳۹هزار و ۵۰۰تومان بود که در سال ۱۴۰۳ نرخ ارز حوالهای در بازار مبادله به ۵۰هزار و ۲۲۳تومان رسیده است. از این رو نرخ ارز در تعیین قیمت پایه این محصول رشد ۲۱درصدی داشته و این روند افزایشی تاثیر مستقیمی بر قیمت لوبکات سبک گذاشته که به طور کلی به صورت پیوسته و مستمر در سالجاری اتفاق افتاده است.
ثبات بهای نفت کوره سولفور بالا در بازار جهانی
از طرفی قیمت عرضه لوبکات براساس بهای HSFO۱۸۰ (نفت کوره سولفور بالا) خلیجفارس و نرخ ارز نیمایی (نرخ حواله ارز در بازار مبادله) تعیین میشود. بنابراین پیشبینی هرگونه تغییر یکباره در نرخ ارز مبادلهای یا بهای نفت کوره سولفور بالا میتواند بر قیمتگذاری این محصول تاثیر مستقیم بگذارد. قیمت پایه لوبکات (ماده اولیه تولید روغن پایه) در بورسکالای ایران براساس میانگین جهانی نرخ فروش دو هفته قبل HSFO(نفت کوره سولفور بالا) محاسبه میشود.
بنابراین بررسی قیمت نفت کوره سولفور بالا نشان از این دارد که قیمت آن که از ۵ژوئیه که بالاترین قیمت از ابتدای سال میلادی به حساب میآید، در کانال ۷۵دلار به ازای هر بشکه قرار گرفت و از آن پس در ثبات نسبی قرار داشت و در روز ۱۱سپتامبر به پایینترین قیمت ۱۲ماه اخیر رسید و کانال ۵۷دلار و ۲۰سنت به ازای هر بشکه را لمس کرد و پس از آن تحتتاثیر ادامه تنش در مناطق دارای ذخایر نفتی مجددا مسیر صعودی را در پیش گرفت و در روز ۲۰سپتامبر در کانال ۶۲دلار و ۷۴سنت به ازای هر بشکه قرار گرفت و از آن پس قیمت نفت کوره سولفور بالا در همین کانال در شرایط ثبات به سر برد و در ادامه قیمت نفت کوره سولفور بالا در همین کانال به مسیر خود ادامه داد و در ماه اکتبر در کانال ۷۰دلار به ازای هر بشکه در حال افت و خیز بود و این روند تا ابتدای ماه نوامبر ادامه داشت و پس از آن با تشدید درگیری در منطقه خاورمیانه قیمت نفت کوره سولفور بالا به یکباره سقوط کرد و در کانال ۶۵دلار به ازای هر بشکه قرار گرفت و در روز ۲۰نوامبر قیمت این محصول به سطح ۶۴دلار به ازای هر بشکه رسید. کاهش قیمت و ثبات نسبی در بازه ۲۰روزه نوامبر به دلیل آرامش بازار پس از انتخابات آمریکا اتفاق افتاده است.