توقف رشد یکپارچه قیمت‌های پایه‏‏‌

 به دلیل کاهش نگرانی‌ها در مورد اختلالات طولانی‌ مدت عرضه ناشی از توفان رافائل در خلیج‌مکزیک ایالات‌متحده و ناامیدی از اقدامات محرک اقتصادی چین، قیمت‌های آتی نفت خام برنت با ۲.۳‌درصد کاهش همراه شد و به سطح ۷۳.۸۷دلار به ازای هر بشکه رسید. در چین، اقدامات محرک با هدف کاهش فشارهای بدهی دولت محلی، نتوانست انتظارات بازار را برای افزایش تقاضا برآورده کند و به کاهش قیمت‌ها کمک کرد. روندهای تورمی و کاهش مداوم واردات نفت‌خام نیز بر این شرایط تاثیر گذاشت. با این حال، شاخص برنت در هفته حدود یک‌درصد افزایش یافت. عقبگرد شاخص برنت موجب شد تا قیمت‌‌‌‎های پایه محصولات پتروشیمی نیز در کانال نزولی قرار بگیرند و از این‌رو در بازار داخلی نیز قیمت پایه محصولات پلیمری و شیمیایی مخالف هفته‌‌‌های گذشته مسیر کاهشی را در پیش گرفت و به این ترتیب ۵۸‌درصد از محصولات پتروشیمی با کاهش قیمت پایه همراه شدند.

77 copy

عقبگرد قیمت پایه پتروشیمی‌‌‌ها

قیمت پایه محصولات پتروشیمی روز یکشنبه 20آبان‌ماه در حالی اعلام شد که قیمت‌های پایه از ابتدای اردیبهشت‌ماه سال‌جاری مسیر صعودی را طی می‌کنند. نرخ دلار مبادله‌‌‌ای برای بیست‌وسومین هفته متوالی با رشد همراه بود و حدود 186تومان افزایش را به ثبت رساند. به عبارت بهتر دلار مبادله‌‌‌ای از 49‌هزار و 255تومان در روز 13آبان‌ماه به 49‌هزار و 442تومان در روز 20 آبان‌ماه رسید و در واقع با 0.3‌درصد رشد همراه شد و از این‌رو موجب افزایش 42‌درصد از قیمت پایه محصولات پتروشیمی شد. این موضوع در حالی رخ داده است که قیمت‌های جهانی در کانال نزولی قرار دارند و از طرفی قیمت نرخ دلار حواله در بازار مبادله‌‌‌ای به مسیر رشد تدریجی خود ادامه می‌دهد و موجب افزایش قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی در بازار داخلی شده است. قیمت‌ پایه 42‌درصد از محصولات پتروشیمی در حالی افزایش یافت که تغییر قیمت این کالاها به میزان رشد دلار بود و نشان می‌دهد که قیمت‌های جهانی این محصولات بدون تغییر باقی مانده‌‌‌اند یا در کانال کاهشی قرار دارند. به‌طور کلی در هفته سوم آبان‌ماه قیمت‌های جهانی افسار بازار داخلی را به دست گرفتند و از این‌رو اغلب قیمت‌های پایه برخلاف هفته‌‌‌های گذشته که تحت‌تاثیر اوج‌‌‌گیری نرخ ارز حواله در بازار مبادله بودند، روند کاهشی را در پیش گرفتند.

بررسی قیمت پایه محصولات پلیمری اعلام‌شده در روز 20 آبان‌ماه نشان می‌دهد 28‌درصد از محصولات این گروه با رشد قیمت همراه بودند و در این بین قیمت پلی‌‌‌اتیلن سبک خطی با 1.3‌درصد رشد معادل 560تومان به 42‌هزار و 977تومان رسید. PVC-S65 طی هفته جاری با 0.3‌درصد رشد قیمت پایه در رده دوم این گروه قرار گرفت. در گروه کالاهایی که با دلار مبادله‌‌‌ای قیمت‌گذاری می‌‌‌شوند، پلی‌‌‌پروپیلن شیمیایی MR230-ZR230 با 2.1‌درصد افت، آخرین کالای کاهشی در این گروه بود که نسبت به هفته گذشته یک‌هزار و 214تومان کاهش قیمت را به ثبت رسانده است. به طور کلی 72‌درصد گروه محصولات پلیمری با کاهش قیمت همراه بودند و رشد قیمت‌ها تحت‌تاثیر رشد نرخ دلار حواله در بازار مبادله‌‌‌ای اتفاق افتاده و کاهش قیمت‌های پایه نیز تحت‌تاثیر عقبگرد بازارهای جهانی رقم خورده است.

در گروه کالایی شیمیایی‌‌‌ها نیز 60‌درصد گروه‌‌‌ها با افزایش قیمت همراه بودند. آروماتیک سنگین با 4‌درصد رشد در رده نخست محصولات شیمیایی قرار دارد و در روز 20آبان‌ماه قیمت پایه این محصول 31‌هزار و 923تومان به ازای هر کیلوگرم اعلام شد. زایلین مخلوط نیز با 2.4‌درصد افزایش قیمت در رتبه دوم افزایشی‌‌‌های گروه شیمیایی‌‌‌ها قرار گرفت. اوره پریل با 3.8‌درصد کاهش در قعر جدول شیمیایی‌‌‌ها قرار دارد. افزایش قیمت پایه محصولات شیمیایی نیز تحت‌تاثیر تغییرات 186تومانی نرخ دلار مبادله‌‌‌ای رقم خورده است؛ این در حالی است که قیمت‌های پایه در بازار جهانی تحت‌تاثیر نوسانات شاخص برنت در کانال نزولی قرار گرفته‌‌‌اند.

ثبات در بازار فیزیکی

بررسی تالار پتروشیمی و فرآورده‌‌‌های نفتی طی بازه زمانی 12 تا 16آبان‌ماه نشان می‌دهد این بازار میزبان 118‌هزار و 173تن انواع محصولات پلیمری بود که با تقاضای 167‌هزار و 372تنی مواجه شد و در پایان 105‌هزار و 739تن از محصولات پلیمری مورد معامله قرار گرفت. مقایسه آمار بازار فیزیکی محصولات پلیمری طی هفته‌های سوم و دوم آبان‌ماه سال‌جاری نشان می‌دهد با وجود رشد قیمت پایه حجم عرضه و معاملات محصولات پلیمری در هفته سوم آبان‌ماه به ترتیب ‌3.6درصد و 1.6درصد افزایش را به ثبت رسانده‌‌‌اند.

همچنین بررسی رینگ فیزیکی پتروشیمی و فرآورده‌‌‌های نفتی نشان می‌دهد طی بازه زمانی 12 تا 16 آبان‌ماه در این بازار 65‌هزار و 282تن انواع محصول شیمیایی عرضه شد که با استقبال 55‌هزار و 579تنی مواجه شد و 39‌هزار و 220تن از محصولات شیمیایی مورد معامله قرار گرفت. روند بازار شیمیایی‌‌‌ها همچون پلیمری‌‌‌ها رقم نخورد و بنابراین حجم معاملات این نوع محصولات در هفته سوم آبان نسبت به هفته دوم این ماه 2.3درصد افزایش داشت و میزان معاملات نیز در زمان مورد بررسی ‌3.8درصد کاهش را به ثبت رساند.