ریزش مشتریان لوب‏‏‌کات بورسی

 بهای هر بشکه نفت‌ خام در معاملات آتی برنت روز جمعه ۸نوامبر به سطح ۷۵دلار به ازای رسید و روند نزولی را در پیش گرفت. با این حال با ارزیابی سرمایه‌گذاران از تاثیر دولت آینده دونالد ترامپ بر قیمت نفت خام و کاهش نرخ فدرال‌رزرو، شاخص برنت در مسیر افزایش هفتگی باقی ماند. رئیس‌جمهور جدید ایالات‌متحده آمریکا با افزایش تولید این کشور و احتمالا اعمال تعرفه‌‌‌هایی که بر اقتصاد چین به‌عنوان بزرگ‌ترین واردکننده نفت جهان فشار می‌‌‌آورد، می‌‌‌تواند بر قیمت نفت تاثیر بگذارد و در نتیجه تقاضا را تضعیف کند. در همین حال، حمایت از قیمت‌ها پس از آن صورت گرفت که فدرال‌رزرو در روز پنج‌شنبه برای حفظ رشد اقتصادی، نرخ بهره را با ۰.۲۵واحد درصد کاهش به ۴.۵‌درصد تا ۴.۷۵‌درصد رساند. انتظارات مبنی بر اینکه دولت ترامپ ممکن است تحریم‌‌‌های شدیدتری را علیه کشورهای تولیدکننده اعمال کند، از قیمت نفت نیز حمایت کرده است، چراکه چنین اقداماتی می‌‌‌تواند عرضه جهانی را محدود کند. از این‌رو قیمت پایه محصولات پتروشیمی و شیمیایی در بازار جهانی در مدار کاهش قرار گرفت. لوب‌‌‌کات سبک نیز در بازار داخل بدون توجه به تداوم اوج‌‌‌گیری نرخ دلار مبادله‌‌‌ای و تحت‌تاثیر بازار جهانی در کانال ۲۳‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم قرار گرفته است.

ثبات قیمت لوب‌‌‌کات سبک در رینگ فیزیکی

بررسی تالار پتروشیمی و فرآورده‌‌‌های نفتی طی بازه ۱۲ تا ۱۶ آبان‌ماه ۱۴۰۳ نشان می‌دهد این بازار میزبان ۱۹‌هزار تن لوب‌‌‌کات سبک بود که با استقبال ۶‌هزار تنی مواجه شد و در پایان معاملات همه حجم مورد تقاضا به فروش رسید. میانگین قیمت پایه تعیین‌شده برای لوب‌‌‌کات سبک در هفته سوم آبان‌ماه ۲۳‌هزار و ۱۷۸تومان به ازای هر کیلوگرم به ثبت رسید. مقایسه آمار معاملات لوب‌‌‌کات سبک طی هفته‌های دوم و سوم آبان‌ماه سال‌جاری نشان می‌دهد که حجم عرضه و معاملات با کاهش قابل‌توجهی همراه بوده است. به عبارت بهتر در بازه زمانی ۵ تا ۹ آبان‌ماه ۳۹‌هزار تن از این محصول در بازار فیزیکی پتروشیمی و فرآورده‌‌‌های نفتی عرضه شد که با تقاضای ۲۹‌هزار تنی مواجه شد و همه حجم مورد تقاضا با میانگین قیمت پایه ۲۳‌هزار و ۱۷۸تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش رسید. کاهش حجم معاملات در هفته سوم آبان‌ماه در حالی رقم خورده که قیمت پایه لوب‌‌‌کات سبک تغییری نداشته است. به‌طور کلی ثبات قیمت پایه این محصول در بازار جهانی و داخلی موجب شده است تا مشتریان از رینگ فیزیکی و خرید عقب‌‌‌نشینی کنند و منتظر تصمیمات جدید دولت آمریکا بمانند.

بررسی رینگ فیزیکی محصولات پتروشیمی و فرآورده‌‌‌های نفتی در هفته سوم آبان‌ماه ۱۴۰۳ نشان می‌دهد که قیمت پایه لوب‌‌‌کات سبک براساس نوسان نرخ ارز رسمی کشور و بهای این محصول در بازار جهانی تعیین می‌شود. بررسی بازار فیزیکی این محصول طی دوهفته گذشته نشان می‌دهد که قیمت این محصول در بازار داخلی بدون تغییر باقی مانده که این موضوع همسو با روند قیمت‌های جهانی رقم خورده است. نرخ دلار در بازار آزاد روند صعودی را در پیش گرفته و در کانال ۶۹‌هزار تومان قرار گرفته و این در حالی است که نرخ دلار حواله‌‌‌ای در بازار مبادله‌‌‌ای برای بیست‌ودومین هفته متوالی افزایش داشته است و طی هفته جاری نیز رشد ۰.۶درصدی را به ثبت رساند و به ۴۹‌هزار و ۲۵۵تومان رسید. با این حال قیمت پایه لوب‌‌‌کات سبک طی دوهفته اخیر تغییر محسوسی نداشته است و بازارهای جهانی به‌عنوان سرعت‌‌‌گیر قیمتی برای این محصول عمل کرده‌‌‌اند. بررسی قیمت پایه محصولات پتروشیمی و پالایشی در بازار جهانی گویای آن است که این محصولات روند باثباتی را در پیش گرفته‌‌‌اند و این افت قیمت‌ها در بازار جهانی تحت‌تاثیر تشدید تنش در منطقه خاورمیانه رخ داده است. از این‌رو ثبات قیمت لوب‌‌‌کات سبک را می‌‌‌توان به وضعیت بازار جهانی نسبت داد. همچنین قیمت پایه فروش لوب‌‌‌کات سبک در سال ۱۴۰۲ براساس نرخ ارز نیمایی ۳۹‌هزار و ۵۰۰تومان بود که در سال ۱۴۰۳ نرخ ارز حواله‌‌‌ای در بازار مبادله به ۴۹‌هزار و ۲۵۵تومان رسیده است. از این‌رو نرخ ارز در تعیین قیمت پایه این محصول رشد ۲۰درصدی داشته و این روند افزایشی تاثیر مستقیمی بر قیمت لوب‌‌‌کات سبک گذاشته که به طور کلی به صورت پیوسته و مستمر در سال‌جاری اتفاق افتاده است.

بهای نفت کوره سولفور بالا نزولی شد

از طرفی قیمت عرضه لوب‌‌‌کات براساس بهای HSFO۱۸۰ (نفت کوره سولفور بالا) خلیج‌فارس و نرخ ارز نیمایی (نرخ حواله ارز در بازار مبادله) تعیین می‌شود. بنابراین پیش‌بینی هرگونه تغییر یک‌باره در نرخ ارز مبادله‌‌‌ای یا بهای نفت کوره سولفور بالا می‌‌‌تواند بر قیمت‌گذاری این محصول تاثیر مستقیم بگذارد. قیمت پایه لوب‌‌‌کات (ماده اولیه تولید روغن پایه) در بورس‌کالای ایران براساس میانگین جهانی نرخ فروش دو هفته قبل HSFO (نفت کوره سولفور بالا) محاسبه می‌شود. بنابراین بررسی قیمت نفت کوره سولفور بالا نشان از این دارد که قیمت آن که از ۵ژوئیه که بالاترین قیمت از ابتدای سال میلادی به حساب می‌‌‌آید و در کانال ۷۵دلار به ازای هر بشکه قرار گرفت، از آن پس در ثبات نسبی قرار داشت و در روز ۱۱سپتامبر به پایین‌‌‌ترین قیمت ۱۲ماه اخیر رسید و کانال ۵۷دلار و ۲۰سنت به ازای هر بشکه را لمس کرد و پس از آن تحت‌تاثیر ادامه تنش‌‌‌ در مناطق دارای ذخایر نفتی مجددا مسیر صعودی را در پیش گرفت و در روز ۲۰سپتامبر در کانال ۶۲دلار و ۷۴سنت به ازای هر بشکه قرار گرفت و از آن پس قیمت نفت کوره سولفور بالا در همین کانال در شرایط ثبات به سر برد و در ادامه قیمت نفت کوره سولفور بالا در همین کانال به مسیر خود ادامه داد تا اینکه در روز ۴اکتبر روند قیمتی صعودی شد، به طوری که کانال ۶۲دلار و ۶۶سنت به ازای هر بشکه نیز به ثبت رسید و تا ۵نوامبر سال‌جاری در کانال ۷۰دلار به ازای هر بشکه در نوسان بود و پس از آن روند نزولی را در پیش گرفت و در روز ۸نوامبر به سطح ۶۵دلار به ازای هر بشکه رسید.

به طور کلی تحت‌تاثیر تنش در منطقه خاورمیانه و تشدید درگیری‌‌‌ها در مناطق نفت‌‌‌خیز، قیمت نفت کوره سولفور بالا در مسیر صعودی قرار گرفت؛ اما در ادامه با توجه به انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا به‌یک‌باره با کاهش قیمت همراه شد و از این‌رو قیمت محصولات پالایشی در بازار داخلی را تحت‌تاثیر قرار داد.