رشد بهای دلار مبادلهای بازار را تکان داد
افزایش یکپارچه پتروشیمیها
شاخص بهای برنت طی هفته گذشته حدود 2درصد کاهش داشت و در روز یکشنبه 9ژوئن در کانال 79دلار به ازای هر بشکه قرار گرفت و به این ترتیب سومین هفته نزولی قیمت جهانی نفت رقم خورد که ادامه تنش در مناطق دارای نفت ، میزان تقاضا را برای نفت جهانی تحتتاثیر قرار داده است. از طرفی نگرانیها در مورد مازاد عرضه احتمالی نیز اوایل هفته پس از آخرین تصمیم اوپکپلاس افزایش یافته است. در حالی که اوپکپلاس با تمدید بیشتر کاهش تولید تا سال 2025 موافقت کرده و همچنین برنامههایی را برای حذف تدریجی برخی از کاهشهای داوطلبانه تولید از هشتکشور عضو اوپکپلاس از ماه اکتبر اعلام کرده است.
در چنین شرایطی قیمتهای جهانی محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی در خلاف جهت قیمت نفت حرکت کردند و طی هفته گذشته رشد یکپارچه را به ثبت رساندند. قیمت پایه محصولات پتروشیمی روز یکشنبه 20خردادماه در حالی اعلام شد که قیمتهای پایه از ابتدای اردیبهشتماه سالجاری روند افزایشی را در پیش گرفتهاند. نرخ دلار مبادلهای برای هفتمین هفته متوالی حدود 460تومان افزایش یافت و از 41هزار و 860تومان در روز 13خردادماه به 42هزار و 320تومان در روز 20 خردادماه رسید و در واقع با 1.1درصد رشد همراه شد و از اینرو موجب افزایش یکپارچه قیمت پایه محصولات پتروشیمی شد. این موضوع در حالی رخ داده است که قیمتهای جهانی در کانال صعودی قرار دارند و از طرفی قیمت دلار حواله در بازار مبادلهای به مسیر تدریجی رشد خود ادامه میدهد و موجب افزایش قیمتهای پایه محصولات پتروشیمی در بازار داخلی شده است.
قیمتهای پایه محصولات پتروشیمی در حالی افزایش یافت که تغییر قیمت بسیاری از کالاها به میزان رشد دلار است. بررسی قیمت پایه محصولات پلیمری اعلامشده در روز 20خردادماه نشان میدهد که 90درصد محصولات این گروه با رشد قیمت همراه بودند و در این بین PVC-S65 با رشد 7.4درصد معادل 2هزار و 500تومان به قیمت 36هزار و 401تومان رسیده است. در گروه کالاهایی که با دلار مبادلهای قیمتگذاری میشوند، پلیاتیلن سنگین اکستروژن PE100 (ex3 Amir)i با 1.3درصد افت، آخرین کالای کاهشی در این گروه بود که نسبت به هفته گذشته 515تومان معادل 1.3درصد افت قیمت را به ثبت رسانده است. قیمت جهانی این محصول پلیمری نیز 905دلار به ازای هر تن به ثبت رسیده است. به طور کلی گروه محصولات پلیمری به صورت یکپارچه با افزایش قیمت همراه بودند و رشد قیمتها تحتتاثیر بازار جهانی و نرخ دلار مبادلهای اتفاق افتاده است.
در گروه کالاهایی که با دلار مبادلهای 28هزار و 500تومان قیمتگذاری میشوند نیز بیشتر محصولات پلیمری با افزایش قیمت نسبت به هفته گذشته همراه بودند و در این گروه پلیاتیلن ترفتالات بطری BG821 با 1.5درصد رشد در رده نخست این گروه قرار گرفته است. این در حالی است که دلار مبادلهای موثر بر قیمتگذاری این گروه در روز 20خرداد نسبت به هفته گذشته تغییری نداشته و رشد قیمتها تحتتاثیر تغییر قیمتهای جهانی اتفاق افتاده است. در گروه کالایی شیمیایی نیز بیشتر گروهها با افزایش قیمت همراه بودند و آمونیاک گاز با 11.7درصد رشد در رده نخست محصولات شیمیایی قرار دارد و گاز بوتان با 2.3درصد کاهش در قعر جدول شیمیاییها قرار گرفته است. افزایش قیمت پایه محصولات شیمیایی نیز تحتتاثیر تغییرات 460تومانی نرخ دلار مبادلهای رقم خورده است.
فروکش تب و تاب معاملات در بورسکالا
بررسی تالار پتروشیمی و فرآوردههای نفتی در بازه زمانی 12 تا 17خردادماه سالجاری نشان میدهد که همزمان با افزایش قیمت میانگین قیمت پایه محصولات پلیمری میزان عرضه این نوع از فرآوردههای نفتی نسبت به هفته پیش از آن با رشد همراه بوده است. این در حالی است که میزان عرضه انواع محصولات پلیمری در هفته گذشته حدود 111هزار و 154تن به ثبت رسید که نسبت به بازه زمانی 5 تا 10خردادماه 4.3درصد رشد را گزارش میکند. طی هفته گذشته 131هزار و 232تن تقاضا برای محصولات پلیمری به ثبت رسید که در نهایت 90هزار تن از این محصولات با میانگین قیمت موزون 49هزار و 268تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش رسید. مقایسه میزان معاملات محصولات پلیمری طی هفته گذشته با هفته پیش از آن افت 0.4درصدی را نشان میدهد و مقایسه قیمتهای معاملات نیز رشد 1.3درصدی محصولات پلیمری را گزارش میکند.
بازار فیزیکی محصولات شیمیایی نیز همچون پلیمریها با اتفاق خاصی همراه نبود و در این بازار نیز میانگین قیمت موزون معاملات با افزایش 4.3درصدی همراه بود. در بازه زمانی 12 تا 18خردادماه 47هزار و 938تن محصول شیمیایی در رینگ فیزیکی بورسکالا عرضه شد که با احتساب میزان تقاضای 0.8برابری نسبت به تقاضا در نهایت 35هزار و 820تن از این محصول با میانگین قیمت موزون 37هزار و 394تومان به ازای هر کیلوگرم مورد معامله قرار گرفت. با افزایش قیمت پایه شیمیاییها میزان عرضه طی دو هفته متوالی 49درصد کاهش داشت و از اینرو تقاضا برای این محصولات نیز افت 89درصدی را گزارش میکند و در ادامه در شرایطی که قیمت پایه افزایشی بوده، میزان معاملات شیمیاییها 56درصد کاهش داشته است. قیمت پایه محصولات پتروشیمی در شرایطی در رینگ داخلی افزایشی بوده است که قیمتهای جهانی تحتتاثیر سقوط بهای برنت در کانال نزولی قرار گرفتند.