رکود گریبان محصولات مختلف زنجیره تولید فولاد را گرفت
تیرآهن از رکود در امان است؟
به گزارش «اکوایران»، رینگ مقاطع طویل فولادی دومین هفته از آبانماه را کمرونق به پایان رساند. در روز چهارشنبه دهم آبانماه بالغ بر ۳۱۴هزار تن انواع محصولات طویل فولادی شامل میلگرد، تیرآهن و نبشی در بازار فیزیکی بورسکالای ایران عرضه شد که تنها ۶۱هزار و ۵۰۰تن تقاضا برای این محصولات به ثبت رسید و در نهایت به فروش ۳۶هزار و ۸۰۰تن انواع مقاطع فولادی از این بازار انجامید. در شرایطی که رکود سنگینی بر بخش ساخت مسکن و پروژههای زیرساختی در کشور حاکم است، فروش مقاطع طویل فولادی از رینگ فیزیکی بورسکالا به حداقل رسیده است.
فروکش تقاضا در رینگ میلگرد ظرف هفته منتهی به روز جمعه ۱۲آبان باعث شد تا تنها ۸درصد عرضه میلگرد معامله شود. ظرف دومین هفته از آبانماه بالغ بر ۲۶۶هزار تن انواع میلگرد در رینگ صنعتی بورسکالا عرضه شد. این محصولات با قیمت پایهای در بازه ۲۰هزار تا ۲۱هزار و ۷۰۰تومان به ازای هر کیلوگرم محصول در این بازار عرضه شدند. بهرغم کاهش قیمتهای پایه نسبت به هفتههای قبل، تقاضای ثبتشده برای این محصولات محدود بود و به ۳۸هزار تن رسید و در نهایت نیز بالغ بر ۲۱هزار تن انواع میلگرد فولادی از رینگ فیزیکی بورسکالا به فروش رسید. میانگین نرخ فروش میلگرد از بازار فیزیکی بورسکالای ایران ظرف هفته منتهی به روز جمعه ۱۲آبان برابر ۲۱هزار و ۵۰۰تومان بود که با احتساب مالیات ارزشافزوده و کارمزد ارکان بورس نرخ تمامشده هر کیلوگرم میلگرد از این بازار برای خریداران که عمدتا تجار هستند به ۲۳هزار و ۵۰۰تومان میرسد.
این در حالی است که در شرایط کنونی نیز میلگرد در بازار آزاد با همین نرخ به وفور وجود دارد و رکود حاکم بر بخش ساختوساز باعث شده است تا خبری از معامله در این قیمت نباشد. بنابراین تجار تمایلی به خرید میلگرد از رینگ فیزیکی بورسکالا ندارند. رینگ مقاطع طویل فولادی به دلیل عدمتمایل به خرید بدون مشتری مانده است؛ اما کاهش بیشتر قیمت پایه مقاطع طویل فولادی با توجه به نرخ مواد اولیه و بهخصوص شمش فولاد توجیهپذیر نیست. در این شرایط، زنجیره محصولات فولادی با چالش رکود سنگین مصرفی و سرمایهای روبهروست که استمرار آن تولید را غیرممکن میکند. در این شرایط تسهیل صادرات بهترین راه عبور از رکود و رفع گره فعلی در زنجیره فولاد است.
۴۵درصد تیرآهن در رینگ فیزیکی معامله شد
بالغ بر ۲۳هزار و ۵۰۰تن تیرآهن فولادی ظرف هفته منتهی به روز جمعه ۱۲آبانماه در رینگ صنعتی بورسکالا عرضه شد که برای این محصول تقاضایی در حدود ۱۸هزار تن به ثبت رسید و در نهایت به فروش ۱۰هزار و ۷۰۰تن تیرآهن از این بازار انجامید. به این ترتیب نسبت حجم معامله به حجم عرضه در رینگ تیرآهن در این زمان به ۴۵درصد رسید. محدودیت در تولید تیرآهن در کشور باعث شده است تا تولیدکنندگان این محصول با چالش کمتری در فروش محصول تولیدی مواجه باشند. البته فروش صادراتی میلگرد تولید کشور راحتتر از تیرآهن است، بنابراین در صورت تسهیل شرایط صادرات، واحدهای نوردی تولیدکننده میلگرد فرصت رشد تولید و ارزشآفرینی بیشتری دارند.