بورس ارز معجزه نمی‌کند، سکه همچنان در بازار می‌تازد
احسان غفوریان*
چندی پیش رییس کل بانک مرکزی در رابطه با سکه اینچنین اظهار نظر کرد که فکر نمی‌کند این بازار بیش از 20 درصد در سال به کسی سود دهد، اما با محاسبات انجام شده ثابت شد که طبق آمار از اول خرداد سکه نقدی تا روزسه‌شنبه 27 درصد سود داده است، در ماه خرداد 10 درصد رشد و در ماه تیر 6 درصد و در این ماه تا اینجا 11 درصد. اما اگر کسی از اول خرداد سکه می‌خرید، بدون دردسر این سود را دریافت می‌کرد، یعنی ماهانه در حدود 9 درصد سود قابل دریافت بود.

حال چطور از مردم انتظار داریم که وارد این بازار نشوند و تا کی به آنها گوشزد کنیم که بازار سکه و دلار برای سرمایه گذاری مناسب نیستند، در صورتی که مردم در عمل چیز دیگری را مشاهده می‌کنند و عده‌ای به قصد حفظ ارزش دارایی‌های خویش وارد این دست بازارها می‌شوند. اگر بازار آتی ارز راه بیافتد موج عرضه ارزهای خارجی را شاهد خواهیم بود و مطمئنا ثبات به سیستم اقتصادی کشور باز می‌گردد و سازوکار تعیین نرخ ارز به صورت مدیریت شده به دست خود بازار سپرده خواهد شد. حتی می‌توان اعلام کرد همه مردم می‌توانند اقدام به باز کردن سپرده ارزی کنند که ریال بیاورند و حساب ارزی باز کنند اما به جای سود ۶ درصدی که خود سیگنالی افزایشی برای ارز است، نرخ سودی معقول ارائه کنیم تا از این طریق ارز در سیستم اقتصادی کشور ماندگار شود. یادمان نرود وقتی رییس بانک مرکزی یک کشور صحبت می‌کند اونس جهانی طلا چه تغییراتی می‌کند و به میزان زیادی به صحبت‌ها و نظرات آن واکنش نشان می‌دهد ولی آیا صحبت رییس بانک مرکزی ما مبنی بر اصلاح نرخ ارز مرجع مصداقی بر همین اساس است که در فاصله‌ای کوتاه توسط مدیر صندوق توسعه ملی تکذیب شد.
بازارهای ارز و سکه هفته پیش، روزهایی را سپری کردند که تلاطم در آن مشاهده می‌شد و توانستند رشد قابل توجهی را در بازار ایجاد کنند؛ سکه خود را تا محدوده 800هزارتومان و ارز نیز خود را تا نزدیکی 2200تومان رساند و بعد عطش بازار بر خلاف برخی صحبت‌ها که بالا رفته بود با صحبت‌های دیگر فروکش کرد. ولی نکته‌ای که بازار به ما آموخته این است که هر فرازی، فرودی هم دارد.اما جدیدترین خبرها در رابطه با بورس ارز بر این اساس است که مصباحی مقدم تاکید کرده اصلا قرار نیست بورس ارز، نرخ ارز را پایین بیاورد و قرار است نرخ ارز به صورت شناور باشد. با توجه به گفته‌های مصباحی مقدم و نظرات سایر کارشناسان درباره تاثیر بورس بر قیمت دلار می‌توان گفت که اولا هنوز مشخص نیست بورس ارز به چه شکلی خواهد بود تا بفهمیم تاثیر آن چیست، ولی اگر در نظر بگیریم که قصد دارند از بازار سنتی به بازار مدرن بورس انتقال قدرت انجام دهند و ارز را در بورسی به نام بورس ارز عرضه کنند احتمالا در کوتاه مدت، قیمت دلار اندکی پایین می‌آید ولی به نظر کارشناسان این اثر کوتاه مدت است چراکه به عنوان مثال هم اکنون بازار سنتی را داریم ولی در آن عوامل معروف متصل به بانک، دلار خود را زیر ۲۱۰۰تومان عرضه نمی‌کنند! چون اصولا قیمت دلار غیر عادی نیست و می‌تواند نوسان هم داشته باشد.
بازار نقدی سکه و قراردادهای آتی آن نیز به تبعیت از بازار دلار فعلا در محدوده مشخصی با نوسان اندکی رو به رو است و به قول اکثر کارشناسان بازار آتی، در شرایط فعلی در حالت افقی قرار گرفته است. قیمت سکه در حال حاضر با یک سطح مقاومتی درگیر شده است که از محدوده ۷۸۸ تا ۷۹۸ هزار تومان را پوشش می‌دهد. اکثر تحلیلگران بر این عقیده‌اند که باتوجه به عدم توان لازم برای عبور از این محدوده به نظر می‌رسد یک اصلاح قیمت ۱۰ هزار تومانی را در پیش خواهد داشت ولی روند صعودی نیز ادامه دارد و کاهش قیمت تنها اصلاحی موقتی محسوب می‌شود و فرصتی برای خریدار به وجود می‌آید. در تحلیل‌های تکنیکال نیز نشانه هایی از نزول بلند مدت دیده نمی‌شود و بازار از کانال صعودی که بارها به آن اشاره شده خارج نشده است، زیرا در بازار به وضوح مشخص است که هم خریداران از ترس نقره داغ شدن احتیاط می‌کنند و هم فروشنده‌ها از ترس اخبار مختلف. از طرفی کارشناسان در حال حاضر خرید سکه یا طلای آب شده را به شدت توصیه می‌کنند به چند دلیل که فقط عنوان آنها را نام می‌بریم:
1) حباب منفی در سکه
۲) نوسانات اونس (اونس تقریبا در کف قرار دارد و ریزش کمتر از ۱۵۵۰ تقریبا غیر محتمل است.)
بر اساس فرمول، قیمت سکه طرح جدید با دلار 2132 تومان و طلای 1613 دلار بر اونس،(که تا چند روز پیش‌دراین محدوده بود)، با در نظر گرفتن مالیات و نیز حق ضرب 5 هزار تومانی برابر 856 هزار تومان به دست می‌آید (ارزش طلای موجود در سکه: 810 هزارتومان). اغلب کارشناسان عدم تبعیت سکه آتی را با توجه به ارزش طلای سکه به دلایل مختلفی می‌دانند از جمله کاهش جذابیت سکه برای مردم عادی پس از چندین مرحله پیش فروش سکه توسط بانک مرکزی و ابهام نسبت به شرایط ارزی و همچنین مقاومت اشخاص حقوقی در برابر افزایش قیمت که در معاملات قابل مشاهده است.
* مدیر معاملات آتی کارگزاری
مشاوران سهام

بازار آرام آتی، آرام‌تر شد
گروه بورس کالا- بازار قراردادهای آتی سکه همچون چند روز گذشته سیکل تکراری کاهش اندک و تدریجی قیمت‌ها را دنبال کرد.
افت قیمت طلا در بازارهای جهانی (روز گذشته به زیر یک هزار و 600 دلار به ازای هر اونس رسید) و کاهش تحرکات در بازار ارز باعث شده مبادلات بازار نقدی و آتی سکه با نوسان اندکی رو به رو شود. البته دیروز برخی اخبار و گزارش‌های برونزای سیاسی و اقتصادی منتشر شد که تا حدودی روی آرامش بازار تاثیرگذار بود.
براساس پایگاه اینترنتی «ترکیش ژورنال» به نقل از سباستین برابان، سخنگوی کاترین اشتون، با اشاره به مذاکرات ایران و گروه موسوم به ۱+۵ تاکید کرده: این مذاکرات اواخر ماه اوت برگزار می‌شود. همچنین براساس گزارش خبرگزاری مهر، بانک مرکزی به تازگی بخشنامه‌ای را برای تغییر در اولویت ثبت سفارش کالاها به بانکهای عامل اعلام کرده، بر این اساس این بانک تلویحا پرداخت ارز مرجع به اولویت یک تا پنج را پذیرفته است.
اما آنچه از روزهای آینده روایت می‌شود این است که به دلیل تعطیلات چند روزه عید فطر و اجلاس سران تهران در روزهای 7 تا 11 مردادماه بازار در شرایط آرامی به سر خواهد برد؛ زیرا اغلب سرمایه‌گذاران موقعیت‌های خود را بسته‌اند و به دنبال خروج از بازار در شرایط کنونی هستند. معامله‌گران سعی دارند در انتظار بمانند که آیا تدابیر بانک مرکزی در روزهای آینده عملی خواهد شد یا اینکه اساسا پاسخی به نیاز متقاضیان در بازار ارز داده خواهد شد؟ کارشناسان با اشاره به اینکه تغییرات اونس طلا در شرایط کنونی بازیگر مهمی در تعیین روند قیمت‌ها شده، بر این باورند که افت قیمت طلای جهانی و پر شدن حباب منفی قیمت سکه در شرایطی که همچنان چشم‌اندازها در بلندمدت صعودی است، احتمال نکول فروشندگان سررسیدهای مردادماه را بیشتر کرده، این نکته را هم نباید فراموش کرد که گواهی‌های آماده تحویل ظرف دیروز و امروز انجام شده و تحویل فیزیکی سکه مردادماه در روز شنبه صورت می‌گیرد و تا آن زمان چند روزی باقی مانده است. دیگر موضوعاتی که توانسته روی روند معاملات تاثیرگذار باشد بیشتر به صورت گمانه‌زنی و اما و اگر همراه بوده که بیشتر اخبار مربوط به بازار ارز را در بر می‌گیرد.