سیگنال مثبت حمله روسیه به بندر اودسا برای غلات
به گزارش «اکوایران»، دادههای وزارت کشاورزی نشان داد که صادرات غلات از اوکراین در هشتروز اول دسامبر ۶/ ۴۷درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته و به یکمیلیون و ۹۰هزار تن رسیده است. اوکراین یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان جهانی غلات است. در پی بروز تنش میان روسیه و اوکراین ظرف یکسال اخیر و در ادامه حمله روسیه به این کشور در روز ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ از تولید و صادرات غلات اوکراین بهعنوان یکی از تامینکنندگان اصلی جهانی کاسته شد و این موضوع به اوجگیری بهای محصولات کشاورزی در دنیا انجامید. گرانی بهای غلات و تشدید احتمال بروز قحطی در دنیا با توجه به بروز جنگ میان روسیه و اوکراین و ادامهدار شدن این جنگ، باعث شد تا سازمان ملل و ترکیه شروع به رایزنی با روسیه کنند.
به این ترتیب از اواخر ژوئیه، روسیه به ایجاد کریدور امن برای صادرات غلات اوکراین رضایت داد. استمرار عرضه غلات اوکراین ظرف نیمه دوم سالجاری میلادی از افت بهای محصولاتی نظیر گندم، ذرت و دانههای روغنی حمایت کرد. با این حال، استمرار جنگ در خاک اوکراین به کاهش تولید غلات از سوی این کشور در سال زراعی جاری میلادی منجر شد که این موضوع، کاهش عرضه این محصولات از سوی اوکراین در سال بعد را به همراه دارد. گندم در معاملات آتی بورس شیکاگو ظرف روز جمعه نهم دسامبر با نرخ ۰۹/ ۷دلار بهازای هر بوشل معامله شد که این نرخ در بازه هفتگی افت ۵/ ۴درصدی، در بازه ماهانه کاهش ۷/ ۱۱درصدی و در بازه سالانه کاهش ۶/ ۹درصدی را به ثبت رساند. استمرار عرضه غلات از سوی اوکراین ظرف هفتههای اخیر و افزایش تولید این محصول از سوی تولیدکنندگانی نظیر روسیه و آمریکا عامل عقبنشینی قیمتی است.
اگرچه از نرخ غلات در بازار جهانی کاسته میشود؛ اما انتشار هر خبری مبنی بر گسترش جنگ در اروپای شرقی میتواند محرک رشد قیمت در بازار غلات باشد. پس از حمله پهپادی اوکراین به روسیه در هفته گذشته که به گفته منابع روسی به کشتهشدن دو نفر روسی در خاک این کشور منجر شد، پهپادهای روسیه زیرساخت انرژی در منطقه اودسای اوکراین را بمباران کردند. بندر اودسا یکی از شاهراههای اصلی حمل غلات اوکراین است و حمله روسیه به زیرساخت انرژی در این منطقه، میتواند سیگنالی افزایشی برای این بازار به همراه داشته باشد. یکولا سولکی، وزیر کشاورزی اوکراین، روز یکشنبه یازدهم دسامبر گفت: تاجران برنامهای برای تعلیق محمولههای غلات از بنادر اودسا در دریای سیاه به دلیل حمله روسیه به سیستم انرژی این منطقه ندارند. سولسکی در تماس تلفنی به رویترز گفت: مشکلاتی وجود دارد، اما تاجران درباره تعلیق حملونقل صحبت نمیکنند. بنادر از منابع انرژی جایگزین استفاده میکنند.