عزم قزاقستان برای رشد تولید اورانیوم با جهش قیمتی

به گزارش «اکوایران»، بهای اورانیوم در هفته منتهی به نوزدهم اوت با رشد هفتگی ۶/ ۰درصدی به ۴۹دلار به ازای هر پوند رسید که این رقم ۵/ ۴۸‌درصد بیش از نرخ فروش آن ظرف سال گذشته بود. افزایش بهای سایر سوخت‌‌‌های فسیلی و تحریم واردات سوخت روسیه از سوی اتحادیه اروپا باعث شده است تا تقاضا برای این فلز رشد قابل ملاحظه‌ای داشته باشد و بهای آن در بازارهای جهانی افزایش یابد. افزایش تقاضا و صعود بهای اورانیوم، قزاقستان را به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده این سوخت هسته‌‌‌ای بر آن داشته است تا بر میزان تولید معدنی این فلز بیفزاید.

رشد ۱۰ درصدی تولید

شرکت قزاقستانی کازاتوپروم، به‌‌‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده اورانیوم جهان، هدف تولید اورانیوم خود برای سال ۲۰۲۴ را حدود ۱۰‌درصد افزایش داد. این تصمیم پس از آن گرفته شد که جنگ روسیه و اوکراین تقاضای جهانی برای انرژی هسته‌‌‌ای را افزایش داد. این در حالی است که ظرف سال‌های گذشته میزان تقاضا برای اورانیوم روندی کاهشی داشت و این موضوع این صنعت را تحت فشار قرار داده بود. این شرکت مستقر در قزاقستان برآورد می‌کند که ظرف سال ۲۰۲۴ حدود ۲۵‌هزار تا ۲۵‌هزار و ۵۰۰تن معادل ۶۵ تا ۶۶میلیون پوند اکسید اورانیوم تولید کند؛ این رقم حدود ۲ تا ۳‌هزار تن بیش از سطح هدف‌گذاری‌شده برای سال ۲۰۲۳ خواهد بود. الکساندر پیرس، تحلیلگر BMO، گفت: کاهش عرضه در تولید اورانیوم که از سال ۲۰۱۷ اجرایی شد، امروز تاثیر خود را بر این بازار گذاشته و بنابراین نیاز است در شرایط کنونی بر تولید اورانیوم افزوده شود. وی در یادداشتی برای سرمایه‌گذاران نوشت: تصمیم قزاقستان برای افزایش تولید اورانیوم می‌‌‌تواند نشانه‌‌‌ای از ایجاد اطمینان نسبت به بهبود وضعیت این صنعت در آینده باشد.

شرکت کازاتوپروم معتقد است که تغییر اساسی در وضعیت عرضه و تقاضا برای اورانیوم هنوز ادامه دارد. یکی از عوامل کلیدی که به بهبود شرایط بازار اورانیوم و چشم‌‌‌انداز صعودی آن کمک می‌کند، بحث بین‌المللی پیرامون اثرات اجتماعی و زیست‌‌‌محیطی زیرساخت‌‌‌های انرژی بوده است. شرکت کازاتوپروم گفت: این بحث‌‌‌ها اخیرا در بحبوحه تمرکز فزاینده بر امنیت انرژی و تنوع در خصوص مناقشه روسیه و اوکراین برجسته‌‌‌تر شده است. کازاتوپروم تولیدکننده ۴۵‌درصد اورانیوم اولیه عرضه‌شده به بازار جهانی است. در عین حال این غول اورانیوم حدود یک‌سوم عرضه جهانی اورانیوم را به خود اختصاص می‌دهد؛ برنامه این شرکت برای سال‌جاری میلادی تولید ۱۰‌هزار و ۹۰۰ تا ۱۱‌هزار و ۵۰۰تن اورانیوم معادل ۲۸میلیون و ۳۰۰‌هزار تا ۲۹میلیون و ۹۰۰‌هزار پوند اکسید اورانیوم را در برنامه خود دارد.

عزم جهانی برای افزایش نیروگاه‌‌‌های هسته‌‌‌ای

کشورهای مختلف دنیا درصدد هستند تا سهم انرژی هسته‌‌‌ای را در سبد تامین انرژی خود افزایش دهند. چین قصد دارد بین سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۳۵ حدود ۱۵۰ رآکتور جدید سوخت هسته‌‌‌ای احداث کند. ژاپن و کره‌‌‌جنوبی نیز از عزم خود برای افزایش ظرفیت هسته‌‌‌ای خود در سال‌های پیش‌‌‌رو خبر داده‌‌‌اند. در اروپا، انگلستان قصد دارد هر سال یک نیروگاه هسته‌‌‌ای جدید بسازد تا به این ترتیب بتواند حدود ۲۵‌درصد از تقاضای برق را با منابع انرژی هسته‌‌‌ای پوشش دهد. فرانسه که در حال حاضر برای حدود ۷۰‌درصد برق خود به رآکتورهای هسته‌ای متکی است، متعهد به نصب ۱۴ نیروگاه جدید شده است. در عین حال اتحادیه اروپا پیشنهاد داده تا نیروگاه‌‌‌های هسته‌ای به عنوان سرمایه‌گذاری سبز در نظر گرفته شوند.