3

خوشبینی نسبت به افزایش عرضه زغال‌سنگ موجب کاهش بهای این کانی سیاه شد. روز گذشته قیمت زغال‌‌‌سنگ در بورس‌کالای آمریکا به 403دلار به ازای هر تن رسید که نسبت به قیمت آن در نیمه ماه گذشته میلادی، کاهش 7درصدی را تجربه کرد. شروع فصل سرما و افزایش تقاضا برای زغال‌‌‌سنگ در دنیا به‌خصوص اروپا موجب صعود قیمتی بی‌‌‌سابقه این کانی سیاه شده است. در ماه گذشته میلادی بهای زغال‌‌‌سنگ، سقف قیمتی خود را نیز رد کرد و نرخ آن در معاملات آتی شیکاگو به 435دلار به ازای هر تن رسید.

عزم استرالیا برای افزایش عرضه

حال به‌نظر می‌رسد امید به افزایش عرضه از تب‌‌‌تاب این بازار کاسته است. شرکت نیوهوپ، از مهم تولیدکنندگان انرژی در استرالیا هفته گذشته خبر داد که 15‌درصد از سهام شرکت منابع مالابار را به ارزش 25/ 62میلیون دلار خریداری کرده‌‌‌ است تا تجارت زغال‌‌‌سنگ خود را به‌‌‌دلیل رونق این بازار افزایش دهد. نیوهوپ اعلام کرد، سرمایه‌گذاری خود را در مالابار که مالک معدن زغال‌سنگ در نیوساوت ولز استرالیاست، به هدف افزایش تولید گسترش داده است؛ چراکه این شرکت معتقد است بهای زغال‌سنگ حرارتی در آینده نیز سطوح بالای قیمتی خود را حفظ کند. همچنین این شرکت بیان کرد، علاوه بر عرضه فعلی، قصد افزایش استخراج زغال‌سنگ بیشتری را از معادن نیوسات‌ولز دارد تا میزان عرضه را برای حفظ امنیت انرژی افزایش دهد.

تلاش چین برای تامین زغال‌سنگ

چین نیز که بزرگ‌ترین واردکننده زغال‌سنگ در جهان است اعلام کرد، با کاهش تنش‌‌‌ها احتمال زیادی وجود دارد که ممنوعیت تقریبا دوساله واردات زغال‌‌‌سنگ از استرالیا رفع شود. با وجود کاهش 3درصدی تقاضای این کشور برای مصرف زغال‌سنگ در نیمه اول سال میلادی جاری، پیش‌بینی ‌‌‌شده است چین مهره اصلی تقاضا در ماه‌های پیش‌رو باشد. 65‌درصد برق تولیدشده در چین با استفاده از زغال‌‌‌سنگ تامین می‌شود. همچنین، این کشور سرمایه‌گذاری‌‌‌های عظیمی در راستای بهبود تکنولوژی معادن زغال‌سنگ خود انجام داده است تا بتواند در برابر تقاضای بزرگی که برای تامین ناوگان عظیم تولید برق در این ناحیه وجود دارد جوابگو باشد. برخلاف اروپا و ایالات‌متحده که به‌‌‌دنبال تعطیلی کارخانه‌های زغال‌سنگ خود هستند، شرق آسیا سرمایه‌گذاری روی استخراج این انرژی کثیف را افزایش داده است و هرروز کارخانه‌‌‌های زغال‌‌‌سنگ بیشتری را از بازنشستگی خارج می‌کند؛ چراکه افزایش قیمت گاز در سال‌جاری به‌‌‌دلیل کاهش عرضه از سمت روسیه، جاذبه زغال‌سنگ را به عنوان انرژی جایگزین بسیار افزایش داده است.

رکورد بی‌‌‌سابقه تقاضا برای زغال‌‌‌سنگ

به گزارش آژانس بین‌المللی جهانی، تقاضا برای زغال‌سنگ در بازار جهانی رکورد زده است؛ با این روند با توجه به کاهش واردات گاز طبیعی از روسیه به اروپا و وابستگی دوباره قاره سبز به این سوخت ادامه خواهد داشت. طبق آخرین گزارش این مرکز، تقاضا برای زغال‌‌‌سنگ در سال میلادی جاری به 8میلیارد تن رسیده که با رکورد تاریخی مصرف در سال 2013 برابر است و پیش‌بینی می‌شود باوجود بهبود اقتصاد چین تقاضا در سال 2023 حتی 7/ 0‌درصد بیشتر از سال‌جاری شود. همچینین انتظار می‌رود به‌‌‌دلیل رشد اقتصادی و استفاده گسترده‌‌‌تر از برق، تقاضا برای زغال‌سنگ در هند نیز افزایش یابد.

به‌نظر می‌رسد اروپا نیز از مشتریان مهم این بازار باشد. شروع فصل سرما، تحریم روسیه به‌‌‌دلیل حمله نظامی به اوکراین و کاهش واردات انرژی از این منطقه، قاره سبز را بیش از هر زمان دیگری به این انرژی کثیف نیازمند کرده است. در حال حاضر به‌‌‌دنبال کاهش واردات از روسیه، اروپا زغال‌‌‌سنگ موردنیاز خود را از آفریقای‌جنوبی و از طریق راه‌‌‌های آبی تامین می‌کند. همچنین بخشی از زغال‌سنگ موردنیاز این قاره از استرالیا وارد می‌شود.

این آژانس در گزارش خود پیش‌بینی کرده است که باوجود نیاز بازارهای جهانی به زغال‌‌‌سنگ و افزایش قیمت گاز طبیعی که موجب رقابتی‌‌‌تر شدن این کانی در بازارهای بین‌‌‌الملی شده، احتمال تداوم رشد محسوس قیمت‌ها تا سال‌جاری زیاد است. قزاقستان نیز که از بزرگ‌ترین صادرکنندگان جهانی زغال‌سنگ است اعلام کرد، صادرات این سوخت را از طریق حمل‌‌‌و‌‌‌نقل جاده‌‌‌ای به مدت 6 ماه ممنوع کرده است تا همچون سال گذشته دچار کمبود نشود. این قانون از اواخر ژوئیه سال‌جاری اجرا شده و به‌نظر ‌‌‌می‌رسد برای جلوگیری از حوادث سپتامبر گذشته است؛ زمانی‌‌‌که سرد شدن شدید غیرفصلی دما باعث افزایش ناگهانی تقاضا برای زغال‌سنگ شد.

شرکت‌های بزرگ برندگان بازی هستند

البته غول‌‌‌های بزرگ زغال‌‌‌سنگ در دنیا از منتفعان این بازی هستند. شرکت پی‌‌‌بادی انرژی، بزرگ‌ترین تولید‌کننده زغال‌‌‌سنگ در ایالات‌متحده، شاهد افزایش 83درصدی فروش در سه‌ماه دوم سال میلادی جاری بوده است. درآمد این شرکت در فصل تابستان به 32/ 1میلیارد دلار رسیده که بیشترین میزان از سال 2018 بوده است. کمپانی آرک‌ریسروس، از مهم‌ترین تولیدکنندگان زغال‌سنگ در آمریکا نیز در تازه‌‌‌ترین گزارش مالی خود از درآمد 13/ 1 میلیاردی‌اش خبر داده که بیشترین درآمد این شرکت از سال 2011 تاکنون بوده است. معدنچیان در ایالات‌متحده، با افزایش تقاضای داخلی و جهش صادراتی روبه‌‌‌رو هستند و درآمد آنها به دلیل افزایش جهانی بهای انرژی به بالاترین سطح رسیده است.

گلنکور نیز که از مهم‌ترین تولید‌‌‌کنندگان کامودیتی در جهان به شمار می‌رود، امیدوار است کاهش سود خود در دیگر بخش‌‌‌ها را با افزایش درآمد حاصل از فروش زغال‌سنگ بهبود بخشد. این شرکت که در سال‌جاری به‌‌‌دلیل وقوع رکود در بازار فلزات صنعتی دچار مشکلاتی شده است، در تازه‌‌‌ترین گزارش مالی خود اعلام کرد، پیش‌بینی می‌کند باوجود افزایش درآمد به‌‌‌دلیل تقاضا برای زغال‌سنگ مجموع پرداخت‌‌‌ها به سهامداران در سال‌جاری از 10میلیارد دلار نیز فراتر رود.