تعدیل انتظارات تورمی برگرفته از معاملات ابزارهای طلایی بورسکالا به سمت محدوده منفی
از دلهره تا ریزش نرخ در بازارهای مالی
ابزارهای طلایی بورسکالا زیر قیمت بازار معامله شدند
در جریان مبادلات اوراق طلایی بورسکالا در روز گذشته، شاهد تداوم عقبگرد نرخ بودیم؛ تا جایی که این ابزارهای مالی-کالایی در دو بازار گواهی سپرده سکه و واحدهای صندوقهای طلای بورسکالا در قیمت پایانی خود به میزان منفی 7/ 0درصد پایینتر از بهای بنیادین خود معامله شد. از این رو بهوضوح میتوان چرخش انتظارات تورمی به سمت محدوده منفی را مشاهده کرد که با سیگنال کاهش بها از سوی بازار ارز تغذیه میشود. همچنین همراه با تداوم کاهش بهای اوراق طلایی بورسکالا، شاهد آرامش نسبی در حجم معاملات هستیم که در عموم نمادهای این بازارها قابل رویت است.
دیگر متغیر تعیین نرخ اوراق طلا در بورسکالا، بهای اونس جهانی طلاست که همگرا با نوسان منفی بهای ارز روند کاهش نرخ را در پیش گرفته است؛ به گونهای که برآیند نوسان بهای این فلز گرانبها در هفته گذشته به میزان نزدیک به 2درصد و در ماه اخیر به میزان 33/ 0درصد افت نرخ را به ثبت رساند. به این ترتیب، دو سیگنال کاهشی مضاعف همسو با هم بر قیمت این اوراق فشار وارد کرده و درنهایت به کاهش محسوس نرخ منجر شدند. البته روز گذشته رشد 16دلاری بهای این فلز گرانبها را در معاملات جهانی شاهد بودیم که تا لحظه تنظیم این گزارش، هر اونس طلا به قیمت 1823دلار مبادله شد. اما در آستانه افزایش احتمالی نرخ بهره از سوی فدرالرزرو به دلیل تلاش برای مقابله با تورم فزاینده، بهای اونس طلا نزدیک به پایینترین سطح یکماهه خود قرار گرفته است. قرار است فدرالرزرو آخرین تصمیم سیاست پولی خود را بهزودی اعلام کند و بازارها روی افزایش 75واحد (75/ 0درصد) افزایش نرخ بهره اتفاقنظر دارند؛ زیرا بانکمرکزی تلاش میکند از افزایش بیشتر قیمتها جلوگیری کند. شتاب انقباض سیاست پولی، ترس از رکود احتمالی در بزرگترین اقتصاد جهان را نیز برانگیخت و باعث فروش بیشتر و انحلال اجباری در بازارهای مالی از جمله طلا شد. با نگاهی به آینده، تحلیلگران نزول قیمت بیشتری را برای شمش طلا پیشبینی میکنند؛ زیرا سرمایهگذاران به دلیل تورم و چشمانداز مبهم بازارها به استراتژی کاهش ریسک خود ادامه میدهند.
روند نوسان نرخ در بازارهای مالی-کالایی بورسکالا و دادههای معاملاتی حکایت از آن دارد که هر چه این بازارها و اوراق مالی آن متنوعتر بوده و از بلوغ بیشتری برخوردار باشند، تا جایی که پتانسیلهای بالقوه این ابزارهای طلایی بالفعل شود، میتوانند در جهت اهداف کلان اقتصادی در شرایط بروز بحران و التهابات بازارهای موازی نظیر ارز و سکه به کار گرفته شوند. همچنین با تغییر ساعات معاملاتی اوراق طلایی بورسکالا در روزهای اخیر که به عنوان کاهش محدودیتهای معاملاتی آنها به شمار میرود، از دیگر دلایل جذابیت این اوراق در بین معاملهگران است چرا که امکان مبادله این اوراق از ابتدای روز و همزمان با بازارهای سنتی فراهم میشود. از این رو شاهد هدایت نقدینگی فزاینده موجود در اقتصاد به بازار سرمایه بودیم؛ تا جایی که رکوردهای حجم مبادلات این اوراق در هفته اخیر رقم خورد و این تقاضای هیجانی که مدتی کوتاه دوام یافت، به جای ورود به بازارهای سنتی و برهم زدن جو این بازارها به سوی بازار سرمایه روانه شد. به این ترتیب، لازم است به جای افزایش محدودیتهای دستوری بر این اوراق مالی-کالایی، در جهت توسعه و تعمیق مبادلات آنها تلاش شود تا بتوان در مواقع اینچنینی از ظرفیتهای این بازارها در جهت پیشبرد سیاستهای کلان اقتصادی بهره برد.
تداوم افت نرخ واحدهای صندوق طلا
پس از شتاب قابلتوجه نرخ واحدهای صندوق طلا در بورسکالا که با استقبال بسیار زیاد از سوی معاملهگران بازار سرمایه همراه شد و رکوردهای بیسابقهای را در حجم معاملات این اوراق طلایی به ثبت رساند، در روزهای پایانی هفته، همزمان با عقبگرد بهای ارز در بازار آزاد، این جو ملتهب در هر 6نماد قابل معامله صندوقهای طلا نیز فروکش کرد و در چند روز متوالی شاهد نوسان منفی قیمت در این بازار بودیم؛ تا جایی که حجم معاملات روزانه نیز نسبت به میانگین ماهانه کاهش محسوسی یافته است. البته همچنان در سطوح بالا ارزیابی میشود که با به ثبات رسیدن قیمتها در سایر بازارهای موازی همچون ارز و طلا، میتوان انتظار رفع التهاب از این بازار را نیز پیشبینی کرد. بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد که در جریان معاملات روز گذشته بازار صندوقهای طلایی بورسکالا، در عمده ساعات معاملات، قیمت پایانی نمادهای فعال، کمتر از بهای ابطال این اوراق بود؛ تا جایی که متوسط فاصله این دو نرخ به میزان منفی 6/ 0درصد ارزیابی شد که علاوه بر تعدیل انتظارات تورمی معاملهگران این بازار به سمت محدوده منفی از تخلیه حباب قیمتی این اوراق حکایت دارد.
از آنجا که میان مبادلات این اوراق و بازار ارز و سکه آزاد رابطه علت و معلولی قابل ترسیم است، بهای انتظاری دلار آزاد و سکه فیزیکی نیز مبتنی بر معاملات روز گذشته صندوقهای طلای بورس کالا، نرخهایی پایینتر از قیمتهای فعلی را پیشبینی میکند، البته این در حالی است که سیگنال مخابرهشده از سوی هر دو متغیر اثرگذار بر این بازار، یعنی بهای ارز و اونس جهانی طلا هر دو روند کاهشی نرخ را ادامه دهند.
گواهی سکه پایینتر از نرخ بازار مبادله شد
به نظر میرسد در کنار سایر بازارها، اوراق سپرده سکه طلای بورسکالا نیز به آرامش معاملاتی نسبی رسیده است. نوسان منفی قیمت این اوراق نیز همچنان در تمامی نمادهای فعال آن دیده میشود؛ تا جایی که در جریان معاملات روز گذشته این بازار شاهد تخلیه حباب قیمتی در این بازار نسبت به قیمت سکه فیزیکی بازار آزاد بودیم. البته جریان کلی معاملات به سمت محدوده منفی حرکت کرده است که از بالا بودن نرخهای فعلی حکایت دارد؛ چرا که در ابتدای هفته روند افزایشی شتابانی را در این بازار شاهد بودیم که البته با عقبگرد همزمان نرخ آزاد ارز و اونس جهانی طلا در روزهای اخیر از این التهاب کاسته شد و اکنون شاهد تعدیل انتظارات تورمی در این بازار نیز هستیم.
به این ترتیب، اگر بخواهیم به عنوان عمده دارایی پایه واحدهای صندوق طلا از گواهی سپرده سکه یاد کنیم، به تقویت انتظارات تورمی در جهت منفی پی میبریم که میتوان بهعنوان چرخش انتظارات تورمی به سمت محدوده منفی یاد کرد.