حجم عرضه پلیمرها اندکی افزایش داشته است
اثر بومرنگی عرضه و رونق آغازین پلیمرها
طبق عرف هر ساله بازار محصولات پتروشیمیایی، در ماههای پایانی سال تقاضا برای خرید مواد اولیه از سوی صنایع تکمیلی بهطور محسوس افزایش مییابد. رشد تقاضا برای خرید محصولات پلیمری از بورسکالا، چه به دلیل افزایش تقاضای مصرفکننده نهایی باشد و چه بهسبب ترس تولیدکنندگان از افزایش قیمتها در سال بعد، همچون محرکی اثرگذار بر بازار عمل میکند و در کنار حمایت میزان عرضه این محصولات در بازار، به صعود حجم معاملات منتهی میشود. بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد که این مطلب بارها در سالهای گذشته تکرار شده و تزریقکننده نوعی رونق در معاملات بازار محصولات پتروشیمیایی بوده است. در جریان معاملات هفته گذشته، یعنی اولین هفته بهمنماه امسال نیز شاهد چنین رویدادی بودیم؛ تا جایی که حجم معاملات با دو سیگنال صعودی از سوی رشد میزان عرضه و تقاضا به نزدیکی مرز 80هزار تن رسید که بیشترین مقدار طی 6هفته گذشته تاکنون به شمار میرود.
بهرغم مقاومت نانوشتهای که در برابر رشد عرضهها در بازار دیده میشود، هفته گذشته رشد عرضه به میزان 25/ 5درصد به ثبت رسید که سبب عرضه 87هزار و 737تن انواع محصولات پلیمری در تالار فیزیکی بورسکالا شد. این میزان رشد عرضه سبب افزایش حجم عرضه هفتگی به حدود 5/ 1درصد بالاتر از متوسط نیمهدوم سال تاکنون شد. بهرغم رشد محدود میزان عرضه در هفته گذشته، باید این نکته را یادآور شد که هرچه میزان محصولات عرضهشده در بورسکالا از سوی شرکتهای پتروشیمی بالادستی افزایش یابد، دسترسی صنایع تکمیلی در پاییندست به مواد اولیه با بهای پایه افزایش مییابد و بهتدریج با عرضه مستمر و کافی که به تامین نیاز بازار منجر میشود، رقابتهای قیمتی قابلتوجه در معاملات این گروه از محصولات حذف خواهد شد.
راه حل کاهش رقابتهای قیمتی؛ رشد میزان عرضه
قیمت پایه محصولات پلیمری و شیمیایی بورسکالا هفته گذشته با ترکیبی از افزایش و کاهش نرخ اعلام شد که با وجود افت 43/ 0درصدی قیمت مبنای نیمایی دلار، تکانههای نرخ جهانی محصولات پتروشیمیایی با اثرگذاری بیشتری نمایان شد. روند نوسان بهای آزاد ارز طی هفته گذشته همچنان خنثی بود و تحرکات شدید قیمتی نیز در این بازار دیده نشد؛ از این رو رشد بهای نفت برنت که در پایان هفته گذشته تا مرز 90دلار نیز رسید، فرضیه شتاب رشد قیمتها از مسیر افزایش قیمتهای جهانی را تقویت کرد که علاوه بر نزدیک شدن به پایان سال و رشد تقاضای سنتی در این بازار، ریسک افزایش بها با سکانداری قیمتهای جهانی از طریق تحریک تقاضا، رشد سفارشات خرید در بازار محصولات پلیمری بورسکالا را رقم زد.
براین اساس شاهد ثبت رقابت 58درصدی به عنوان بیشترین رقابت خرید در گروه پلیمرهای بورسکالا بودیم که در یکی از عرضههای نقدی محصول اکریلونیتریل بوتادین استایرن50 (ABS گرید طبیعی) به ثبت رسید. پس از آن یکی از گریدهای پلیپروپیلن شیمیایی در رده دوم بیشترین رقابت قیمتی قرار داشت که نزدیک به 48درصد بالاتر از نرخ پایه هفته گذشته خود مورد دادوستد قرار گرفت.
در بازار محصولات شیمیایی نیز بهرغم نوسان محسوس و کاهشی میزان تقاضای خرید در این بازار، برخی از گریدها با نرخی بسیار بالاتر از بهای پایه خود معامله شدند. در صدر این رقابتهای قیمتی، سود کاستیک بود که با 86درصد رشد قیمت پایه خود در یکی از عرضههای سلف مورد دادوستد قرار گرفت. پس از آن یکی از عرضههای نقدی اسیدنیتریک و عرضه سلف متیلندی فنیل دیایزوسیانات خالص موسوم به MDI قرار داشت که به ترتیب با 72درصد و 48درصد رقابت قیمتی معامله شدند.
سیگنال مضاعف رشد عرضه و تقاضا به صعود حجم معاملات ختم شد
هفته گذشته تالار فیزیکی محصولات پلیمری بورسکالا میزبان 87هزار و 737تن انواع محصولات پلیمری بود که نسبت به هفته ماقبل از رشد 25/ 5درصدی حکایت داشت. این میزان عرضه بیشترین مقدار از هفته منتهی به 10 دیماه تاکنون به شمار میرود. طی معاملات هفته گذشته شاهد رشد عرضهها بودیم که در کنار افزایش تقاضا، رشد حجم معاملات را رقم زد؛ اما برای ثبات دادههای حیاتی معاملات پلیمرها در این نرخهای افزایشی نیازمند تداوم رشد عرضهها هستیم که دسترسی به مواد اولیه را برای متقاضیان تضمین کند.
در برابر این میزان عرضه، 126هزار و 657تن تقاضا برای خرید پلیمرهای بورسکالا به ثبت رسید که نسبت به هفته ماقبل خود از رشد 5/ 11درصدی حکایت دارد. بنابراین دو نیروی اصلی معاملات بازار، یعنی عرضه و تقاضا با افزایش توامان، بستر لازم را برای افزایش حجم معاملات فراهم کردند تا پس از گذشت 6هفته میزان دادوستد پلیمرهای بورسکالا در هفته اول بهمنماه به 79هزار و 222تن برسد؛ رقمی که 5/ 10درصد افزایش را نسبت به هفته پایانی دیماه به همراه داشت و سبب معامله بالغ بر 90درصد عرضههای هفته گذشته در این بازار شد.
دادههای حیاتی بازار شیمیاییها در سرازیری رکود
با چشمپوشی از افت جدی میزان تقاضای ثبتشده در این بازار، در معاملات محصولات شیمیایی اوضاع بهنسبت آرامی رقم خورد؛ به طوری که شاید بتوان نوسانات محدود برخی از دادههای حیاتی معاملات این گروه از محصولات را طی هفته گذشته نادیده گرفت؛ چرا که رشد حجم معاملات و عرضه به میزان بسیار محدودی به ثبت رسید و هنوز هم اوضاع معاملاتی مواد اولیه شیمیایی با ارقام متوسط نیمه دوم سالجاری فاصله قابلتوجهی دارد. بنابراین هنوز نمیتوان چنین افزایشهای مقطعی و محدود را به عنوان خبری قابل اتکا اعلام کرد.
در واقع هفته گذشته در تالار فیزیکی محصولات شیمیایی بورسکالا به میزان 34هزار و 103تن انواع ماده اولیه شیمیایی عرضه شد که نسبت به هفته ماقبل رشد 3درصدی داشت. اما این میزان عرضه نهتنها با متوسط حجم عرضههای هفتگی نیمه ابتدایی سالجاری فاصله بیش از 9هزار تنی دارد، نسبت به متوسط هفتگی نیمه دوم سال تاکنون نیز بیش از 4هزار تن پایینتر است.
تقاضای ثبتشده برای خرید این گروه محصولات تنها داده کاهشی معاملات هفته گذشته بازار محصولات شیمیایی است که نسبت به هفته ماقبل خود نزدیک به 14درصد تنزل یافته است. به عبارت دقیقتر به میزان 29هزار و 864 تن تقاضا در این بازار به ثبت رسید که ثمره آن دادوستد 20هزار و 259تن از این محصولات است که در مقایسه با هفته ماقبل به میزان 5/ 1درصد افزایش داشته است. این میزان حجم معاملات بیانگر معامله تنها 59درصد عرضههای محدود هفته گذشته بوده و بیش از 30درصد از متوسط حجم معاملات هفتگی نیمه دوم سال تاکنون کمتر است.