آریا صادق‌نیت حقیقی عضو هیات‌مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم درخصوص اثرات این رشد قیمتی به دنیای اقتصاد گفت: نرخ هر کیلوگرم شمش در بازار فیزیکی بورس کالا در ابتدای امسال حدود ۲۲ هزار تومان بود، اما وضعیت اقتصادی کشور و رشد نرخ ارز باعث شده اگر این نرخ به ۵۰ هزار تومان نیز برسد، تعجب‌برانگیز نباشد. اما این قضیه با بالا رفتن بهای تمام شده محصولات ازسویی به رکود در بازار مصرف منجر می‌شود و از طرف دیگر نیز نیاز بنگاه‌ها به نقدینگی را بالا می‌برد، در واقع استمرار وضع موجود، ادامه فعالیت تولیدکنندگان را دشوار می‌کند.

 وضعیت عرضه و تقاضا و نرخ معامله شمش آلومینیوم ظرف ‌ماه‌های گذشته در بورس کالا را برای صنایع پایین‌دستی چطور ارزیابی می‌کنید؟

در نیمه ابتدایی امسال بهای هر کیلوگرم شمش آلومینیوم در بورس کالا روند مستمر رو به رشدی را طی کرد، در برهه کوتاهی از نیمه تیر تا نیمه مرداد ماه این رشد قیمت به علت کاهش عرضه شمش و افزایش رقابت صورت گرفت و در حالی که نرخ پایه هر کیلوگرم شمش آلومینیوم در این بازه زمانی در حدود ۳۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم بود بهای معامله از ۴۰ هزار تومان نیز فراتر رفت. با برطرف شدن این مشکل و افزایش عرضه معاملات شمش آلومینیوم در بورس کالا به حالت طبیعی بازگشت و اغلب کالاهای عرضه شده با رقابتی منطقی نسبت به قیمت پایه فروش رفت. اما از آنجاکه ظرف ماه‌های اخیر از سویی نرخ ارز نیمایی در کشور افزایشی شد و از طرف دیگر قیمت جهانی آلومینیوم بالا رفت، قیمت پایه این محصول در رینگ معاملاتی بورس کالا نیز افزایش قابل توجهی داشت. 

در حالی که در هفته‌های ابتدایی امسال نرخ هر کیلوگرم شمش در بازار فیزیکی بورس کالا حدود ۲۲ هزار تومان بود، امروز رسیدن بهای این محصول حتی به ۵۰ هزار تومان نیز دیگر تعجب‌برانگیز نیست. اما این روند شتابان افزایش نرخ ارز و گرانی در تمامی محصولات به شدت بر توان زندگی مردم و حتی توان تولیدکنندگان اثرگذار شده است. 

 استمرار روند رو به رشد نرخ پایه مواد اولیه، چه وضعیتی را برای تولیدکنندگان رقم خواهد زد؟

 اگر بخواهد این روند افزایشی قیمت ادامه یابد، بنگا‌ه‌های تولیدی با مشکل جدی در تامین نقدینگی روبه‌رو خواهند شد. درحال حاضر نیز واحدهای تولیدی کشور با مشکل تامین سرمایه در گردش روبه‌رو هستند و استمرار روند رو به رشد بهای مواد اولیه این مشکل را دوچندان می‌کند.  حال اگر در این شرایط واحدهای تولیدی بخواهند برای تامین هزینه مواد اولیه به بانک‌ها رو آورده و استقراض کنند هزینه‌های تولید آنها افزایش خواهد یافت. بنابراین در این شرایط از سرگیری مجدد فروش اعتباری در رینگ بورس کالا به رفع این مشکل کمک می‌کند. درحال حاضر تنها یکی از شرکت‌های حاضر در بورس فروش اعتباری دارد، اما سندیکای تولیدکنندگان آلومینیوم به دنبال آن است که سایر شرکت‌های مادر را برای از سرگیری فروش اعتباری برای بخشی از عرضه‌های خود مجاب کند تا مشکل کمبود نقدینگی تولیدکننده نهایی برطرف شود.

 ظرف ماه‌های اخیر بازار مصرف محصولات آلومینیومی در کشور با افزایش یا کاهش تقاضای مصرفی روبه‌رو شده است؟

بازار مصرف در محصولات مختلف آلومینیومی متفاوت است و در برخی محصولات بازار مصرف کوچک شده اما در برخی محصولات نیز میزان تقاضا رشد پیدا کرده است.

لوازم خانگی از دیگر بازارهای مصرف محصولات آلومینیومی است، به‌‌رغم کاهش توان خانواده‌های ایرانی برای خرید لوازم خانگی اما ممنوعیت واردات لوازم خانگی خارجی باعث شده تا این بازار با رشد نسبی روبه‌رو شود و به این ترتیب شرایط برای بنگاه‌هایی که محصولات این بخش را تولید می‌کنند بهبود پیدا کرده است.

خودروسازی نیز از دیگر بازارهای اصلی تولیدکنندگان آلومینیوم است و با توجه به آنکه تولید خودرو در ۶ ماه ابتدایی امسال نسبت به مدت مشابه در سال قبل افزایش داشته است، بازار تقاضا برای محصولات آلیاژی و قطعات خودروی آلومینیومی بهبود پیدا کرده است، هر چند تولیدکنندگان این محصولات نیز با مشکل عدم پرداخت به موقع محصول روبه‌رو هستند. 

سیم و کابل یکی از بازارهای مصرف آلومینیوم به‌شمار می‌رود. عمده تقاضا برای محصولات در این بخش از سوی پیمانکاران پروژه‌های زیرساختی به ثبت می‌رسد، اما از آنجا‌که از زمان انعقاد این پروژه‌ها تا زمان شروع به کار و اجرا بهای مواد اولیه افزایش ۱۰۰ درصدی پیدا کرده است، اجرای پروژه‌ها عملا غیرممکن شده و پیمانکاران نیاز به بازنگری اساسی در نرخ‌ها دارند. همین توقف اجرای پروژ‌ه‌های زیرساختی عامل ایجاد رکود در بخشی از بازار مصرف تولیدکنندگان محصولات آلومینیومی نیز شده است. 

توقف صادرات اصلی‌ترین عامل کوچک شدن بازار تولیدکنندگان محصولات آلومینیومی در کشور است. افزایش نرخ مواد اولیه و سختگیر‌ی‌های بی‌مورد ارزی باعث شده صادرات محصولات آلومینیومی کشور ظرف ماه‌های اخیر عملا متوقف شود. به این ترتیب افزایش عرضه محصولات به بازار اشباع داخل عاملی در جهت ایجاد رکود شده است. درمجموع با وجود افزایش تقاضا در برخی محصولات، میزان کاهش بازار در اثر توقف صادرات به مراتب جدی‌تر بوده است.


رشد 87 درصدی بهای شمش آلومینیوم در بورس کالا

میانگین قیمت پایه هر کیلوگرم شمش و بیلت آلومینیوم در بازار فیزیکی بورس کالا در اولین معامله این محصول در فروردین امسال برابر 21 هزار و 600 تومان بود که این نرخ با رشدی 5/ 99 درصدی به 43 هزار و 100 تومان در معامله ششم مهرماه رسید. همچنین میزان افزایش نرخ پایه آلومینیوم در رینگ معاملاتی بورس کالا از فروردین تا پایان شهریور 5/ 91 درصد بوده است.  میانگین بهای فروش هر کیلوگرم شمش و بیلت آلومینیوم در بازار فیزیکی بورس کالا در اولین معامله امسال در فروردین ماه 23 هزار و 200 تومان بود که این رقم با افزایشی 5/ 87 درصدی به 43 هزار و 500 تومان در ششم مهرماه رسید. همچنین میزان افزایش میانگین نرخ معامله هر کیلوگرم آلومینیوم در رینگ معاملاتی بورس کالا از فروردین تا پایان شهریور برابر 83 درصد بوده است.  میزان حجم معاملات انواع شمش و بیلت آلومینیومی در رینگ بازار فیزیکی ظرف نیمه ابتدایی امسال برابر 127 هزار و 800 تن بوده که این رقم نسبت به مدت مشابه در سال قبل افزایش 88 درصدی داشته، همچنین میزان ارزش معاملات نیز با افزایش 160 درصدی به 40 هزار میلیارد ریال رسیده است.  به این ترتیب تولیدکنندگان محصولات پایین‌دستی آلومینیومی کشور مواد اولیه مصرفی خود را از فروردین تا نیمه مهرماه امسال با رشد حدود 88 درصدی خریداری کرده‌اند که این موضوع به‌صورت مستقیم رشد بهای تمام شده محصولات این حوزه را به دنبال داشته است. از آنجا که محصولات آلومینیوم در تولید کالاهای متنوعی از جمله قطعات خودرو، لوازم خانگی، صنعت برق و... به‌کار می‌روند، افزایش بهای تمام شده تولید این محصولات از رشد نرخ بهای تمام شده انواع کالاها حکایت دارد. همچنین بالا رفتن بهای تمام شده محصولات تولیدی سیگنالی از تثبیت تورم را به‌دنبال دارد. 

Untitled-5 copy