هفتهای متفاوت در بورسفلزات لندن
نیکل بیشترین کاهش و سرب بالاترین رشد قیمت را از آن خود کرد
در هفته گذشته قیمت نقدی مس با افزایش ۵/۰درصدی به ۷۹۴۱ دلار برای هر تن رسید. موجودیهای لندن با ۵/۷درصد کاهش به ۹۷۶۰۰ تن رسیدند.
در هفته گذشته قیمت نقدی مس با افزایش ۵/۰درصدی به ۷۹۴۱ دلار برای هر تن رسید. موجودیهای لندن با ۵/۷درصد کاهش به ۹۷۶۰۰ تن رسیدند.
در برخی از معادن شرکت Codelco بزرگترین تولیدکننده مس جهان، تولید به دلیل اعتصابات کارگری برای چهارمین روز متوالی مختل شده است. تولید در برخی از معادن شرکت Collahusi (سومین تولیدکننده شیلی) هم به دلیل اعتصابات، 50درصد کاهش یافته بود، ولی در روز جمعه شرکت با سندیکای کارگران به توافق رسید. با انتشار خبر مربوط به این توافق، قیمت مس با کمی کاهش مواجه شد.
پس از چند هفته کاهش، موجودیهای مس در شانگهای با ۸۹۱۱ تن افزایش به ۹۲۰۰۰ تن رسید. این افزایش به دلیل نزدیک شدن به تاریخ تحویل قراردادها است و نمیتوان آن را نشانه مازاد تلقی کرد. اما واردات ۲۱۲هزار تنی مس به چین در ماه ژوئن، پس از واردات ۲۲۱هزار تنی ماه مه، نگرانی در مورد مازاد در فصل کم مصرف تابستان را افزایش داده است.
آلومینیوم
در هفته گذشته قیمت نقدی آلومینیوم با کاهش ۷/۰درصدی به ۲۷۲۶ دلار برای هر تن رسید. موجودیهای لندن هم با افزایش ۶/۱درصدی به ۸۳۹هزار تن رسید. خبر مربوط به پیشنهاد خرید ۱/۳۸میلیارد دلاری برای Alcan توسط Rio Tinto، بازار فلزات و مخصوصا بازار آلومینیوم را تحتتاثیر قـرار داد. قبل از پیشنهاد Rio Tinto، شرکت Alcoa پیشنهاد خرید ۲۸میلیارد دلاری برای alcan (غیردوستانه بدون موافقت مدیران Alcan) را به بـازار اعـلام کـرده بـود. بـنابراین، پبشنهاد جدیدRio Tintoد ۳۳رصد بیشتر از پیشنهاد Alcoa است. برخی از تحلیلگران میگویند که اگر Rio Tinto بتواند Alcan را به شیوهای که قیمت فوق را توجیه کند جذب کند، ممکن است که ارزیابی بازار از ارزش شرکتهای معدنی تغییر کند و قیمت سهام این شرکتها افزایش یابد. به نظر میرسد که توجیهپذیری این خرید به پایداری قیمت آلومینیوم در سطح بالاتر از ۲۶۵۰ دلار برای هر تن نیاز دارد، در حالی که تحلیلگران در طولانیمدت کاهش قیمت آلومینیوم به سطوح ۲۱۰۰ تا ۲۴۰۰ دلار را بعید نمیدانند. البته ادغام شرکتهای تولیدکننده، قدرت نرخگذاری از سوی آنها را افزایش میدهد که این خود به پایداری قیمتهای بالاتر
کمک میکند.
بنا برگزارش شرکت Fortis، رشد مصرف جهانی آلومینیوم پس از سال 2000 در حدود 5درصد بوده است که دو برابر نرخ رشد در دهههای گذشته است. ولی افزایش تولید در روسیه، چین و خاورمیانه ممکن است تا سال 2010 بازار را با مازاد قابل توجه روبهرو کند.
همچنین، چین ممکن است برای کاهش سرمایهگذاری در صنعت آلومینیوم، مالیات واردات ۵درصدی برای آلومینیوم را فسخ کند. در ۵ ماه اول سالجاری تولید آلومینیوم در چین با ۳۶درصد افزایش به ۶۸/۴میلیون تن و تولید آلومینا با ۵۵درصد افزایش به ۶۲/۷ میلیون تن رسیده است.
روی
در هفته گذشته قیمت نقدی روی با افزایش ۴/۳درصدی به ۳۵۴۱ دلار برای هر تن رسید. موجودیهای لندن هم با ۵/۳درصد کاهش به ۶۹هزار تن رسیدند که کمترین میزان این ذخایر در ۱۶ سال گذشته است. قیمت روی به بالاترین سطح در ۳ هفته گذشته رسیده است. ولی قیمت نقدی از قیمت قراردادهای آتی بالاتر است که این خود نشان میدهد که بازار انتظار دارد که در آینده عرضه افزایش یابد. در چند ماه گذشته چین واردکننده شمش و کنسانتره روی بوده است. بنابراین درحالحاضر کمبودی در چین مشاهده نمیشود. انتظار میرود که در سالجاری رشد تولید در چین ۲۰درصد و رشد مصرف ۱۰ تا ۱۵درصد باشد.
همانطور که در گزارش هفته قبل توضیح دادیم، شرکت مشاوران GFMS پیشبینی میکند که قیمت روی در 3ماه چهارم سال 2007 به 3200 دلار کاهش مییابد، و بهرهبرداری از طرحهای افزایش ظرفیت، مـوجـودیهای جـهـانی را دوبـاره افـزایش دهد. بانکJ P Morgan نیز پیشبینی میکند که در 12 ماه آینده بازار جهانی روی با مازاد قابل توجه روبهرو میگردد. به گفته تحلیلگر این بانک، با وجود رشد مصرف مناسب، رشد سریعتر تولید و بهرهبرداری از طرحهای توسعه دلیل اصلی این مازاد خواهد بود. J P Morgan بازار روی را در سال 2007 با 91000 تن کمبود مواجه میبیند. ولی برای سالهای 2008 و 2009 مازاد 510000 و 490000 تن را پیشبینی میکند. این بانک میانگین قیمت در سالهای 2007 تا 2009 را به ترتیب 3552، 2973 و 2078 دلار پیشبینی میکند. بر اساس این پیشبینی، همزمان با کاهش قیمت، موجودیها از 3/3 هفته مصرف جهانی به 7/7 هفته افزایش مییابد.تحلیلگر شرکتEconomist Intelligence پیشبینی میکند که در سالجاری تقاضا برای روی 20000 تن بیشتر از تولید باشد و رشد مصرف در چین روند مناسبی را طی کند.
سرب
در هفته گذشته قیمت سرب با 6درصد افزایش به 3019 دلار برای هر تن رسید و موجودیهای سرب لندن با 5درصد کاهش به 42هزار تن رسیدند. در 12 ماه گذشته موجودیهای سرب 62درصد کاهش یافتهاند و در طی دوره معاملات هفته گذشته، قیمت سرب به رکورد تاریخی 3030 دلار هم افزایش یافت.
بنا بر گزارش Macquarie، در سالجاری، مصرف سرب که در ساخت باطری اتومبیل به کار میرود ۷۴۰۰۰ تن بیشتر از تولید خواهد بود. ایالت غربی استرالیا درحال بررسی اثرات محیطزیستی این فلز در ۷ بندر این منطقه است که به صادرات سرب میپردازند. مشکلات محیط زیستی باعث شده است تا به دستور دادگاه، صادرات از این منطقه کاهش یابد. Ivernia که ۳درصد از تولید سرب جهان را در اختیار دارد، به دلیل مشکلات مربوط به محیطزیست، صادرات خود را از ۱۲ مارس متوقف ساخته است.
نیکل
قیمت نیکل در هفته گذشته با ۹درصد کاهش به ۳۲۶۰۵ دلار برای هر تن رسید و موجودیهای لندن با ۱۰درصد افزایش به ۱۰۳۰۰تن رسیدند، که از مرز روانی ۱۰۰۰۰ تن بیشتر است. گمانهزنی در مورد کاهش تقاضا برای مصارف مربوط به فولاد ضدزنگ (جایگزین کردن و کاهش مصرف نیکل) بازار را نگران کرده است.
ارسال نظر