«مدل ارتباطی بورس‌ها»

سنا - کتاب مدل ارتباطی بورس‌ها با عنوان SAMIP،‌از سوی شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، منتشر شد.

در این کتاب ضمن معرفی انواع مدل‌ها و پروتکل‌های ارتباطی بین دو طرف بورس‌های دنیا، مدل بهینه برای ایجاد ارتباط بین بورس‌های کشورهای اسلامی با لحاظ محدودیت‌ها و موانع ایجاد ارتباط (Link) موثر معرفی شده است.

مدل SAMIP که مخفف Settlement aware markets Interlinking protocol است به مفهوم پروتکل لینک آگاه از مسائل مربوط به حوزه تسویه و پایاپای است. به این معنی که این مدل با تعریف قواعد و مقررات مربوط به معاملات هر کشور مشارکت کننده در لینک، از انجام معاملات فرامرزی که پس از انجام در بخش تسویه و پایاپای دچار اشکال می‌شوند جلوگیری کرده و به اصطلاح معاملات باطل (Failed trade) را به حداقل ممکن می‌رساند. از سوی دیگر با توجه به تعریف دولایه‌ای مشارکت کنندگان در این پروتکل به لایه ارتباطی CSDهای (نهادهای تسویه و پایاپای) کشورهای مختلف با یکدیگر و لایه ارتباطی CSDها با مشتریان، ریسک‌های مربوطه مثل ریسک طرف معامله (Principal Risk) یا ریسک نکول (Default Risk) اشاره شده است.

یکی از مهمترین مسائل در نظر گرفته شده در پروتکل ارتباطی SAMIP پوشش ریسک نرخ ارز است که با تعبیه صندوقی به نام ICF ا (International Clearing Fund) به خوبی مورد توجه قرار گرفته و با بهره‌گیری از دوره زمانی T+ ۰ جهت تسویه در لایه CSDها (همانند مدل Link up اروپایی) ریسک تغییرات نرخ ارز را حذف کرده است.

یادآوری می‌شود این مدل با همکاری شرکت بورس اوراق بهادار تهران در چهارمین نشست بورس‌ها و نهادهای تسویه و پایاپای کشورهای اسلامی که در روزهای اول و دوم اکتبر سال جاری میلادی در استانبول ترکیه برگزار شد توسط شرکت سپرده‌گذاری ارائه شد که مورد استقبال قرار گرفت. کتاب مدل ارتباطی بورس‌ها توسط شرکت اطلاع رسانی و خدمات بورس منتشر شده است و علاقه‌مندان می‌توانند کتاب یادشده را از این شرکت به نشانی تهران، ابتدای ملاصدرا، شماره ۱۳، طبقه همکف، تلفن ۸۸۶۷۹۵۴۰

دریافت کنند.