فارس- در پی مطرح شدن بزرگ‌ترین اختلاس در شبکه بانکی کشور و طرح مسائل و ابعاد گوناگون در این زمینه، برخی سهامداران شرکت‌های بورسی خصوصا سرمایه‌گذاران حقیقی حاضر در ترکیب سهامداری بانک‌ها با بیان اینکه این موضوع موجب بی اعتمادی و ایجاد جو روانی منفی در بازار سهام شده، خواهان شفاف سازی و حمایت متولیان بازار سرمایه و مسوولان اقتصاد از بورس شدند. در این خصوص، مجید متوسل‌زاده، فعال بازار سهام با بیان این که از اول سال تاکنون امواج داخلی و خارجی گوناگون و متعددی موجب ایجاد نوسان و جو روانی منفی در بازار و بین سرمایه‌گذاران شده، گفت: واقعیت این است که هر چند در افت و خیز قیمت و روند شاخص عوامل درون و برون سازمانی متعددی نقش دارند، اما بخشی از اذهان سرمایه‌گذاران درگیر موضوع اختلاس و آثار روانی آن شده است که در صورت تداوم می‌تواند موجب بی اعتمادی به صنعت بانکداری و دیگر گروه‌های حاضر در بورس شود.

وی ادامه داد: در این میان مسوولان اداره نظارت بر ناشران بورسی اعلام کرده‌اند نیازی به توقف نماد بانک صادرات یا دیگر بانک‌ها نیست، اما به دلیل وجود ابهامات عدیده در ابعاد این اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی که حدود ۳۰ درصد بیشتر از سرمایه اسمی بانک صادرات است، جا داشت و دارد نسبت به توقف نماد این بانک حداقل تا روشن شدن برخی از ابهامات اقدام شود.

این سهامدار در برابر این نکته که به گفته مدیرعامل سابق بانک صادرات، موضوع اختلاس تاثیری بر عملکرد مالی و پیش‌بینی آتی سود این بانک ندارد، تاکید کرد: همه سرمایه‌گذاران و مسوولان بازار سرمایه می‌دانند که وجود ابهامات در چنین مساله‌ای یا بی‌اعتمادی به مواضع مسوولان سابق شرکت‌ها یکی از پایه‌های اصلی فرار سرمایه‌گذاران از ترکیب سهامداری است. از طرفی دیگر، به دلیل تناقض‌گویی‌های متعدد مسوولان بانک و نامعلوم بودن آینده این موضوع تاریخی باید نماد بانک صادرات بسته می‌شد.

متوسل زاده ادامه داد: همه سهامدارانی که عمری در این بازار پیچیده فعالیت کرده‌اند به خوبی می‌دانند اگر قیمت سهام این بانک چندان افتی نکرده به دلیل حمایت‌ها و بازارگردانی‌های صورت گرفته از سوی برخی نهادهای مالی فعال در بورس است. از طرفی دیگر، حتما باید تجربه تلخ اختلاس شرکت بورسی گیلان پاکت در سال ۷۵ تکرار شود تا نسبت به توقف نماد اقدام شود؟ آیا مسوولان بازار سرمایه می‌توانند به ما سهامداران تضمین دهند که چنین اتفاقی رخ نخواهد داد؟

روح الله اصلانی دیگر فعال بازار سرمایه هم با بیان اینکه مساله اختلاس تاریخی موجب بروز حاشیه‌های فراوانی شده است، گفت: در حالی نهاد ناظر به دلیل رشد چند روزه قیمت سهام برخی شرکت‌ها اقدام به توقف نماد معاملاتی می‌کند، حداقل انتظار سهامداران توقف نماد بانک صادرات به دلیل حجم بی‌سابقه اختلاس و آثار روانی آن بر تصمیم گیری‌های فعالان بوده است. وی افزود: شک نکنید اگر چنین اتفاقی که در تاریخ اقتصاد کشور بی سابقه است، در یکی از بورس‌های دیگر کشورها رخ می‌داد حتما نهادهای ناظر با هدف حمایت از سهامداران اقدام به توقف نماد و حتی در مرحله شدیدتر بعدی اقدام به انحلال آن شرکت و بانک می‌کردند چرا که همین اتفاق کافی است تا به بازار سرمایه یک کشور آسیب جدی برسد.

اصلانی در برابر این سوال که به نظرش چرا چنین اتفاقی در بورس ایران رخ نداد، توضیح داد: طبق آمار‌های رسمی و به گفته مسوولان بورس، حدود ۸۰ درصد از ارزش بازار سهام در اختیار سرمایه‌گذاران حقوقی وابسته به مراکز و بانک‌ها و شبه دولتی‌ها است و افراد حقیقی حداکثر ۲۰ درصد ارزش بازار سهام را در اختیار دارند. بنابراین در مواردی که چنین مسائلی رخ دهد، نهادهای مالی به صورت دستوری اقدام به حمایت از بازار می‌کنند.این جریان هرچند به نفع سهامداران حقیقی است اما واقعیت این است که موجب ایجاد رفتارهای کاذب می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: با مطالعه و بررسی وضعیت گذشته بورس‌هایی مانند نیویورک مشخص می‌شود رسوایی مالی شرکت‌هایی چون انرون یا شرکت‌های تحت اختیار «وارن بافت» معروف چه آثار بی اعتمادی گسترده‌ای را به وجود آوردند.

در همین راستا، یک عضو هیات مدیره شرکت بورس اوراق بهادار تهران گفت: ایجاد هیاهو و جو روانی منفی موجب سلب اعتماد عمومی نسبت به بانک‌ها و فرار سرمایه‌ها به خارج از کشور می‌شود. محمدرضا رهبر درگفت وگو با سنا با بیان مطلب فوق افزود: بانک‌ها در اقتصاد نقش سازنده‌ای ایفا می‌کنند به طوری‌که ایجاد نگرانی در سهامداران و مشتریان آنها می‌تواند به تولید، اشتغال و بازارهای پول و سرمایه لطمه وارد کند.

وی ادامه داد: سلب اعتماد عمومی نسبت به بانک‌ها، کشور را در بخش‌های تولید، اشتغال، صادرات، واردات، اجرای پروژه‌های عمرانی، خدمات و جذب سرمایه‌گذاری خارجی با مشکل مواجه خواهد کرد.

مدیرعامل کارگزاری حافظ گفت: این در حالی است که اکثر بانک‌ها از لحاظ سودآوری در موقعیت مطلوبی قرار دارند. نسبت قیمت به درآمد (P/E) بانک‌ها منطقی و از لحاظ تحلیل بنیادی و ارزش ذاتی برای سرمایه‌گذاری مناسب هستند.

رهبر اضافه کرد: پیش بینی سود هر سهم بانک‌ها برای سال ۹۰ نیز قابل توجه است به طوری‌که سهامداران بانک‌ها از سود، افزایش سرمایه، سهام جایزه یا حق تقدم سهام برخوردار خواهند شد. وی افزود: گزارش اغلب بانک‌ها به بورس نمایانگر این مطلب است که آنها مشکلی در پرداخت سود به سهامداران ندارند و بودجه اعلامی خود را پوشش خواهند داد، لذا توقف نماد بانک‌ها غیر منطقی و غیر‌اصولی است.

عضو هیات مدیره شرکت بورس با بیان اینکه سهامداران و مشتریان بانک‌ها نباید نگران باشند، گفت: کاهش قیمت سهام بانک‌های معتبر مقطعی و زودگذر است و سرمایه‌گذارانی که بدون تحلیل، سهام خود را بفروشند، ممکن است در آینده پشیمان شوند. وی به نقدشوندگی مطلوب سهام بانک‌ها در بورس تهران اشاره کرد و اظهار داشت: درمعاملات روز دوشنبه بورس تهران (۱۱ مهرماه جاری)، سهام هیچ بانکی حتی بانک صادرات در صف فروش قرار نداشت و سهام برخی از بانک‌ها نیز از جمله بانک سرمایه، بانک ایران زمین، بانک اقتصاد نوین، بانک آرین با افزایش قیمت مواجه شدند.