نقشه راه صنعت ابزار

به همین منظور در روز نخست برگزاری نمایشگاه ابزارآلات صنعتی، پنلی با موضوع «بومی‌سازی صنعت ابزار و چالش‌های آن» با حضور حسین رستگار، مدیرعامل شرکت رستگار صنعت پارس، محمد‌کریم محمدجنیدی، مدیرعامل شرکت ابزارآلات جنیدی و کوروش اعرابی، مدیر مالی شرکت توان جم برگزار شد. به گزارش «دنیای‌اقتصاد» در این پنل که مهدی باقرپور، رئیس اتحادیه ابزارآلات استان تهران اجرای آن را بر عهده داشت، چالش‌هایی همچون نزدیک کردن ایده‌های صنعت و دانشگاه، بومی‌سازی فناوری‌ها، تامین مواد اولیه موردنیاز شرکت‌های تولیدکننده ابزار، ضرورت حمایت وزارت صمت و بانک‌ها از تولیدکنندگان و  وارد‌کنندگان و... مورد بحث و بررسی قرار گرفت. حسین رستگار، مدیرعامل شرکت رستگار صنعت پارس گفت: قطعا تولید و تجارت در یک راستا می‌توانند منجر به ارتقای کیفیت تولید شوند چرا که ملاحظه پیشرفت کشورهایی مانند آلمان، ژاپن و چین می‌تواند الگویی برای شرکت‌های داخلی باشد.

وی با اشاره به اهمیت پیوند صنعت و دانشگاه افزود: تولیدکننده به دلیل دغدغه‌هایی همچون فروش، دریافت تسهیلات و خرید مواد اولیه قادر به راه‌اندازی ساختاری برای ایجاد تعامل دوسویه نیست؛ البته ذکر این نکته ضروری است که تمام فارغ التحصیلان افراد متخصصی نیستند؛ در این راستا باید پایه و اساس این ارتباط دو سویه بین صنعت و دانشگاه از طریق یک سازمان حرفه‌ای تعریف شود و دانشجویان بعد از فارغ‌التحصیلی رزومه خود را به شرکت‌ها ارسال کنند. وی در ادامه با اشاره به برگزاری نمایشگاه گفت: با وجود اینکه بسیاری از شرکت‌های صاحب‌نام تولیدکننده ابزار در نمایشگاه شرکت کرده‌اند، اما از شرکت‌های بزرگی مانند ایران خودرو و سایپا یا شرکت‌های معدنی که از محصولات تولید شده در خودروها بهره می‌برند، خبری نیست و حتی برخی مسوولان صرفا برای بازدید به نمایشگاه مراجعه می‌کنند و به‌دنبال رفع مشکلات صنعت نیستند.

وی ادامه داد: چنانچه موضوع خصوصی‌سازی به درستی مورد حمایت قرار گیرد، نیازی نیست شرکت‌ها موضوع دانش‌بنیان بودن را در بوق و کرنا کنند؛ در واقع اگر دولت و وزارت صمت حمایت‌های لازم و قانونی را اجرا کنند، شرکت‌ها می‌توانند با ارتقای کیفیت، در صادرات موفق باشند و با قیمت‌های ارزان‌تر محصولشان را در بازار داخلی عرضه کنند. وی با بیان اینکه بسیاری از شرکت‌ها مشکلات مختلفی برای دریافت نشان استاندارد دارند، اظهار کرد: با وجود اینکه تمام دیتیل‌های یک محصول را که در بسیاری از کشورهای اروپایی ساخته شده، به سازمان ملی استاندارد تحویل دادیم اما با طرح ایراداتی مانند نداشتن تایمر که در هیچ دستگاه مشابهی در دنیا وجود ندارد، محصول تولیدی ما را رد کردند که امیدوارم با هم‌افزایی صنف تولیدکنندگان ابزار بتوانیم به حقمان برسیم.

رستگار ادامه داد: با تغییرات مداومی که در اساس نامه و بخشنامه‌ها اعمال می‌شود، چیزی از صنعت در چند سال آینده باقی نمی‌ماند و این در حالی است که دولت هزاران میلیارد به برخی شرکت‌ها مانند ایران خودرو و سایپا کمک بلاعوض می‌کند در حالی که اگر ابزار‌ساز نباشد، خودرو‌ساز وجود ندارد. در ادامه این مراسم کوروش اعرابی، مدیر مالی شرکت توان جم با اشاره به اینکه بومی‌سازی در صنعت ما به طور کامل محقق نشده، گفت: ما به دلیل دانش‌بنیان بودن شرکت توانسته‌ایم ۷۵‌درصد محصولات را تولید کنیم؛ با وجود این تحریم‌ها یکی از مشکلات ما برای صادرات به شمار می‌رود و از طرفی شاهد واردات برخی محصولات مشابه هستیم. وی با اشاره به تحصیلات آکادمیک در دانشگاه‌های کشور گفت: متاسفانه در چند سال آینده شاهد یک بحران نیروی انسانی خواهیم بود چرا که فارغ‌التحصیلان شناخت درستی از صنعت ندارند.

وی با بیان اینکه برای تست تجهیزات جهت دریافت استاندارد با مشکل مواجهیم، اظهار کرد: با وجود اینکه خودمان برخی از استانداردها را برای اولین بار تعریف کردیم اما امروز برای آزمایش محصولات باید حتما نمونه آنها را به تهران ارسال کنیم و حتی شش ماه منتظر تایید کیفیت باشیم؛ اتفاقی که به دلیل طولانی بودن گاهی با واردات محصول مشابه خارجی و تسخیر بازار توسط بازرگانان همراه می‌شود. اعرابی با انتقاد از نرخ تسهیلات بانکی عنوان کرد: متاسفانه تامین مواد اولیه، تامین مالی و همچنین مباحث استاندارد، کج‌دار و مریز پیش رفته و امیدوارم اگر وزارت صمت در جهت رفع مشکلات اقدامی نمی‌کند، ما را به حال خودمان رها کند و مانعی در فرآیند تولید ایجاد نکند.

محمد کریم محمد جنیدی، مدیرعامل ابزارآلات جنیدی نیز با حضور در این پنل اظهار کرد: ۲۰ تا ۳۰‌درصد مواد اولیه تولید ابزار در ایران موجود است اما برخی مواد مستقیم به بازارهای جهانی صادر می‌شوند؛ با وجود این از زمان عرضه در بورس‌کالا شرایط تامین مواد اولیه بهبود یافته اما هنوز مشکلاتی وجود دارد؛ به طور نمونه تنها دو کارخانه فولاد مورد نظر ما را تولید می‌کنند و در نهایت قادریم که ۱۰‌درصد نیازمان را از این بازار دریافت کنیم و ۹۰‌درصد دیگر باید از بازار خریداری شود. محمد‌جنیدی با اشاره به اینکه وضع برخی تعرفه‌ها باعث طولانی شدن ترخیص از گمرک می‌شود، گفت: انتظار ما از نهادهای دست اندرکار در شرایط تحریم افزایش سرعت فرآیندها برای روان‌سازی تولید است.

وی در مورد عملکرد دانشگاه‌ها گفت: متاسفانه دانشگاه‌ها صرفا مباحث تئوریک را ارائه می‌کنند و آموزش‌ها عمدتا فاقد پژوهش است؛ بنابراین بسیاری از افرادی که در رشته صنایع فارغ التحصیل شده‌اند، فاقد کارآیی لازم هستند و امیدوارم حداقل در تحصیلات تکمیلی و زمان ارائه پایان نامه از این دانشجویان بخواهند که دوره‌ای را در صنایع بگذرانند؛ ضمن اینکه ضروری است که بخش صنعت هم نیازهایش را تشریح و در اختیار دانشگاه قرار دهد. وی با بیان اینکه فناوری کنونی مربوط به سال‌ها پیش است، تصریح کرد: متاسفانه در واردات مواد اولیه و فناوری‌های نوین با مشکل مواجه هستیم و در واقع با تکنولوژی ۳۰ سال پیش به جنگ تکنولوژی روز رفته‌ایم؛ بنابراین وزارت صمت باید در خصوص تامین ارز و تسهیل واردات به صنایع کمک کند تا با استفاده از مزیت مواد اولیه کشور و در ادامه تربیت نیروی متخصص بتوانیم صادرات قابل قبولی رقم بزنیم.

وی با انتقاد از عملکرد بانک‌ها اظهار کرد: بانک‌ها تبدیل به بنگاه‌های اقتصادی شده‌اند و گرفتن تسهیلات مترادف با گذر از هفت‌خوان رستم است و البته هر روز باید منتظر تبصره و قانونی جدید باشیم؛ در حالی که رفع بیکاری و کاهش بزهکاری‌های اجتماعی با اشتغال و توسعه شرکت‌ها اتفاق می‌افتد. محمد جنیدی در پایان با اشاره به اهمیت حمایت وزارت صمت گفت: حمایت از تولید بر تمام شاخص‌های توسعه کشور تاثیر‌گذار است و اگر قرار نیست حمایتی اتفاق بیفتد، برخی مسوولیت‌ها را به خودمان  واگذار کنند.