پیش‌بینی بازار وسیع صادراتی ابزار

باقرپور با توضیح اینکه هدف این نمایشگاه توسعه فرهنگ ابزار و شناساندن اهمیت این صنعت در فرآیند تولید است، ادامه داد: گستره و کاربرد این صنعت تا جایی است که از افراد خانه‌دار تا کارخانه‌دار را پوشش می‌دهد.  وی در ادامه درباره وسعت این رویداد نیز بیان کرد: با توجه به اینکه نمایشگاه حاضر نوظهور بوده، ما حدود ۱۰‌هزار مترمربع را برای حضور۹۰ شرکت از داخل و خارج پوشش دادیم. از این میان حدود ۲۰ شرکت، خارجی و ۷۰ شرکت، داخلی هستند که بخشی از داخلی‌ها هم از‌‌ نمایندگی‌های شرکت‌های خارجی محسوب می‌شوند. رئیس اتحادیه صنف ابزارفروشان تهران درباره جغرافیای بین‌المللی این نمایشگاه نیز توضیح داد: با توجه به شرایطی که پیش آمد بخشی از شرکت‌کننده‌های خارجی را از دست دادیم، اما در حال حاضر از کشورهای چین، هند و ترکیه شرکت‌کننده‌‌ داریم و امیدواریم که این نمایشگاه در معرفی تکنولوژی‌های جدید موثر باشد و مخاطبان و فعالان داخلی صنعت بتوانند از این فرصت بهره‌‌مند شوند.

مهدی باقرپور در ادامه با بیان اینکه در فرآیند تولید محصولات از مواد اولیه تا کالای نهایی از ابزار استفاده می‌شود، گفت: هر روز شرایط بهتر و سهل‌تری برای انجام فعالیت‌ها ایجاد می‌شود و ابزارها هم همان‌طور که در ایجاد این شرایط بهینه و سهل سهیم هستند، همزمان خود نیز با توسعه تکنولوژی‌ها پیشرفت می‌کنند. به طور مثال تا پیش از این تنها از خودروهای بنزینی استفاده می‌شد ولی امروزه با حضور گسترده خودروهای برقی در سطح شهرها روبه‌رو هستیم. خودروهای برقی هم ابزارآلات تعمیر و نگهداری متفاوتی از خودروهای بنزینی دارند. در رابطه با صنعت ساختمان هم وضع به همین ترتیب است. شکل تولید ساختمان تغییر کرده و از همین رو باید از ابزارهای جدید هم استفاده کرد.  وی ادامه داد: اهمیت این همایش در آن است که افراد با تکنولوژی‌‌های جدید آشنا شوند و از طریق آن بتوانند کار خود را ساده‌تر و سرعت آن را افزایش دهند. 

باقرپور همچنین گفت: یکی از دلایل مهم برگزاری این نمایشگاه این است که ریل‌گذاری مناسبی برای آینده صنعت ابزار ایجاد شود. باید توجه داشت که در گذشته بیشتر ابزارها از خارج وارد کشور می‌شدند، ولی در سال‌های اخیر فعالان این حوزه و کسبه صنف ابزار توانستند به حوزه تولید این صنعت وارد شوند و بخشی از محصولات را در داخل تولید کنند. بسیاری هم روی تولیدات خود سرمایه‌گذاری بیشتری کردند و با هزینه شخصی خود برخی تجهیزات و فناوری‌ها را وارد کردند و شروع به تولید گسترده و متنوع‌تر این محصولات کردند.  وی با بیان اینکه امروزه حدود ۲۰‌درصد از محصولات مورد استفاده در کشور ساخته می‌شوند، گفت: البته ما بیشتر از هر چیزی به کیفیت ابزارها اعتقاد داریم و آن محصولی که بتواند در فرآیند کار به خوبی مورد استفاده قرار گیرد، اهمیت دارد. مضاف اینکه برخی از ابزارها فناوری‌‌های پیچیده‌ای دارند و امکان استفاده از آن فناوری در داخل کشور وجود ندارد و در این بخش‌ها بهتر است یا اصلا ناگزیریم از ابزارهای خارجی استفاده کنیم اما در بخشی که امکان تولید آنها از نظر مواد اولیه و دانش فنی و امثالهم در داخل وجود داشته باشد، قطعا می‌توان برای داخلی‌سازی آنها ریل‌گذاری کرد.

مهدی باقرپور همچنین با اشاره به اینکه ما بازار صادراتی بسیار مناسبی را پیش‌بینی می‌‌کنیم، گفت: وقتی ابزارهای ما به کیفیت و کمیت لازم برسند، ان‌شاءالله به صادرات هم می‌‌رسیم. وی درباره چالش‌های این صنعت نیز توضیح داد: همان‌طور که ذکر شد، حوزه ابزار قابل تقسیم‌بندی به داخلی و خارجی نیست، پس در نتیجه توقع داریم دولتمردان به این موضوع اشراف پیدا کنند که وقتی ابزاری موردنیاز صنعت واقع شود، باید فضا و بستر آن برای واردات فراهم شود و اگر ابزاری قابل تولید شدن است، به تولیدکننده کمک کنند تا بتواند با هزینه کمتری این کار را انجام دهد. به عنوان نمونه وقتی قرار است تولید جدیدی انجام گیرد ابتدا لازم است که دانش آن فراهم شود و بهتر است که مراکز دانشگاهی در توسعه این دانش‌ها فعال شوند، پس از آن باید به طور همزمان چند کارخانه تولید آن محصول را برعهده بگیرند.

در رابطه با واردات هم وضع به همین شکل است. وقتی همکاران ما قصد واردات ابزارهایی را دارند و به روش‌های مختلف تحریم‌‌ها را دور می‌‌زنند (چون ما در حوزه بسیاری از ابزارها که در صنایع بالادستی استفاده می‌‌شوند تحریم هستیم) لازم است که تسهیلاتی برای آنها در نظر گرفته شود یا حداقل صنعت ابزارآلات را هم مثل بقیه کالاها نگاه کنند و محدودیت‌ها و مقررات خلق الساعه بر آنها اعمال نکنند. یادمان نرود ابزار وسیله رونق صنعت است در نتیجه محدودیت‌هایی که برای ابزار اعمال می‌شود، چه در حوزه تولید و چه حوزه تجارت، در نهایت باعث می‌شود که صنعت ما با مشکل مواجه شود.

اکران عمومی پتانسیل تولید ابزارآلات

محمد حلاجیان مدیرعامل شرکت «فرجاد تجارت» و مدیر اجرایی نمایشگاه بین‌المللی ابزارآلات صنعتی و کارگاهی نیز در رابطه با اهداف این رویداد به «دنیای‌اقتصاد» گفت: با توجه به پتانسیل‌‌های تولید در بخش ابزار جهت انجام صادرات، یکی از اهداف مهم برای تحقق موضوع فوق تمرکز ویژه روی حضور هیات‌‌های خارجی و رایزنان بازرگانی کشورهای مختلف است که در این راستا تجار و متخصصان خارجی کشورهای حوزه CIS، افغانستان، آسیای میانه، پاکستان و... به نمایشگاه دعوت شده‌‌اند و پاویون کشور چین و ترکیه و... نیز در دوره اول نمایشگاه دایر خواهد بود. از دیگر اهداف مهم نمایشگاه ابزارآلات، تاکید بر تقویت تولید داخل و حمایت از کالاهای ایرانی، دعوت از سرمایه‌گذاران و بازدیدکنندگان متخصص، برگزاری نشست‌‌ها و کارگاه‌‌های تخصصی به منظور رشد و تعالی صنعت ابزارآلات و تاکید بر نقش مهم، ویژه و کاربردی صنعت ابزار در بخش‌‌های مختلف سایر صنایع و تلاش برای شناساندن ظرفیت‎ها و پتانسیل‌‌های آن است.

وی در ادامه گفت: با توجه به اهمیت صنعت ابزار در کشور یقینا این نمایشگاه در سال‌های آینده با دستاوردهایی از جمله رشد و توسعه در صنعت ابزارآلات، افزایش صادرات و جذب سرمایه‌گذاری خارجی، افزایش اشتغال و توسعه منابع انسانی و تقویت رقابت‌‌پذیری همراه خواهد بود و به رشد بیش از پیش این صنعت مهم کشور کمک قابل‌توجهی می‌کند. با توجه به آنکه این نمایشگاه یک رویداد کاملا تخصصی است منافع آن پس از برگزاری به طور قطع منجر به کسب بیشترین سود برای کشور می‌شود و تاثیر بسزایی در معرفی هرچه گسترده‌‌تر صنعت ابزارآلات و شناساندن پتانسیل‌‌های این بخش به جامعه هدف دارد.