چالش  تورم  در برنامه‌ریزی تولید

از سوی دیگر، در نیمه دوم سال بازار با افزایش نرخ ارز روبه‌‌‌رو شد، چالشی که به تورم و افزایش قیمت مواد اولیه دامن زد و کار را برای معامله‌‌‌گران سخت کرده‌‌‌ است. در این بازار بسیاری از فروشندگان به دلیل عدم‌ثبات قیمت‌ها حاضر به فروش محصول خود نیستند و گویا در انتظار ثبات بازار، دست از معامله کشیده‌‌‌اند. در چنین شرایطی ترسیم سال آینده تا حدی دشوار به‌‌‌نظر می‌رسد و کار را برای هدف‌‌‌گذاری سال پیش‌‌‌رو مشکل کرده است.

بازار آهن‌‌‌آلات در سکون بود

یکی از بازارهایی که امسال در رکود به سر برد، بازار آهن‌‌‌آلات بود. در این‌باره حبیب‌‌‌الله بشارتی رئیس اتحادیه آهن‌‌‌سازان تهران در گفت‌‌‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» عنوان کرد: بازار آهن‌‌‌آلات سال گذشته به‌‌‌ویژه در نیمه نخست سال با سکون همراه بود و این حالت رکود به دلیل کندی ساخت‌وساز و پیشرفت‌ پروژه‌‌‌های عمرانی از یک‌‌‌سو و کاهش مصارف کارخانه تولیدی سبب شد که بازار بیش از گذشته در رکود به سر برد. بشارتی در ادامه خاطرنشان کرد: آنچه موضوع را با مشکل روبه‌‌‌رو کرده، اینکه شاهد رشد بی‌‌‌سابقه تورم به‌‌‌ویژه در نیمه دوم سال بوده‌‌‌ایم. یکی از عوامل تاثیرگذار بر رشد تورم نیز افزایش نرخ ارز است. افزایش نرخ ارز بیش از هر عامل دیگری بر تورم تاثیرگذار بوده است. در چنین شرایطی خرید و فروش در بازار متوقف می‌شود و کسی فروشنده نخواهد بود تا شاید بتوانند به نرخ بالاتری کالای خود را به فروش برسانند و این موضوع به تورم و رکود در بازار نیز دامن می‌‌‌زند.

وی در پاسخ به این پرسش که وضعیت بازار صادراتی در زمینه آهن‌‌‌آلات چگونه بود، گفت: وضعیت بازار صادرات نیز چندان مساعد نبود، این در حالی است که می‌توانستیم بازار صادراتی مناسبی را برای خود ایجاد کنیم. یکی از مشکلات ما در زمینه صادرات، عدم‌انتقال ارز است و مهم‌ترین مانع صادراتی محسوب می‌شود.

رئیس اتحادیه آهن‌‌‌سازان تهران در پاسخ به این پرسش که وضعیت بازار را برای سال آینده چگونه ارزیابی می‌کنید، گفت: وضعیت تورم بسیار نگران‌‌‌کننده است، امیدواریم که سال آینده برای این موضوع بررسی‌‌‌های کارشناسی صورت گیرد. همچنین در این راستا کمیته‌‌‌هایی از سوی دولت و مجلس شورای اسلامی تشکیل شود تا بتواند بازار را تا حد ممکن به حالت تثبیت نزدیک کند تا تولیدکنندگان و معامله‌‌‌گران بازار بتوانند با شرایط ثبات بیشتری به کار خود در بازار ادامه دهند.

موانع چالش‌‌‌زای ۱۴۰۱ برای تولیدکنندگان

صنایع وابسته به صنایع فولاد نیز سال پرچالشی را پشت سر گذاشتند و در تهیه مواد اولیه خود با مشکلات بسیاری روبه‌‌‌رو بودند. مسعود خاری‌‌‌زاده مسوول فروش و بازاریابی ایران غلتک در گفت‌‌‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» درباره وضعیت بازار فولاد و صنایع وابسته به آن در سالی که رو به اتمام است، عنوان کرد: سال‌جاری برای تولیدکننده پایین‌‌‌دست فولاد سال سختی بود. در ابتدا قیمت مواد اولیه با شیب ملایم صعودی، شرایط متعادلی داشت. البته با آغاز فصل تابستان تولیدکنندگان فولاد با اعمال محدودیت‌های برق روبه‌‌‌رو شدند و این موضوع روی میزان تولید، بازار و مواد اولیه تاثیرگذار بود. خاری‌‌‌زاده در ادامه همچنین خاطرنشان کرد: البته اتفاقی که در ابتدای سال‌جاری روی داد، آغاز جنگ روسیه و اوکراین بود که این موضوع بر بیشتر بازارها از جمله بازار فولاد و تهیه مواد اولیه تاثیرگذار بود و قیمت مواد اولیه با افزایش روبه‌‌‌رو شد، افزایشی که دیگر شاهد کاهش آن تا پایان سال نبودیم.

وی در ادامه با اشاره به این موضوع که در پاییز سال‌جاری با حوادث دیگری روبه‌‌‌رو شدیم، ادامه داد: در پاییزی که گذشت با نوسان و افزایش نرخ ارز و همچنین قراضه آهن روبه‌‌‌رو شدیم که این موضوع سبب افزایش قیمت مواد اولیه شد. به‌‌‌صورت هفتگی و روزانه شاهد افزایش قیمت‌ها بودیم. در انتهای پاییز نیز با اعمال محدودیت‌های گاز روبه‌‌‌رو شدیم، البته هرچند خود واحد تولیدی ما با محدودیت کمتری روبه‌‌‌رو بود، اما صنایع وابسته به ما به‌‌‌ویژه نوردکاران با محدودیت‌های بیشتری روبه‌‌‌رو شدند و بیشتر واحدهای آنها با تعطیلی یک ماهه مواجه شدند که تعطیلی این واحدها، میزان نقدینگی این واحدها را کاهش داد و این موضوع سبب شد وصول مطالبات ما با تاخیر همراه شود. همین موضوع حدود ۱۰ تا ۱۵‌درصد سبب کاهش فروش ما شد. تعطیلات واحدها سبب شد که تحت فشار مشتری‌‌‌های خود قرار بگیریم.

مسوول فروش و بازاریابی ایران غلتک در ادامه با تاکید بر این موضوع که سال سختی را پشت‌‌‌سر گذاشتیم، عنوان کرد: در سال‌جاری ما قادر شدیم که به برنامه‌‌‌های هدف‌‌‌گذاری در سال‌جاری دست پیدا کنیم، اما به سختی این امر محقق شد. هم‌‌‌اکنون نیز قیمت مواد اولیه به ‌‌‌شدت در حال گران شدن است و وضعیت بغرنجی برای بازار ایجاد شده است و با این روند نمی‌توان چندان بازار را پیش‌بینی کرد.

خاری‌‌‌زاده در ادامه توضیح داد: نوسان و افزایش نرخ ارز، افزایش قیمت مواد اولیه ما را با نوسان لحظه‌‌‌ای روبه‌‌‌رو کرده که صبح با یک قیمت و عصر با یک قیمت دیگر روبه‌‌‌رو می‌‌‌شویم و چنین شرایطی خرید و فروش را بسیار مشکل کرده است.  

وی در پاسخ به این پرسش که آیا با وجود تورم کنونی امکان برنامه‌‌‌ریزی برای سال آینده را دارید، گفت: قصد داریم که برای سال آینده با ظرفیت کامل پیش برویم. البته اگر سال آینده با محدودیت‌های برق و گاز و تامین انرژی روبه‌‌‌رو نباشیم، مشابه امسال نیز می‌توانیم به پیش برویم.

مسوول فروش و بازاریابی ایران غلتک در ادامه درباره چالش‌‌‌هایی که سال آینده با آن روبه‌‌‌رو خواهیم بود، گفت: چند موضوع در سال آینده برای تولیدکننده وضعیت کنونی را ممکن است بغرنج‌‌‌تر ‌‌‌کند، یکی افزایش تورم است که به نظر می‌رسد در سال آینده نیز ادامه‌‌‌دار خواهد بود. موضوع دیگر افزایش دستمزد کارگر و نیروی انسانی است که تاکنون از میزان آن اطلاعی نداریم. همچنین موضوع تامین انرژی و اعمال محدودیت‌های گاز و برق را خواهیم داشت. مجموع این عوامل سبب شده که نتوانیم برای سال آینده برنامه‌‌‌ریزی شفافی را مدنظر قرار دهیم.