به گزارش از وال‌‌‌‌‌‌استریت‌‌‌‌‌‌ژورنال، فروپاشی صرافی FTX یکی از بانک‌های برتر بازار کریپتو را نیز درگیر کرده و باعث شده‌است که این بانک دارایی‌های خود را با ضرر چشمگیری به‌فروش برساند تا بتواند پاسخگوی ۱/ ۸میلیارد دلار برداشت توسط مشتریان باشد.

بانک سیلورگیت در گزارش اولیه منتشرشده در مورد عملکرد خود در فصل چهارم سال‌۲۰۲۲ اعلام کرده که سپرده‌‌‌‌‌‌های رمزارز در این بانک طی سه‌ماهه چهارم سال‌۲۰۲۲ کاهش ۶۸‌درصدی داشته است. به‌این‌ترتیب، سیلورگیت به‌منظور پاسخگویی برداشت سرمایه توسط مشتریان خود، اوراق‌بدهی که در ترازنامه مالی خود در اختیار داشت را نقد کرده‌است. ضرر ۷۱۸‌میلیون دلاری ناشی از فروش اوراق‌بدهی سیلورگیت بسیار بیشتر از مجموع سودی است که این بانک از سال‌۲۰۱۳ تاکنون به‌دست آورده است.

سیلورگیت به شرکت‌های حاضر در کسب‌وکارهای مرتبط با کریپتو خدمات ارائه می‌دهد. این بانک از طریق شبکه تبادل سیلورگیت به سرمایه‌‌‌‌‌‌گذاران سازمانی کمک می‌کند تا سرمایه‌های خود را به پلتفرم‌های معاملات رمزارز وارد و خارج کنند. شبکه تبادل سیلورگیت؛ در واقع حساب‌های بانکی سرمایه‌‌‌‌‌‌گذاران را به صرافی‌‌‌‌‌‌ها متصل می‌کند. صرافی FTX و سایر شرکت‌های متعلق به سم بنکمن فرید، موسس صرافی FTX، در مجموع دارای یک‌میلیارد سپرده بانکی بودند. فروپاشی این صرافی در ماه نوامبر، تنش شدیدی در بازار کریپتو ایجاد کرد و باعث شد که ارزش سهام سیلورگیت کاهش شدیدی را تجربه کند. قیمت هر سهم سیلورگیت (با‌نماد SI) تنها در روز پنج‌شنبه ۴۳درصد کاهش یافت و طی سه ماه اخیر ۸۴درصد کاهش داشته است.

ارزش سهام سیلورگیت که در نوامبر۲۰۲۱ (آبان۱۴۰۰) در اوج بازار گاوی بیت‌کوین به حدود ۲۴۰‌دلار رسیده بود، در حال‌حاضر حدود ۱۱ دلار است و این سقوط ۹۵‌درصدی وضعیت ناموفق‌‌‌‌‌‌ترین آلت‌‌‌‌‌‌کوین‌‌‌‌‌‌ها در بازار خرسی اخیر را تداعی می‌کند.

سیلورگیت چگونه در ‌برابر این خروج سرمایه عظیم دوام آورد؟

سیلورگیت توانسته است از این کاهش شدید سپرده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها نجات یابد زیرا ساختار آن همانند اکثر بانک‌ها نیست. سیلورگیت بسیاری از شعبه‌‌‌‌‌‌ها و فعالیت‌های سنتی بانکی خود را فروخت تا بتواند بر ارائه حساب‌های بانکی به صرافی‌‌‌‌‌‌ها و سرمایه‌‌‌‌‌‌گذاران کریپتو متمرکز بماند. سپرده‌‌‌‌‌‌های مرتبط با رمزارز تقریبا ۹۰درصد از کل سپرده‌‌‌‌‌‌های سیلورگیت را شامل می‌شوند. سیلورگیت تقریبا تمام سپرده‌‌‌‌‌‌های خود را به‌صورت پول نقد یا اوراق‌بهادار با قابلیت فروش آسان نگهداری می‌کند.

سیلورگیت گفته است در پایان سه‌ماهه چهارم سال‌گذشته، ۶/ ۴‌میلیارد دلار پول نقد در اختیار دارد، درحالی‌که سایر موجودی‌‌‌‌‌‌های این بانک معادل با ۸/ ۳‌میلیارد دلار است. این بانک همچنین ۶/ ۵‌میلیارد دلار نیز به‌صورت اوراق‌بدهی نظیر اوراق خزانه‌‌‌‌‌‌داری آمریکا در اختیار دارد که به آسانی قابل‌فروش هستند. به گفته سیلورگیت، میانگین حجم معاملات روزانه شبکه سیلورگیت در سه‌ماهه چهارم افزایش داشته است.

با این حال، این ارقام حتی در مقایسه با رکود بزرگ (The Great Recession) نیز به‌شدت غیرعادی هستند. طبق تحقیقی که فدرال‌رزرو در سال‌۱۹۳۸ انجام داده‌است، بانک‌هایی که در سال‌های۱۹۳۰ الی ۱۹۳۳ تعطیل‌شده‌‌‌‌‌‌اند، به‌طور میانگین با کاهش تقریبا ۳۸درصد در سپرده‌‌‌‌‌‌های خود مواجه بوده‌‌‌‌‌‌اند. فقط ۹ بانک در بین ۶۷ بانک حاضر در این تحقیق، بیش از ۵۰درصد کاهش سپرده‌‌‌‌‌‌ را تجربه کرده‌بودند.

بر اساس مقاله‌‌‌‌‌‌ای از جاناتان دی. رُز (Jonathan D. Rose) بانک‌هایی که طی بحران اقتصادی سال‌۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ تعطیل شدند نیز ماهانه با ۱۰ الی ۲۰درصد کاهش در سپرده‌‌‌‌‌‌های خود مواجه بودند.

برنامه‌‌‌‌‌‌های سیلورگیت برای آینده چیست؟

سیلورگیت گفته است که این بانک هم‌‌‌‌‌‌چنان به حوزه کریپتو متعهد است و تامین بودجه‌کافی برای مدیریت دوره گذار را در اختیار دارد.

مدیران اجرایی سیلورگیت گفته‌‌‌‌‌‌اند برداشت‌‌‌‌‌‌های اخیر به دلیل عدم‌اطمینان به عرصه کریپتو بوده که این عدم‌اطمینان ناشی از فروپاشی صرافی FTX بوده‌است. سپرده‌‌‌‌‌‌های سیلورگیت در سه‌ماهه چهارم به ۵/ ۳میلیارد دلار کاهش یافته و مجددا در پایان این سه‌ماهه به ۸/ ۳میلیارد دلار رسیده‌است.

مدیران اجرایی سیلورگیت طی صحبت با تحلیلگران گفته‌‌‌‌‌‌اند مشتریان حساب‌های خود را نبسته‌‌‌‌‌‌اند، بلکه به بانک اعلام کرده‌اند که سرمایه خود را از حوزه رمزارز خارج کرده‌‌‌‌‌‌اند، در نتیجه به نگهداری سرمایه خود در سیلورگیت نیاز ندارند. حتی مشتریانی که بر روی رمزارزها معطوف هستند نیز سرمایه خود را برداشت کرده‌اند تا در دارایی‌های بسیار ایمن‌‌‌‌‌‌تر نظیر اوراق خزانه‌‌‌‌‌‌داری سرمایه‌گذاری کنند. آلن لین (Alan Lane) مدیر اجرایی ارشد سیلورگیت گفته است: مشتریان ما برای مدت طولانی از حضور در عرصه کریپتو دست نگه داشته‌‌‌‌‌‌اند. بانک سیلورگیت به دریافت وام در ازای دارایی‌های خود پرداخته است تا از این طریق بتواند پول نقد موردنیاز برای پاسخگویی به برداشت مشتریان را فراهم سازد، اما با افزایش نرخ بهره، سیلورگیت با مشکل و ناهماهنگی مواجه شده‌است. در این شرایط، سیلورگیت مجبور شده‌است تا بیش از سودی که از اوراق‌بهادار خود کسب می‌کند، سود وام خود را پرداخت کند. به‌این‌ترتیب، سیلورگیت مجبور شده‌است تا اوراق‌بهادار خود، حتی آن دست از اوراق‌بهاداری که از قبل در اختیار داشت و ‌درصدد حفظ آنها بود را بفروشد.

سیلورگیت ‌درصدد کاهش فعالیت‌های تجاری خود است تا بتواند این شرایط سخت را پشت‌‌‌‌‌‌سر بگذارد. این بانک ۴۰درصد از کارکنان خود را تعدیل کرده و برنامه‌هایی برای عرضه رمزارز خود تدارک دیده‌است. سیلورگیت همچنین از ۱۹۶‌میلیون دلاری که برای خرید فناوری شکست‌‌‌‌‌‌خورده فیس‌بوک درخصوص عرضه شبکه پرداخت مبتنی بر کریپتو صرف کرده بود نیز چشم‌‌‌‌‌‌پوشی کرده‌است.

تاثیر فروپاشی FTX بر سیلورگیت

سیلورگیت درخصوص ارتباط با صرافی FTX و شرکت معاملات کریپتوی متعلق به بنکمن فرید به اسم آلامدا ریسرچ نیز مورد بازرسی شدیدی قرار گرفته‌است. فروپاشی FTX در ماه نوامبر و پس از آن رخ‌داد که مشخص شد شرکت آلامدا از سرمایه مشتریان صرافی FTX برای تامین بودجه ‌اقدامات پرریسک استفاده کرده‌است.

بنکمن فرید به دلیل استفاده از سرمایه مشتریان در سیستم‌‌‌‌‌‌های قدیمی و ناتوانی در مدیریت ریسک مقصر شناخته شد. بنکمن فرید در روزهای ابتدایی گفته بود که صرافی FTX هیچگونه حساب بانکی در اختیار نداشت و مشتریانی که‌درصدد انجام معاملات در این صرافی بودند، سرمایه خود را به‌حساب‌های بانکی آلامدا انتقال می‌دادند. به‌نظر می‌رسد مقداری از این سرمایه‌ها به‌حسابی در بانک سیلورگیت انتقال یافته‌است.

سیلورگیت گفته در حال بررسی تراکنش‌های بین صرافی FTX و آلامدا است. همچنین از این موضوع اطلاع نداشته است که سرمایه ورودی به آلامدا قرار بوده وارد صرافی FTX شود.

ریزش حوزه کریپتو نگرانی‌هایی را درباره اعتبار و صحت مدل تجاری بانک سیلورگیت به‌وجود آورده است. گروهی از قانون‌گذاران فدرال در اوایل هفته به این بانک درباره حضور بیش از حد در بازار هشدار داده بودند.