رشد ماهانه شاخص قیمت رکورد زد
مسیر برگشت از قله تورمی
نرخ تورم ماهانه در مهرماه سال جاری به سطح ۷ درصد رسیده است، این بیشترین رقم تورم ماهانه در دو سال اخیر است و نرخ تورم به قله خود در این مدت رسیده است. بررسیها نشان میدهد که افزایش قیمت در کالاهای بادوام نظیر خودرو، وسایل خانگی و وسایل الکترونیکی بیشترین اثر را در تورم مهر داشته است. از سوی دیگر، در ماه اول سال جاری تورم خوراکیها نیز نسبتا بالا ثبت شده و برخی کالاها نظیر روغن در یک ماه ۱۶ درصد رشد کرده است. اما تغییرات قیمت روغن نیز تا حدود زیادی، متاثر از نرخ ارز است. به نظر میرسد که دو سناریو را میتوان برای آینده در نظر گرفت؛ اگر سیاستگذار بتواند از ابزارهای خود برای مهار رشد نقدینگی و نرخ ارز استفاده کند، نرخ تورم از قله مهار خود عقب خواهد کشید، در غیر اینصورت دوباره تکانههای تورمی در ماههای آینده تکرار میشود. در هر صورت به نظر میرسد که شوک انتخابات آمریکا میتواند بر مسیر تورم ماههای بعد نیز اثرگذار باشد. تغییر جهت انتظارات در نیمه آبان، تورم را از قله به پایین خواهد آورد. در کنار این انتظارات، بهرهگیری از ابزارهای مهار تورم نظیر نرخ سود بانکی و کنترل رشد نقدینگی نیز میتوانند تورم را در پایین آوردن از قله همراهی کنند. دو سال پیش نیز نرخ تورم در مهرماه ۹۷ به رقم ۷ درصد رسید، اما ثبات نرخ ارز باعث کاهش مسیر تورم ماهانه تا پایان سال شد.
ثبت بالاترین نرخ تورم ماهانه در مهرماه
گزارش مرکز آمار نشان میدهد تورم ماهانه مهر ماه ۹۹ به عدد ۷ درصد رسیده است که نسبت به شهریور ماه تقریبا دوبرابر شده است. این دادهها حاکی از آن است که این رقم برای تورم ماهانه، آمار بالایی است. نگاهی به روند نرخ تورم ماهانه نشان میدهد که از سال ۹۰ تا سال جاری، تورم مهر ۹۷ بالاترین رقم را با ثبت ۱/ ۷ درصد به خود اختصاص داده است. تورم مهر ۹۹ با ثبت ۷ درصد بعد از مهر ۹۷، بالاترین رقم تورم ماهانه از سال ۹۰ تاکنون را از آن خود کرده است. این گزاره نیز بر بالا بودن رقم تورم ماهانه مهر ماه تاکید دارد. محاسبه میانگین تورم ماهانه ۶ ماهه نخست امسال، عدد ۴/ ۳ درصد را نشان میدهد. در نتیجه، تورم ماهانه مهر ماه نسبت به میانگین تورم ماهانه ۶ ماه نخست بیش از ۲ برابر شده است. این آمارها حاکی از آن است که روند افزایشی تورم ماهانه مهر ماه در طول ماههای اخیر بی سابقه بوده است. تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت مصرفکننده ماه مورد نظر را نسبت به ماه گذشته خود نشان میدهد.
عوامل موثر بر افزایش تورم ماهانه
شاخص بهای مصرفکننده، شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای کشور را در ۱۲ گروه «خوراکیها و آشامیدنیها»، «دخانیات»، «پوشاک و کفش»، «مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوختها»، «مبلمان و لوازم خانگی و نگهداری معمول آنها»، «بهداشت و درمان»، «حمل و نقل»، «ارتباطات»، «تفریح و فرهنگ»، «آموزش»، «هتل و رستوران» و «کالاها و خدمات متفرقه» محاسبه میکند. طبق گزارش مرکز آمار، گروه خوراکیها و مسکن به ترتیب با داشتن ضرایب اهمیت ۵۵/ ۲۵ و ۱۲/ ۳۱ مهمترین قسمتهای شاخص قیمت مصرفکننده را تشکیل میدهند. از آنجا که این دو گروه حدود ۶۰ درصد ضریب اهمیت شاخص را تشکیل میدهند، بنابراین این دو گروه از اهمیت بالایی برخوردار هستند. با بررسی گزارش مرکز آمار که ۴ گروه «خوراکیها»، «حمل و نقل»، «مسکن» و «تفریح و فرهنگ» بیشترین رشد و اثر را در تورم ماهانه داشتند. رشد تورمی این گروهها به ترتیب ۷/ ۵، ۱۷، ۶/ ۳ و ۳/ ۷ واحد درصد است.
کالاهای تورمساز
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به گروه «روغنها و چربیها» (کره پاستوریزه حیوانی و روغن جامد)، گروه «شیر، پنیر و تخم مرغ» (تخم مرغ و خامه پاستوریزه)، گروه «سبزیجات» (فلفل دلمهای، کاهو، نخود، پیاز و قارچ)، گروه «چای، قهوه و سایر نوشیدنیها» (انواع نوشابه و آبمیوه) است. در گروه عمده «کالاهای غیر خوراکی و خدمات»، گروه «حمل و نقل» (قیمت انواع خودرو)، گروه «مبلمان و لوازم خانگی» (بخاری گازی، فرش ماشینی، لوازم پلاستیکی آشپزخانه، یخچال فریزر و ظروف شیشهای آشپزخانه)، گروه «تفریح و فرهنگ» (لپتاپ، قطعات کامپیوتر، دوربین عکاسی و دوچرخه بچگانه) بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشتهاند. رشد تورم ماهانه شهری و روستایی در مهر ۹۹ به ترتیب ارقام ۱/ ۷ و ۹/ ۶ واحد درصد بوده است. به این ترتیب میتوان گفت رشد تورم ماهانه شهری در این ماه بیشتر از روستایی بوده است. همچنین رشد تورم ماهانه گروه «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» و گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» به ترتیب ارقام ۸/ ۵ و ۶/ ۷ واحد درصد بوده است. به این ترتیب میتوان گفت که رشد تورم ماهانه کالاهای غیرخوراکی و خدمات نسبت به گروه خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات بیشتر بوده است.
در گروه کالاها، بیشترین و کمترین اثر روی شاخص تورم ماهانه به ترتیب از آن کالاهای بادوام و کالاهای بی دوام است. اثر این گروه از کالاها روی این شاخص به ترتیب ۴/ ۲۲ و ۳/ ۶ واحد درصد است. اثر کالاهای بادوام بر روی شاخص حتی از خدمات نیز بیشتر بوده است. گروه خدمات ۷/ ۳واحد درصد روی شاخص تورم ماهانه اثر داشته است. تورم بالاتر کالاهای بادوام حتی نسبت به خدمات به دلیل افزایش نرخ ارز در ماههای قبل است و باعث اوجگیری تورم ماهانه در مهرماه شده است.
بیشترین مقدار نرخ تورم ماهانه به مهرماه ۹۷ باز میگردد. در این ماه نرخ تورم ماهانه به عدد ۱/ ۷ درصد رسیده بود؛ که این رشد تورمی به دلیل سیاستهای نوسان نرخ ارز رخ داد. در آن برهه زمانی سیاست ثبات نرخ ارز باعث شد رخ تورم ماهانه تا پایان سال روند نزولی به خود بگیرد. اکنون پس از گذشت دو سال نرخ تورم دوباره به سطح ۷ درصدی رسیده است. در مقطع فعلی اگر سیاستگذار بتواند از ابزارهای خود در کنترل رشد نقدینگی، افزایش نرخ سود و نرخ ارز استفاده کند، میتواند بار دیگر نرخ تورم را از قله مهار خود به عقب بکشد در غیر اینصورت شاهد تکرار دوباره تکانههای تورمی در ماههای آینده خواهیم بود.
افزایش سرعت تورم نقطه به نقطه
طبق گزارشهای مرکز آمار، تورم نقطه به نقطه در مهر ماه ۹۹ عدد ۵/ ۴۱ درصد بوده است. این نرخ تورم بیشترین مقدار نرخ تورم نقطه به نقطه از مرداد ۹۸ به بعد بوده است. نگاهی به روند نرخ تورم نقطه به نقطه نشان میدهد که از اردیبهشت ۹۸ که این عدد ۱/ ۵۲ درصد بوده است تا فروردین سال جاری، روند این تورم کاهشی است. همچنین از فروردین سال جاری این روند در جهت افزایش بوده است؛ تا اینکه در مهر ماه بیشترین عدد را به خود اختصاص داده است. همچنین این آمارها نشان میدهد که نمودار تورم نقطه به نقطه از اردیبهشت ۹۸ تا مهر ۹۹، نموداری U شکل است. تورم نقطه به نقطه مهر ۹۹ نسبت به ماه شهریور از افزایش ۷ واحد درصدی حکایت دارد. علاوه بر این آمارها نشان میدهند از مقطع زمانی مرداد ۹۸ به بعد، بیشترین سطح تورم نقطه به نقطه در مهرماه ۹۹ رقم خورده است و بهنظر میرسد این روند افزایشی ادامه پیدا کند. تورم نقطه به نقطه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت مصرفکننده ماه مورد نظر را نسبت به ماه مشابه سال گذشته خود نشان میدهد.
فاصله ۳ واحد درصدی با تورم هدفگذاری شده
نگاهی به دادههای مرکزآمار نشان میدهد تورم میانگین مهرماه ۹۹ به عدد ۲/ ۲۷ درصد رسیده است. بررسیها نشان میدهد از شهریور ۹۸ که نرخ تورم میانگین ۷/ ۴۲ درصد بود تا مرداد ماه ۹۹ روند تورم میانگین نزولی بوده است؛ بهطوریکه در مرداد ۹۹ این عدد به ۸/ ۲۵ درصد رسید اما در شهریور و مهر ۹۹ این روند نزولی وارونه و به روند صعودی تبدیل شد. بهطوری که در شهریور و مهر ۹۹ ارقام تورم میانگین به ترتیب ۲۶ و ۲/ ۲۷ درصد را نشان میدهد. یکی از اقدامات بانک مرکزی برای کنترل نرخ تورم، هدفگذاری تورمی است. بانک مرکزی نرخ تورم هدف سالانه را ۲۲ درصد در نظر گرفته و بازه مثبت و منفی ۲ درصد را برای نوسان آن تعیین کرده است. در واقع بانک مرکزی در نظر دارد تا پایان سالجاری، نرخ تورم میانگین را در بازه ۲۰ تا ۲۴ درصد نگه دارد. اما آمار مهر ماه نشان میدهد که نرخ تورم میانگین ۳ واحد درصد بیش از حد بالای نرخ تورم در نظر گرفته شده است. این دومین ماه متوالی است که تورم میانگین ماهانه روند افزایشی به خود گرفته است. با این روند رسیدن به تورم هدف امکانپذیر نیست و ضرورت اعمالهای پولی مناسب در زمینه نرخ سود بانکی و کنترل رشد نقدینگی را میطلبد.