ششمین هفته صعودی اونس به ثبت رسید
هفته تحکیم طلا بالای مرز روانی
در هفتهای که گذشت با اینکه بارها طلا از مرز روانی ۱۸۰۰ دلاری پایین و بالا رفت، اما مشخص بود که این فلز گرانبها در حال محکم کردن جایگاه خود در بالای مرز ۱۸۰۰ دلاری است. در هفتهای که گذشت پایینترین قیمت ثبت شده طلا ۱۷۹۱ دلار و بالاترین قیمت ثبت شده ۱۸۱۵ دلار بود؛ بازهای که در نهایت طلا کار خود را در قیمت ۱۸۰۴ دلاری آن به پایان برد. در حالی که در این روزها تعداد مبتلایان روزانه به کووید-۱۹ در آمریکا در حال رکوردشکنی است، افزایش تنش تجاری میان آمریکا و چین نیز به افزایش سطح نااطمینانیها دامن زده است. از سوی دیگر در صورت ادامه روند کنونی و اجبار بانکهای مرکزی به ادامه سیاستهای حمایتی و انبساطی خود به احتمال زیاد در فصلهای پیشرو نرخ تورم بسیاری از کشورها افزایش پیدا خواهد کرد و در این صورت عاملی جدید به حامیان قیمت طلا افزوده خواهد شد.
خط حمایت مستحکم اونس
دو عامل اصلی را میتوان به عنوان تحکیمکنندگان قیمت طلا در بالای مرز ۱۸۰۰ دلاری نام برد. افزایش تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در آمریکا و بسیاری دیگر از کشورها در کنار افزایش مجدد تنشهای تجاری میان چین و آمریکا، دو قطب بزرگ اقتصادی جهان نام برد. از طرفی آغاز موج جدید کرونا در کشوری مانند آمریکا با ایجاد محدودیتهای اجتماعی جدید و به تعویق انداختن طول دوره ریکاوری اقتصادی، از یک طریق ایجادکننده نااطمینانی اقتصادی و شواهد و اظهارنظرات مقامات کاخ سفید با بالا بردن تنشهای تجاری از طریقی دیگر به افزایش نااطمینانیهای اقتصادی کمک میکنند. موضوعی که در نهایت سبب شده است تا تقاضای طلا افزایش پیدا کند و این فلز گرانبها در مرز ۱۸۰۰ دلاری که یکی از بالاترین قیمتهای این فلز در تاریخ است، با حمایت قیمتی محکمی مواجه شود به طوری که اغلب کارشناسان خط ۱۸۰۰ دلاری را اکنون یکی از خطوط حمایتی مهم اونس میدانند.
رکوردشکنی آمریکا
جان شارما، اقتصاددان در بانک مرکزی استرالیا در این باره گفت که با توجه به افزایش نااطمینانیهای ژئوپلیتیک و افزایش تعداد مبتلایان کرونا در آمریکا و کشورهای دیگر همچنان طلا را در روندی افزایشی نگاه خواهد داشت. این در حالی است که کشور پهناور ایالات متحده همچنان در حال رکوردزنی در تعداد روزانه مبتلایان به کووید-۱۹ است. آمارهای رسمی آمریکا نشان میدهد که روز پنجشنبه ۷۰ هزار نفر به بیماران کرونایی این کشور افزوده شده است که رکوردی جدید از آغاز پاندمی کرونا محسوب میشود و این برای چندمین بار در ماه جاری است که تعداد مبتلایان روزانه این کشور رکورد میزند. اتفاقی که هم از طرفی به ضرر دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری سالجاری است و از سوی دیگر با تعطیل ساختن مجدد فعالیتهای اقتصادی میتواند سبب طولانیتر شدن طول دوره ریکاوری اقتصادی شود. در این صورت بانکهای مرکزی کشورهای مختلف و فدرال رزرو برای آمریکا مجبور خواهند شد تا اقدامات حمایتی و انبساطی خود را ادامه دهند. در همین راستا جان ویلیامز رئیس فدرال رزرو نیویورک اخیرا اعلام کرده است که بازیابی و ریکاوری کامل اقتصاد ایالات متحده از خساراتی که پاندمی کرونا برای این کشور ایجاد کرده است، ممکن است سالها طول بکشد و به همین دلیل نیز به سیاستگذاران کاخ سفید و البته فدرال رزرو هشدار داده است که اکنون زمان فکر کردن به افزایش نرخ بهره هدف فدرال رزرو نیست. اتفاقی که مورد تایید اغلب سیاستگذاران فدرال رزرو است و در این صورت طلا از ناحیه نرخ بهره حمایت خواهد شد. در حقیقت با پایین ماندن نرخ بهره هزینه فرصت نگهداری طلا کاهش پیدا میکند و از این رو تقاضای بلندمدت این پناهگاه امن دارایی افزایش خواهد یافت.
عامل خاموش تورم
از سوی دیگر یک عامل خاموش نیز میتواند در بلندمدت و بهدلیل عواقب سیاستهای کنونی برای مقابله با آثار مخرب اقتصادی کرونا هم، قیمت طلا در بلندمدت را افزایش دهد؛ عامل تورم. تورم عاملی است که با مرور قلههای تاریخی قیمت طلا و برهههایی که قیمت این فلز زرد افزایش قابل توجهی داشته است، همواره یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار بوده است. با توجه به اینکه اکنون در سرتاسر دنیا، بانکهای مرکزی دست به اقدامات بیسابقهای از جمله خرید اوراق قرضه، خرید دارایی در مقیاس بزرگ و در نهایت تزریق نقدینگی به بازارها زدهاند، احتمالا در انتهای سال جاری میلادی و سال ۲۰۲۱، تورم بسیاری از کشورها افزایش پیدا خواهد کرد. در صورت افزایش تورم، یکی از مقاصد کلاسیک و جذاب سرمایهگذاران برای حفظ ارزش سرمایه خود پناهگاههای امن دارایی از جمله طلا خواهد بود. عاملی که شاید اکنون در بازارها حضور ندارد اما میتوان پیشبینی کرد که با ادامه روند کنونی و اجبار بانکهای مرکزی به ادامه سیاستهای انبساطی خود تا چند ماه آینده یه یکی دیگر از عوامل حمایتکننده قیمت طلا تبدیل شود.
افزایش تنشهای آمریکا و چین
در میانه هفتهای که گذشت دونالد ترامپ طی سخنرانی خود علنا اعلام کرد که فعلا موضوع فاز دوم قرارداد تجاری که قرار بود در سال جاری میلادی منعقد شود، منتفی است. رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که این دو کشور توافق بسیار بزرگی در فاز اول و در ماه ژانویه داشتند، اما زمانی که هنوز جوهر این قرارداد خشک نشده بود، چین به زعم ترامپ با انتشار ویروس کرونا، ضربه بزرگی به بزرگترین اقتصاد جهان وارد کرد. به همین دلیل ترامپ گفت فعلا علاقهای ندارد تا با مقامات پکن درباره فاز جدید قرارداد تجاری میان طرفین گفتوگویی انجام شود. تنشهای تجاری که قبل از همهگیری کرونا با مخدوش کردن چشمانداز اقتصادی جهان به تنهایی بزرگترین عامل افزایش قیمت اونس در سال ۲۰۱۹ میلادی بود، اکنون در کنار عوامل بسیاری مجددا به فضای بازارها بازگشته است. خبرگزاری رویترز گزارش داده است که مقامات واشنگتن، محدودیتهای جدیدی برای سفر اعضای حزب کمونیست چین و خانوادههایشان به آمریکا را اعمال کرده است موضوعی که میتواند بیش از پیش تنش میان مقامات دو کشور را افزایش دهد. طی هفته گذشته همچنین برخی از نمایندگان کنگره آمریکا نیز، خواستار موضع رسمی دونالد ترامپ درباره رفتار چین با مسلمانان این کشور شدند.
با وجود تمام این عوامل، که تنها یکی از آنها برای افزایش قیمت اونس در سال ۲۰۱۹ کافی بود، اکنون حرکت طلا به سوی مرز ۱۹۰۰ دلاری و در نهایت لمس و عبور از بالاترین قیمت این فلز در طول تاریخ بعید به نظر نمیرسد.