طلا معمولا به خاطر ریسک‌های سیاسی و سایر ریسک‌های غیرقابل کنترل با افزایش قیمت روبه‌رو می‌شود. ویروس کرونا نیز می‌تواند عامل مهمی برای افزایش قیمت طلا در کوتاه‌مدت باشد. در نظرسنجی اخیر کیتکو از تحلیلگران وال‌استریت و معامله‌گران خرد مین‌استریت، نظرخواهی شد. در این هفته ۱۷ تحلیلگر اقتصادی وال‌استریت شرکت کردند که ۱۰ نفر، معادل ۵۹ درصد پیش‌بینی کردند قیمت طلا با افزایش روبه‌رو خواهد شد. دو نفر، معادل ۱۲ درصد به کاهش قیمت طلا رای دادند و پنج نفر معادل ۲۹ درصد نیز برای روند قیمت طلا تغییر چندانی قائل نشدند. در نظرسنجی آنلاین از خرده‌فروشان مین‌استریتی نیز ۷۸۹ نفر شرکت کردند که ۵۲۵ نفر، معادل ۶۷ درصد اعلام کردند قیمت طلا با افزایش روبه‌رو می‌شود. ۱۴۵ نفر، معادل ۱۸ درصد پیش‌بینی کردند قیمت طلا کاهش خواهد یافت و ۱۱۹ نفر، معادل ۱۵ درصد نیز گفته‌اند قیمت تغییر خاصی نخواهد کرد.

در نظرسنجی هفته گذشته اکثر تحلیلگران وال‌استریت و سرمایه‌گذاران مین‌استریت به افزایش قیمت طلا رای داده بودند. قیمت طلا تا لحظه انتشار این خبر به بیش از ۱۵۷۱ دلار رسیده که نشانگر رشد ۷/ ۰ درصدی در طول هفته‌ای که گذشت است. به نظر می‌رسد مهم‌ترین عامل موثر بر افزایش تقاضای طلا و تمایل سرمایه‌گذاران برای خرید این فلز گرانبها، نگرانی‌های مربوط به ویروس کرونا است. عوامل زیادی می‌تواند موجب افزایش تقاضا و قیمت طلا در کوتا‌ه‌مدت شود. استیضاح ترامپ، بازار زیگزاگی سهام و سیاست‌های انبساطی بانک‌های مرکزی می‌تواند در نهایت به نفع طلا باشد. علاوه‌براین بعید به نظرمی‌رسد که فدرال رزرو آمریکا در نشست هفته آینده خود بخواهد سیاست‌های پولی را تغییر دهد. فدرال رزرو سیاست‌های پولی را بدون تغییر حفظ خواهد کرد و این مساله فشار زیادی بر ارزش شاخص دلار در برابر سبد ارزهای معتبر دنیا وارد می‌کند. نرخ بهره فعلی می‌تواند در نهایت موجب افزایش بیشتر قیمت طلا شود. نرخ بهره اوراق ۱۰ ساله خزانه‌داری آمریکا حرکت بعدی طلا را تا حدی مشخص خواهد کرد. نرخ بهره این اوراق به ۶۹/ ۱ درصد رسیده که پایین‌ترین رقم از اکتبر سال ۲۰۱۹ میلادی است. افزایش فشارهای تورمی نیز جذابیت طلا را برای سرمایه‌گذاران بیشتر خواهد کرد.

 افزایش قیمت طلا با شیوع ویروس کرونا

قیمت طلا در اواسط روز جمعه بالاتر از روزهای قبل بسته شد. در پی افزایش نگرانی‌ها درخصوص شیوع ویروس کرونا در چین و فراگیر شدن آن، میزان تقاضای طلا در بازار آمریکا افزایش یافت و قیمت این فلز گرانبها را بالا برد. آخرین بار هر اونس طلا با ۱۱ دلار افزایش به ۱۵۷۲ دلار رسید.

ویروس کرونا در چین جان ده‌ها نفر را گرفته است و مقامات این کشور میلیون‌ها نفر را در شهرهایی از جمله ووهان به حالت قرنطینه درآورده‌اند. سرایت این ویروس به برخی کشورها که عموما در آسیای شرقی و همسایگی چین قرار دارند، بازار سهام آسیا را چندین روز قرمزپوش کرد. روز پنجشنبه مقامات آمریکایی به شهروندانشان هشدار دادند تا از سفر به مناطق مشکوک به بیماری در چین اجتناب کنند. اکنون بازارها توجه بیشتری به این رویداد دارند؛ چراکه به نظر می‌رسد اوضاع رو به وخامت پیش می‌رود.

 افت سرمایه‌گذاری مستقیم در ۲۰۱۹

سازمان ملل نیز اعلام کرد: کاهش سرمایه‌گذاری در هنگ‌کنگ و افت ورود سرمایه به بریتانیا به خاطر نگرانی و نااطمینانی درباره برگزیت تاثیر مهمی بر افت سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در سال ۲۰۱۹ داشته است.

سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی (FDI) احتمالا در سال ۲۰۲۰ میلادی با افزایش روبه‌رو خواهد شد که علت اصلی آن می‌تواند کاهش تنش‌های تجاری بین آمریکا و چین باشد؛ اما وضعیت بحرانی چین و نگرانی بین‌المللی که درخصوص سرایت ویروس کرونا به سایر شهرهای چین و کشورهای دیگر وجود دارد و همچنین  نااطمینانی‌های ژئوپلیتیک و فشارهای ناشی از سیاست‌های حمایت‌گرایانه در عرصه تجارت جهانی نیز می‌تواند بر سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی تاثیر منفی داشته باشد.  سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در جهان در طول سال گذشته به ۱۳۹۰ میلیارد دلار رسیده که نسبت به ۱۴۱۰ میلیارد دلار سال ۲۰۱۸ با افت بیش از یک درصدی روبه‌رو شده است. میزان سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در هنگ‌کنگ مرکز مهم مالی شرق آسیا، به علت اعتراضات و ناآرامی‌های سیاسی حدود ۵۰ درصد کاهش داشته و به ۵۵ میلیارد دلار رسیده است. به اعتقاد تحلیلگران اقتصادی، رقابت از سوی شانگهای و شنژن در چین و همین‌طور سنگاپور برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی، فشار زیادی بر هنگ‌کنگ وارد کرده است. همچنین اعتراض‌های پایان سال ۲۰۱۹ نیز مزید بر علت شد. میزان سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در بریتانیا نیز ظرف سال گذشته با افت ۶ درصدی روبه‌رو شده و به کمتر از ۶۱ میلیارد دلار رسیده است. نگرانی‌ها و نااطمینانی‌های مربوط به خروج از اتحادیه اروپا، عامل اصلی کاهش سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در بریتانیا بوده است. سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در اقتصادهای توسعه‌یافته نیز طی سال گذشته با ۶ درصد کاهش به ۶۴۳ میلیارد دلار رسید. سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در اتحادیه اروپا با ۱۵ درصد کاهش به ۳۰۵ میلیارد دلار رسید که از نوسان شدید سیاسی و اقتصادی در برخی کشورهای اروپایی حکایت داشت. سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در آمریکا نیز طی سال گذشته بدون تغییر چندانی نسبت به سال ۲۰۱۸ میلادی به ۲۵۱ میلیارد دلار رسید. سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی کشورهای در حال توسعه و نوظهور نیز به ۶۹۴ میلیارد دلار رسیده که چین با جذب ۱۴۰ میلیارد دلار در صدر قرار دارد. نخست وزیر بریتانیا براى تسریع در دستیابى به توافق تجارى با اتحادیه اروپا نهایتا تا پایان سال جارى، احتمالا از اهرم تعرفه بر کالاهاى اروپایى استفاده خواهد کرد. برخى دیپلمات‌هاى اروپایى از همین حالا آمادگى خود را برای همکارى در دستیابى به توافق تجارى تا قبل از پایان سال جاری میلادی اعلام کرده‌اند!

 

12-01

 

 

پیشروی کرونا به پنج قاره